Αθηνά Καφέτσιου: Μια προπονήτρια επιτυχίας με όπλο την ψυχολογία

του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Δημιούργησε εταιρεία business coaching στο Λονδίνο για να οδηγήσει στην επιτυχία επιχειρηματίες, στελέχη και εταιρείες, βοηθώντας τους να θέσουν υψηλότερους στόχους και να τους υλοποιήσουν

Στη μάχη της αγοράς και των επιχειρήσεων επιστρατεύονται πολλά όπλα. Πτυχία, πληροφορίες, έρευνα αγοράς, βιομηχανική κατασκοπεία. Κάποιοι συμβουλεύονται αστρολόγους. Το τελευταίο όπλο, όμως, η τελευταία λέξη στη μάχη της επιχειρηματικής

επιβίωσης και επιτυχίας, είναι η ψυχολογία.

Επιχειρηματίες, μάνατζερ, στελέχη, μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο επιστρατεύουν τους λεγόμενους «προπονητές», τους business coaches, που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται με τον κρισιμότερο παράγοντα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι: τον επιχειρηματία, τον μάνατζερ, το στέλεχος. Τον άνθρωπο δηλαδή που μπορεί να κινείται μέσα σε ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο και περίπλοκο πλαίσιο κανόνων, τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών σχέσεων, αλλά στο βάθος καθορίζεται από τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που προκύπτουν από τον βασικό πυρήνα της προσωπικότητάς του.

«Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να μην το συνειδητοποιούν, αλλά μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς μας προσδιορίζεται από όσα μαθαίνουμε από μικροί στην οικογένειά μας. Αυτά καθορίζουν και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον χώρο της δουλειάς μας, πώς κινούμαστε στον επιχειρηματικό στίβο, πώς βλέπουμε το μέλλον, τις ευκαιρίες, τα ρίσκα και πώς εν τέλει κινούμαστε σε κάθε χώρο».

Τα λόγια ανήκουν στην Αθηνά Καφέτσιου, μια Ελληνίδα που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο στον τομέα της επιχειρηματικής συμβουλευτικής. Είναι δηλαδή μια «προπονήτρια επιτυχίας», όπως η ίδια λέει, έχοντας δημιουργήσει δική της εταιρεία που έχει ως πελάτες επιχειρηματίες, στελέχη, καθώς και εταιρείες μικρές και μεγάλες από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Η ίδια αποτελεί ένα ιδιαίτερο μείγμα που συνδυάζει την ιδιότητα του ψυχολόγου με την ευαισθησία στις προσωπικές χορδές του καθενός, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει και βαθιά επιχειρηματική γνώση. Οι σπουδές της είναι ανάλογες. Πτυχίο Ψυχολογίας από την Ελλάδα και Master of Business Administration (MBA) στο Λονδίνο.

«Η οργανωσιακή ψυχολογία είναι το πάθος μου, αλλά ήθελα να καταλάβω τι συμβαίνει και στις επιχειρήσεις, στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό έκανα το ΜΒΑ και το 2007 ίδρυσα την εταιρεία Excelounge, όπου χρησιμοποιούμε ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο εφαρμόζουμε συνεργάτες, ψυχολόγους, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, συμβούλους, ψυχομετρικούς ειδικούς, business coaches και μια νέα γενιά συνεργατών που εκπαιδεύουμε μετά το πανεπιστήμιο».

Πώς όμως δουλεύει αυτό το σύστημα; «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τι μπορούν να κάνουν. Συμβιβάζονται με καταστάσεις που τους δίνουν το μέσο δυνατό με την ελάχιστη προσπάθεια. Πολύ νωρίς κάνουν συμβιβασμούς. Λένε στον εαυτό τους: “Μπορώ να φτάσω μέχρι εδώ”. Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι έχουμε δυναμική μέσα μας. Οι περισσότεροι μπορούν να πετύχουν ό,τι θέλουν. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ικανότητα, αλλά περισσότερο με τη θέληση, τη στοχοθέτηση, την καθαρότητα σκέψης».

Ολα αυτά ακούγονται πολύ ωραία και σε κάποιον βαθμό θυμίζουν τους τίτλους ορισμένων βιβλίων αυτοβοήθειας που υπόσχονται… τα πάντα με τρία βήματα. Κάτι σαν τις μαγικές δίαιτες.

Η Αθηνά όμως επιμένει ότι το σύστημα λειτουργεί: «Η επιτυχία και η ευτυχία είναι θέμα ψυχολογίας και τρόπου σκέψης. Οι νευροεπιστήμες και η ψυχολογία μάς δίνουν πια άπειρες αποδείξεις και ευρήματα ως προς το γιατί ορισμένα πράγματα λειτουργούν και κάποια άλλα όχι.

Πολλά πράγματα και συμπεριφορές τα μαθαίνουμε από την οικογένειά μας. Μαθαίνουμε ότι κάποιες συμπεριφορές μάς δίνουν ένα είδος ανταμοιβής, οπότε τις επαναλαμβάνουμε και στην κοινωνία, στις σχέσεις μας με τους άλλους, στη δουλειά μας. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος με την γκρίνια να κέρδιζε προσοχή στην οικογένειά του και να υιοθέτησε αυτή τη συμπεριφορά και μετέπειτα. Το να είσαι γκρινιάρης όμως δεν είναι παραγωγικός τρόπος για να προχωρήσεις στη ζωή και την εργασία».

Σαν να λέμε δηλαδή ότι ο τρόπος με τον οποίο παίρνατε κι άλλη μερέντα όταν ήσασταν παιδιά δεν είναι ο καταλληλότερος για να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας ή να χαράξετε τον δρόμο σας προς την κορυφή μέσα στην εταιρεία.
Στην πραγματικότητα, αν πιστέψουμε την Αθηνά, όσα ήδη ξέρετε ίσως αποτελούν το βασικό φρένο στην επιτυχία σε σχέση με το πώς διαχειρίζεστε τον εαυτό σας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω σας.

«Το πρόβλημα», εξηγεί, «είναι ότι κατά κανόνα έχουμε την τάση να αναπαράγουμε το σχήμα που πιστεύουμε ότι λύνει τα προβλήματα. Είμαστε σε ένα είδος αυτόματου πιλότου. Αυτό ισχύει για τις οικογένειες, τις μικρές επιχειρήσεις, τις μεγάλες εταιρείες. Δεν θέλουμε να φεύγουμε από τη ζώνη ασφαλείας μας (comfort zone). Ετσι όμως εγκλωβιζόμαστε. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, η οποία, από άποψη ανάλυσης εθνικής κουλτούρας, είναι μια χώρα προσανατολισμένη στην αποφυγή αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με την ανάλυση της ψυχολόγου, στη χώρα μας υπάρχει έντονο το αίσθημα της παραίτησης. «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την αβεβαιότητα, δεν θέλουν να κάνουν λάθος, να αποτύχουν. Γι’ αυτό και περιορίζονται στη ζώνη ασφαλείας. Αναπαράγουν το παρελθόν. Ιδιαίτερα μετά την κρίση πολλοί είναι παραιτημένοι. Την αποδίδουν όμως στις εξωτερικές συνθήκες και δεν αναλαμβάνουν πλήρως την προσωπική τους ευθύνη. Πρέπει όμως όλοι να πιστέψουν ότι έχουν έλεγχο στις συνθήκες και να δράσουν».

Αν είναι έτσι, όμως, τα πράγματα, τι μπορεί να κάνει ένας business coach; Θα μας ταράξει δηλαδή στην ψυχανάλυση μέχρι να λύσουμε τα σύνδρομα της παιδικής μας ηλικίας;

«Εμείς ξεκινάμε από ένα audit, μια ανάλυση-καταγραφή. Τι μπορείς να κάνεις; Τι έχεις κάνει; Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά σου που δεν έχεις αξιοποιήσει; Βοηθάμε, λοιπόν, τους ανθρώπους να βρούνε τα κότσια για να θέσουν μεγαλύτερους στόχους, αυτό τίθεται ως de facto. Αποδυναμώνουμε τις φοβίες και τις επιφυλάξεις για να βρει ο καθένας τον στόχο του και να τον πετύχει. Κάνουμε ένα σκανάρισμα του εσωτερικού εαυτού του πελάτη ή της εταιρικής ομάδας που έχουμε αναλάβει.
Αυτά που σκέφτεται, από πού πηγάζουν γιατί τα σκέφτεται οι πράξεις του. Κλείνουμε με το παρελθόν και κοιτάμε πού θέλει να πάει».

Η πρώτη φάση κάθε προγράμματος αλλαγής επικεντρώνεται γύρω από την ενδελεχή ανάλυση του ατόμου ή της ομάδας/ανθρώπινου συστήματος 7 παραγόντων και 15 σημείων τα οποία είναι καθαρά ψυχομετρικά και δίνουν αποτελέσματα που είναι ακριβή και έγκυρα. «Αυτό το μοντέλο Ατομικού και Ομάδικού/Συστημικού Προφίλ (Innerscape Executive, Team & People System Profiling) το δημιουργήσαμε στο Excelounge Lab και το διαθέτουμε αποκλειστικά στους πελάτες μας ανά τον κόσμο».

Η Αθηνά Καφέτσιου έχει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στο σύστημά της και στα αποτελέσματα, που αρκετές φορές συνδέει την αμοιβή της με τα χειροπιαστά οικονομικά αποτελέσματα που έχει ο πελάτης χάρη στο κοουτσάρισμα.

«Βάζουμε στόχους μετρήσιμους, πραγματικούς και χειροπιαστά αποτελέσματα που σκιαγραφούνται από την αρχή με συγκεκριμένα νούμερα και ποιοτικές διαστάσεις μαζί. Και τα πετυχαίνουμε. Είχα, για παράδειγμα, μια πελάτισσα που ήταν χρηματοοικονομική σύμβουλος. Στην πραγματικότητα, όμως, ήθελε να αποκτήσει έναν πελάτη με διαθέσιμα πάνω από 100 εκατ. στερλίνες και να κάνει δική της τράπεζα, αλλά δεν το είχε πιστέψει, ούτε καν το είχε συνειδητοποιήσει. Τη βοήθησα, λοιπόν, να σκεφτεί η ίδια τι την εμπόδιζε και πώς θα πετύχει τον στόχο της. Δεν είχε focus. Δεν είχε καταλάβει ότι έπρεπε να διαχειριστεί το ιδιαίτερα καλό δίκτυο που είχε στη Σαουδική Αραβία. Το καλό είναι ότι επειδή έχω και την επιχειρηματική γνώση μπορώ να δω τα πράγματα από όλες τις πλευρές».

Η Αθηνά συνεχίζει με άλλο παράδειγμα πελάτη της που εργαζόταν ως δικηγόρος σε μεγάλες εταιρείες: «Ο πατέρας του ήταν πολύ διάσημος. Ο ίδιος ήξερε όλο το Λονδίνο από παιδάκι. Δεν ήξερε τι μπορούσε να κάνει με τις επαφές του. Στην πραγματικότητα, ήθελε να γίνει επιχειρηματίας, όχι δικηγόρος. Είχε βάλει τον εαυτό του στα λάθος καλούπια. Σήμερα έχει δική του εταιρεία, ιδιαίτερα επιτυχημένη».

«Ενας άλλος πελάτης μου», συνεχίζει η Αθηνά, «είναι γενικός διευθυντής σε μεγάλη εταιρεία, ανάμεσα στις 100 που συμμετέχουν στον δείκτη του βρετανικού χρηματιστηρίου FTSE 100. Ηταν επιτυχημένος, αλλά δεν είχε προσωπική επιτυχία γιατί, όπως διαπιστώσαμε, είχε γονείς που ήταν εντελώς απορροφημένοι στο δικό τους δράμα και είχαν σχεδόν εγκαταλείψει τα παιδιά τους. Τον βοήθησα να δει πώς περιόριζε τον εαυτό του από την “πλήρη επιτυχία”, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μέλος μιας επενδυτικής ομάδας υψηλού προφίλ που φέρνει όλες τις καινοτομίες στην αγορά ενώ δραστηριοποιείται ταυτόχρονα σε πολλαπλές δράσεις που συμβάλλουν στη ραγδαία κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της γεωγραφικής περιοχής όπου μεγάλωσε και όχι μόνο».

Η ψυχολογία και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας είναι στο μενού όλων των εταιρειών πια και το Excelounge επιλέγεται συστηματικά από πολλές επιχειρήσεις για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, όπως σημείωνε η Αθηνά Καφέτσιου: «Σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών (executive), υποτίθεται ότι όλοι είναι μια ομάδα και δουλεύουν για το κοινό συμφέρον της εταιρείας. Στην πράξη, όμως, κάποιοι χαρακτήρες δεν δουλεύουν αρμονικά με άλλους, και τις περισσότερες φορές δεν μοιράζονται τους ίδιους ηθικούς κανόνες ή πεποιθήσεις. Ετσι, καταλήγουν να δουλεύουν με κύριο γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον. Πολλοί άνθρωποι σε αυτό το επίπεδο κινούνται με γνώμονα την αυτοπροβολή τους, για να τροφοδοτούν το “εγώ” τους. Ωστόσο οι περισσότερες ομάδες που αποτυγχάνουν είναι επειδή συγκρούονται πολύ ισχυρά “εγώ”. Πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους, να τους συσπειρώσουμε. Οταν οι στόχοι ξεκαθαρίσουν και συνδεθούν με την ευθύνη, τότε οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρυφτούν. Ούτε από τον εαυτό τους. Και συνήθως από τον εαυτό μας κρυβόμαστε οι περισσότεροι».

Keywords
Αναζητήσεις
αθηνά καφέτσιου
Τυχαία Θέματα