Αρχισαν πάλι το chicken game

Κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο πριν από την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, που έλεγε ότι «αυτοί κάνουν πως μας πληρώνουν κι εμείς κάνουμε πως... δουλεύουμε», και φυσικά δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα.

Μια ανάλογη κατάσταση τείνει να επιφέρει στην Ελλάδα η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.
Επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας και τιμωρία της εργατικότητας και της προκοπής, στο πλαίσιο μιας δήθεν προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων, με μεταφορά των εισοδημάτων

αυτών που έχουν περισσότερα -αδιαφορώντας για το πώς τα αποκτούν- σε αυτούς που βγάζουν λιγότερα αδιαφορώντας και πάλι γιατί αυτοί βγάζουν λιγότερα, πόσο δουλεύουν, τι προσόντα έχουν κ.λπ.

Προσήλθαν λοιπόν στο κουαρτέτο οι Ελληνες υπουργοί με τις «φοβερές και ευρηματικές» τους προτάσεις για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, έχοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι αυτές θα γίνουν ασμένως αποδεκτές! Και τι λένε αυτές οι προτάσεις; Να αυξηθούν οι εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές, να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις και εφεξής το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να λειτουργεί με αναδιανεμητικό τρόπο. Τουτέστιν είτε πληρώνεις 100 είτε πληρώνεις 10, στο τέλος θα παίρνεις την ίδια σύνταξη και ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια δούλευες και πλήρωνες.

Μια κομμουνιστική αποικία μέσα στην καρδιά της Ευρωζώνης με κατάργηση των τάξεων και εξίσωση των επαγγελμάτων. Η παραγωγικότητα, η εργατικότητα, η επιστημοσύνη, τα προσόντα, η αξιοσύνη, η αριστεία μοιάζουν στα μάτια του Κατρούγκαλου και του Τσίπρα αξίες κενές περιεχομένου. Την κοινωνική πολιτική που έχει χρέος να ασκεί το κράτος την περνάνε στους έχοντες, δηλαδή σε αυτούς που κερδίζουν από 30.000 ευρώ και πάνω, μέχρις ότου να φτάσουν και αυτοί στο επίπεδο του ετήσιου εισοδήματος των 12.000 ευρώ, οπότε και δεν θα έχουν να φοβούνται κανένα μέτρο!

Είπε δε ο ανεκδιήγητος Κατρούγκαλος και το εξής αμίμητο: «Εμείς με τα μαντιλάκια και τις γραβάτες πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε»! Δεν ξέρω αν ο κύριος υπουργός θα πρέπει τώρα να μάθει να πληρώνει, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωνε, αλλά το σχέδιό του αφορά τους ειλικρινείς φορολογούμενους που δήλωναν και πλήρωναν τα αναλογούντα και τώρα έρχεται να τους πάρει περισσότερα και όχι τους ανειλικρινείς και τους φοροφυγάδες οι οποίοι μπορούν ανενόχλητοι να πορεύονται όπως και πριν.

Τους μαντρωμένους στα κιτάπια της Εφορίας και σίγουρους και όχι τους άλλους. Γι' αυτούς δεν ακούσαμε κάποιο σχέδιο για το πώς θα τους υποχρεώσουν να δηλώνουν όσα κερδίζουν και να πληρώνουν τους ανάλογους φόρους και εισφορές. Δεν ακούσαμε, για παράδειγμα, κάποια ιδέα ελέγχου και διασταύρωσης του πελατολογίου των μεγαλοδικηγόρων, μεγαλογιατρών με μια απλή ερώτηση για το πόσα πλήρωσαν και τι απόδειξη έχουν στα χέρια τους.

Πηγαινοέρχονται λοιπόν στο «Χίλτον» με τις φαεινές τους ιδέες προσποιούμενοι ότι διαπραγματεύονται σκληρά και, όπως ήταν αναμενόμενο, το κουαρτέτο τις πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων και τους ζήτησε να επανέλθουν με σοβαρές προτάσεις την επόμενη φορά, γιατί διαφορετικά να ξεχάσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες δόσεις, τη ρύθμιση του χρέους κ.λπ.

Δεν ξέρω που θα καταλήξει και πάλι αυτό το νέο chicken game, αλλά υποψιάζομαι βασίμως ότι αυτό που βλέπουμε και θα δούμε όλο το επόμενο διάστημα θα είναι μια τραγική επανάληψη των περσινών. Δώσαμε τη μάχη με τους δανειστές, προσπαθήσαμε να πείσουμε με πολιτικά επιχειρήματα τους ηγέτες των κρατών, πλην όμως η Ευρώπη είναι άκαμπτη και συντηρητική και αντιμάχεται τις δημοκρατικές κατακτήσεις και διάφορες τέτοιες περικοκλάδες.

Και να πάλι τα διλήμματα του τύπου δεν θα κάνουμε το χατίρι του Σόιμπλε να φύγουμε από την Ευρώπη και στο τέλος φαρδιά πλατιά η υπογραφή της αποδοχής των όρων τους. Απλά αναρωτιέμαι γιατί, αντί να παιδευόμαστε και αυτοί και εμείς, δεν τους ζητούν γραπτώς από την αρχή πώς θέλουν να τα κάνουμε, να τα μεταφράσουμε και να τα κάνουμε νόμους να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα. Αλλωστε έχει αποδειχθεί πλειστάκις ότι και στην ευρωπαϊκή πολιτική ισχύει αυτό που είχε ειπωθεί για το ποδόσφαιρο: «Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι με δύο ομάδες των 11 ατόμων που στο τέλος κερδίζει η Γερμανία»!

Keywords
Τυχαία Θέματα