Ασταμάτητος ο χρυσός τον τελευταίο μήνα

Συνεχίζει να απολαμβάνει της εύνοιας των επενδυτών ο χρυσός, καθώς το sell-off στα διεθνή χρηματιστήρια, και δη στις αμερικανικές μετοχές, στέλνει μαζικά τους αγοραστές στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλου.

Μαζί του επωφελούνται, να σημειωθεί, και το ασήμι αλλά και το παλλάδιο, το οποίο πρόσφατα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,3% ή 3,40 δολ. στα 1.235,80 δολ. ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας

ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Υποστηρικτικά έδρασε και η ήπια ανάκαμψη του ευρώ, μετά τα υψηλά έτους που έφτασε το δολάριο χθες, αν και το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα δε δείχνει γενικά να ανακόπτει το ράλι του χρυσού.

Αυτό αποτελεί ένδειξη πως ισχυρά «πορτοφόλια» τοποθετούνται παρ' αυτα στο πολύτιμο μέταλλο, φοβούμενοι έναν ακόμη γύρο ισχυρού sell-off στις διεθνείς αγορές, κάτι που έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο newmoney.gr.

Το δολάριο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα κέρδη που σημείωσε μετά τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα στο τρίτο τρίμηνο του 2018, ωστόσο η επιβράδυνση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, καθώς η αποδυνάμωση των εξαγωγών, ως αποτέλεσμα των εμπορικών δασμών, αντισταθμίστηκε από τις ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες σχεδόν των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Πάντως οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν βασική πηγή προβληματισμού για τους επενδυτές, καθώς η Ουάσιγκτον δήλωσε χθες ότι δεν θα συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, μέχρι το Πεκίνο να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία σταθερή πρόταση που να απευθύνεται στα παράπονα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα