Ασύμμετρες αντιδράσεις των ξένων επενδυτών
του Δημήτρη Παφίλα
Εντονη ανησυχία για τα επερχόμενα επικρατεί στην Ελλάδα από τις ασύμμετρες αντιδράσεις των ξένων επενδυτών στην Αθήνα. Οταν πουλάς τις μετοχές σε τιμή 0,15 φορές τη λογιστική αξία (price to book value), ενώ πριν τις αγόραζες 0,30, τότε ακόμα και ο πιο αισιόδοξος επενδυτής αποθαρρύνεται απέναντι στη συνεχή κατάρρευση. Μοναδική ελπίδα, οι ξένοι επενδυτές να κάνουν λάθος,
Η ρηχή αγορά δεν δύναται να κινηθεί ανοδικά ούτε τεχνητά, ακόμα κι όταν οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν κέρδη. Από τις αρχές Αυγούστου, λίγο πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο Γενικός Δείκτης κατέρρευσε στις 680 μονάδες, ενώ ο δείκτης MSCI κατέγραψε βουτιά 41% σε τρία χρόνια, απόδοση χειρότερη από τα Χρηματιστήρια του Ομάν, του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα.
Η απόδοση στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έπεσε στο 4%, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται καν στην Οδό Αθηνών. Οι ξένοι επενδυτές απεχθάνονται το ελληνικό ρίσκο και οκτώ εβδομάδες προτού λήξει χρηματιστηριακά το 2018 ρευστοποιούν τις τραπεζικές σαν μην υπάρχει αύριο. H κεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατέρρευσε στα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα και από τα κεφάλαια με τα οποία ενισχύθηκε το 2015. Τα funds τα οποία σορτάρουν ισχυρίζονται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν ούτε ομολογιακά δάνεια. Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβητείται η ικανότητα μείωσης των ΝPEs, με εκθέσεις όμως αμφίβολης αξιοπιστίας (βλέπε έκθεση Deutsche Bank). Ωστόσο, μία ημέρα μετά τις μεταχρονοληγημένες παροχές Τσίπρα η αγορά αντέδρασε ανοδικά, αλλά την ακριβώς επομένη επανήλθε η κατάρρευση.
Βλέποντας τη διαρκή διολίσθηση της Οδού Αθηνών οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις τραπεζικές μετοχές για τις οποίες αρχίζουν οι αμφισβητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα κεφαλαιακής επάρκειας. Οι τεράστιες αποκλίσεις, όμως, στις τιμές-στόχους μεταξύ της Citigroup και της Deutsche Bank δημιουργούν θέμα αξιοπιστίας, καθώς οι αποκλίσεις αφορούν 12μηνη περίοδο.
Αναξιόπιστες εκθέσεις
Μέσα σε δύο μήνες ο ίδιος αναλυτής της Deutsche Bank, ο Ιγνάθιο Ουλαργκούι, είδε δύο διαφορετικές εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες διευρύνοντας την αναξιοπιστία. Από τις αναλύσεις που δημοσιεύει σήμερα το «business stories» φαίνεται ξεκάθαρα ότι στις 18 Ιουλίου ο κ. Ουλαργκούι διαβλέπει, πρώτον, ισχυρά προ προβλέψεων κέρδη, δεύτερον, σταθερoύς κεφαλαιακούς δείκτες. Μάλιστα, συμπληρώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις πάνω από 14,5 δισ. ευρώ (πτώση 13,5%), έτσι ο δείκτης NPEs (μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις) έχει πέσει από το 50,9% στο 48,4%. Δύο μήνες μετά, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος αναλυτής βλέπει μια εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση.
Συγκεκριμένα, ο αναλυτής της Deutsche Bank σε έκθεσή τoυ για τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις ΝPEs των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αναφέρει: «Tα αποτελέσματα της περιόδου (εξαμήνου) ήταν κατά κάποιον τρόπο απογοητευτικά. Το ισχυρό momentum που κάποιες τράπεζες είχαν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου σε όρους πωλήσεων του χαρτοφυλακίου, παράλληλα με τις καλύτερες προοπτικές για την οικονομία, μας είχε οδηγήσει στο να προσδοκούμε μια ισχυρότερη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ΝPEs απ’ ό,τι περιμέναμε. Ωστόσο, η μείωση ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι πιστεύαμε, ακόμη και για την Εθνική, καθώς αναμέναμε η πώληση μη εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων να υποστηρίξει μια ισχυρότερη μείωση των NPEs. Η μείωσή τους ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, αλλά ήταν καλύτερη για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank».
Κόντρα στο ρεύμα
Παρά το γεγονός ότι καθημερινά στις μετοχές, τραπεζικές και μη, βγαίνει ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον (bid), κάποιοι ξένοι επενδυτές πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα της πλειοψηφίας των επενδυτών οι οποίοι αποφεύγουν το ελληνικό ρίσκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι με τις αγορές τους έχουν φτάσει σε ποσοστά που αρχίζουν να γίνονται άξια προσοχής (2%). Γιατί, όμως, αγοράζουν όταν οι υπόλοιποι πετούν τις μετοχές σαν χειροβομβίδες; Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, οι τιμές στα ακίνητα έχουν αυξηθεί και αυτό θα αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις από τις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων: «Οταν το συνειδητοποιήσει αυτό η αγορά, τότε κανείς δεν θα μιλά για τα NPEs». Eξάλλου στην ελληνική αγορά ακινήτων τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια οι μαζικές αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ακόμα και για μεγάλους επενδυτές. Οταν λ.χ. οι επενδυτές πραγματοποιούν μια αγορά πάνω από 500 εκατ. ευρώ και οι τιμές ανεβαίνουν, τότε χάνουν όλη στην αγορά.
Αισιοδοξία από OΠΑΠ, Μυτιληναίο και Autohellas
Αισιοδοξία υποδεικνύουν οι ισολογισμοί του εξαμήνου σε ορισμένες βασικές και μη εισηγμένες εταιρείες. O OΠΑΠ αύξησε κατά 32,9% τα κέρδη του, σε 66,1 εκατ. ευρώ, με καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) 737,5 εκατ. ευρώ. To ταμείο ανήλθε στα 471,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το β’ τρίμηνο του 2018 το GGR του ΟΠΑΠ αυξήθηκε κατά 9,3%, στα 360,2 εκατ. ευρώ (β’ τρίμηνο 2017 329,6 εκατ. ευρώ), με τον ρυθμό μεταβολής των εσόδων να ενισχύεται κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του α’ τριμήνου, κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των VLTs και των παιχνιδιών στοιχηματισμού. Το μεικτό κέρδος (από παιχνίδια) διαμορφώθηκε στα 288,1εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,9%, (α’ εξάμηνο 2017 269,5 εκατ. ευρώ ), ενώ το β’ τρίμηνο του 2018 ανήλθε σε 140,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 9,1% (β’ τρίμηνο 2017 128,4 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία ανακοίνωσε προμέρισμα 0,10 ευρώ. Aπό το 2015 ο ΟΠΑΠ έχει διανείμει σε μερίσματα ή επιστροφή κεφαλαίου 3,4917 ευρώ ανά μετοχή.
Καθαρά κέρδη μετά φόρων 84 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ ο πρόεδρός του αναμένει το 2019 να είναι καλύτερο μετά τον ανασχηματισμό. Το α΄ εξάμηνο του 2018 για τη Μυτιληναίος χαρακτηρίστηκε από μια σειρά γεγονότων που προκάλεσαν αυξημένη μεταβλητότητα στον κλάδο, επηρεάζοντας σημαντικά τόσο τις τιμές αλουμινίου όσο και της αλουμίνας. Συγκεκριμένα, η επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ που έπληξαν άμεσα τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας και αλουμινίου εκτός Κίνας, καθώς και η περικοπή παραγωγής αλουμίνας στη Βραζιλία αλλά και σε άλλες περιοχές επηρέασαν έντονα τον κλάδο. Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας που έχει επιτευχθεί με σειρά ενεργειών τα προηγούμενα χρόνια, έδωσαν τη δυνατότητα για επίτευξη ιστορικά υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας, αναδεικνύοντας το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει το πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής της εταιρείας. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Autohellas για το α’ εξάμηνο του 2018 έφτασε τα 227 εκατ. ευρώ έναντι 150 εκατ. το 2017, καταγράφοντας αύξηση 51,4%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIΤ) έφτασαν τα 24,0 εκατ. από 16,5 εκατ. το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 45,5%. Τα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε κέρδη 19,1 εκατ. έναντι 12,4 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 54%, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων (ΕΑΤ) ανήλθαν σε 13,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 10,4 εκατ. το 2017, επίδοση σημαντικά βελτιωμένη κατά το α’ εξάμηνο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ώριμος γάμος Αντώνη Ρέμου: Κάν’ το όπως ο Σάκης και 9 νέες γνώσεις
- Ξεκινούν μαζικά "κουρέματα" οφειλών έως 85% από τις τράπεζες
- Μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας;
- Επεκτείνεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
- Στα χέρια του Δημοσίου 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν ποτέ στο Κτηματολόγιο
- Μια μοντέρνα και πολυτελής κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό με «πρωταγωνιστή» το μάρμαρο (pics)
- Τσάκος: Εγκαινίασε το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Ναυτικό Λύκειο
- Toyota: H επιστροφή των Τζεντάι
- Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Chipita
- Οχτώ ώρες κράτησε η δίκη της Folli Follie για την υπαγωγή της στο πτωχευτικό άρθρο προστασίας από πιστωτές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τσάκος: Εγκαινίασε το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Επαγγελματικό Ναυτικό Λύκειο
- Γιατί πιέζουν Κινέζοι - Τσέχοι για τις λιγνιτικές μονάδες
- Επτά παραλίες του Ιονίου που κινδυνεύουν ακτινοσκοπούν οι επιστήμονες
- Ερντογάν: Θα αυξηθεί ο στρατός μας στην Κύπρο - Θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε στο νησί
- Ασύμμετρες αντιδράσεις των ξένων επενδυτών
- Νέα επέκταση της κινεζικής Xiaomi στην Ισπανία
- Το Ηράκλειο θρηνεί για τη μοιραία πτώση του 16χρονου στο ενετικό λιμάνι
- Ηρθαν οι καλύτερες μέρες και δεν το πήραμε χαμπάρι;
- Σεισμός 4,4R στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης
- Τελευταία Νέα New Money
- Ασύμμετρες αντιδράσεις των ξένων επενδυτών
- Δυσαρέσκεια για τον Μακρόν, που προσέβαλε άνεργο νέο
- Στα Σκόπια ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ: Η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα
- Στρατηγός Κωσταράκος: Πού πήγαν τα €1,6 δισ. της ΕΕ για τη μεταναστευτική κρίση;
- Νέα επέκταση της κινεζικής Xiaomi στην Ισπανία
- Το Ηράκλειο θρηνεί για τη μοιραία πτώση του 16χρονου στο ενετικό λιμάνι
- Κινηματογραφική καταδίωξη επικίνδυνου κακοποιού στον Έβρο
- Καμμένος: Αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, θα παραιτηθούμε από την κυβέρνηση
- Εκπαιδεύοντας τους νέους χειρουργούς της ψηφιακής εποχής
- Γιατί πιέζουν Κινέζοι - Τσέχοι για τις λιγνιτικές μονάδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ειδική Εισφορά Διαδικτύου: Αναρτήθηκε η εφαρμογή στο site του ΕΔΟΕΑΠ
- H επίθεση του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιράν (video)
- H «μπέμπηδες» του Δώνη πέρασαν με ευρύ σκορ 1 – 3 και από τη Λάρισα
- Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι των Πράσινου Κινήματος
- Lee Ranaldo: Ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών στο ΚΠΙΣΝ
- Καλύτερες των προσδοκιών οι πωλήσεις της H&M το τρίτο τρίμηνο
- ΓΓΕ: Έρευνα για τα σχολικά είδη - Μεταξύ 26 έως 41 ευρώ ένα ενδεικτικό «καλάθι» βασικών σχολικών ειδών
- Ερντογάν: Θέμα λίγων λεπτών ο στρατός μας να φτάσει στην Κύπρο
- Grivalia: Αγορά ιδίων μετοχών
- Ως 41,5 ευρώ το «καλάθι» για προμήθεια σχολικών ειδών