Αρχίζει να κατεβάζει τον πήχη για το χρέος η κυβέρνηση

Του Στέλιου Μορφίδη

Έπειτα από την πολιτική επένδυση στο σύνθημα «λύση εδώ και τώρα στο χρέος που θα απογειώσει την οικονομία», η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την αναδίπλωση αναφορικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας ελάφρυνσης που έχει σηματοδοτήσει η συμφωνία του περασμένου Μαΐου στο Eurogroup.

Χθες το μεσημέρι ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, δήλωσε ευθέως στην αρμόδια υποεπιτροπή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

με θέμα το χρέος, ότι η «απομείωση είναι πολύτιμος 'κρίκος' για να βγει η χώρα από την κρίση αλλά δεν αποτελεί πανάκεια». Κάτι που «μεταφράζεται» ως στροφή της θέσης του οικονομικού επιτελείου στο αφήγημα που φρόντιζε να παρουσιάζει ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα.

Ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πάντως πως η παραμετροποίηση και μόνον των μέτρων για το χρέος θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και υποστήριξε πως η παραμετροποίηση των μέτρων απομείωσης του χρέους που ήδη προβλέπει η απόφαση του Eurogroup είναι συμβατή με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα σε ρεαλιστικά επίπεδα χωρίς να αλλάξουμε αυτό που έχει δεσμευτεί να κάνει το Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλάζει τόνο και ο Τσίπρας;

Ακόμα όμως και η στάση του κ. Τσίπρα φάνηκε να διαφοροποιείται απ' την αρχική του θέση αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς αυτό που είχε πει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης πριν από περίπου ένα μήνα προκαλώντας αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι δηλαδή η διαδικασία απομείωσης του χρέους θα είναι μακρά.

«Το Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως για και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων απ' το 2018 και μετά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου Ευρωαραβικού συνεδρίου.

Το άμεσο ζητούμενο για τον ίδιο είναι να ενταχθεί η χώρα στο QE της ΕΚΤ ενώ αναγνώρισε και την αξία των μεταρρυθμίσεων δηλώνοντας πως «πρέπει η χώρα μας να γίνει ελκυστική στους ξένους επενδυτές»!

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης είχε δηλώσει ότι η διαδικασία απομείωσης του χρέους θα τραβήξει σε βάθος χρόνου εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται δραστικές λύσεις, γεγονός που είχε προκαλέσει αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς ήταν ακόμα «νωπή» η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ με την οποία παρουσίαζε την ελάφρυνση του χρέους ως το «Άγιο Δισκοπότηρο» για την έξοδο απ' την κρίση...

«Είναι αναγκαίο να αλλάζει κανείς άποψη», είχε πει τότε ο κ. Δραγασάκης. «Στο ζήτημα του χρέους πάντως, εγώ διατηρώ τις απόψεις μου. Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς παράλληλη απομείωση άλλων υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Πρέπει να διεκδικήσουμε τέτοια μείωση ώστε να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους και στην συνέχεια – από κοινού – να διεκδικήσουμε συνολική ευρωπαϊκή λύση».

Ο ίδιος μάλιστα είχε εξηγήσει ότι το κοινοβούλιο οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία καθώς όπως είπε «θα τραβήξει σε μάκρος. Δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία θα τελειώσει γρήγορα». «Μιλάμε για πρόβλημα που ο χρόνος του δεν ταυτίζεται με τον πολιτικό χρόνο μιας κυβέρνησης. Έχουμε την συμφωνία του Eurogroup που ορίζει 3 χρόνους: άμεσα μέτρα – μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και συζήτηση για μακροχρόνια βιωσιμότητα. Ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία που πάει πέρα από το 2018» είχε τονίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα