Αργεντινή: Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν εναντίον της βίας και υπέρ των αμβλώσεων

Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, διαδήλωσαν χθες στο Μπουένος Άιρες εναντίον των εγκλημάτων λόγω του φύλου —που αποδίδονται στην ανδροκρατική νοοτροπία που αποκαλείται ματσίσμο στη Λατινική Αμερική— και υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

Τη διαδήλωση αυτή οργανώνουν κάθε χρόνο την 3η Ιουνίου από το 2015 οργανώσεις του γυναικείου κινήματος και της κοινότητας των ΛΟΑΔ, με σκοπό

την καταγγελία της βίας που αποδίδεται στο ματσίσμο.

Παρά το ότι έχει υπάρξει ευαισθητοποίηση του κοινού για το φαινόμενο και αύξηση των μηνύσεων και των καταγγελιών, το φαινόμενο συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα στην Αργεντινή, μια χώρα περίπου 44 εκατομμυρίων κατοίκων όπου καταγράφηκαν 278 γυναικοκτονίες το 2018, κατά δεδομένα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Στη διαδήλωση κάλεσε μια οργάνωση γυναικών που αυτοαποκαλείται «Ni Una Menos» («Ούτε μία λιγότερη»), που δημιουργήθηκε έπειτα από τον βιασμό και τη δολοφονία μιας έφηβης στη Μαρ δε Πλάτα, νότια του Μπουένος Άιρες, το 2015.

Πολλές από τις συμμετέχουσες φόραγαν μοβ και πράσινα φουλάρια, που συμβολίζουν αντίστοιχα την ένταξη στο φεμινιστικό κίνημα και την υποστήριξη της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

«Βγήκαμε στους δρόμους επειδή μια γυναίκα πεθαίνει κάθε 30 ώρες. Τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την πρώτη διαδήλωση, είδαμε 1.139 δολοφονίες γυναικών», ανέφερε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Ούτε μία λιγότερη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TeleSur.

«Το 2019, 133 γυναίκες σκοτώθηκαν απλούστατα διότι ήταν γυναίκες. Και 35 διαφυλικές γυναίκες επίσης δολοφονήθηκαν», σύμφωνα με το κείμενο.

Η οργάνωση ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς το ζήτημα της βίας λόγω του φύλου και να εγκρίνει σχέδιο νόμου, υπέρ του οποίου τάχθηκε το κόμμα του συντηρητικού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και για να υπάρξει μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

«Το [κίνημα] "Ούτε μία λιγότερη" πυροδότησε μια βαθιά αλλαγή στην κοινωνία μας. Για να επιτευχθεί [ο στόχος] κάθε επίπεδο του κράτους πρέπει να δεσμευθεί και να συνεργαστεί υπέρ της ισότητας και εναντίον της βίας λόγω του φύλου», ανέφερε ο Μάκρι μέσω Twitter.

Το ζήτημα της άμβλωσης διχάζει βαθιά την Αργεντινή, χώρα όπου η ρωμαιοκαθολική εκκλησία διατηρεί τεράστια επιρροή. Το 2018, σχέδιο νόμου που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις εγκρίθηκε από τους βουλευτές, αλλά απορρίφθηκε από τους γερουσιαστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα