Αβραμόπουλος εναντίον Όρμπαν
«Η ειρωνεία στην εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης είναι ότι οι επιθέσεις κατά της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα επιθέσεις κατά της ίδιας της Ουγγαρίας. Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν», τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο ουγγρικό μέσο HVG, αναφερόμενος στην καμπάνια
Επισημαίνει ότι η Ουγγαρία αποτελεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου, η ουγγρική κυβέρνηση συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ουγγαρία είναι μέλος του Συμβουλίου, δηλαδή συναποφασίζει στο πλαίσιο αυτού. Η προσέγγισή της είναι επομένως αντιφατική: αφενός, εγκρίνει τις αποφάσεις μας και, αφετέρου, τις αμφισβητεί, και φτάνει ακόμα και στο να επιτεθεί σε αυτές», σημειώνει, ενώ κάνει λόγο για «εξόφθαλμη παραπληροφόρηση» στην οποία η Επιτροπή απάντησε και θα συνεχίσει να απαντά για να την ανασκευάσει. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε στην εποχή της παραπληροφόρησης (fake news) . Ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται αμερόληπτες και αντικειμενικές πληροφορίες. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, ήθελα να δώσω αυτή τη συνέντευξη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Ούγγρους να διαβάσουν τα λόγια μου, χωρίς παρερμηνείες», προσθέτει.
Σημειώνει επίσης, ότι «ορισμένες κυβερνήσεις παρουσιάζουν στους πολίτες τους μία ψευδή εικόνα σχετικά με την ΕΕ, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα. Αυτές είναι λαϊκίστικες πρακτικές» και τονίζει ότι όλα τα κράτη- μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας, «οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε από κοινού, καθώς με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών τους».
Απαντώντας στις επικρίσεις Ούγγρων πολιτικών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χορήγησε χρηματοδοτική ενίσχυση για την επιτήρηση των συνόρων, και σε αντιφατικές ειδήσεις σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης που έλαβε πραγματικά από την ΕΕ η Ουγγαρία, ξεκαθαρίζει: «Η Ένωση στηρίζει όλα τα κράτη-μέλη για την προστασία των συνόρων τους. Παράλληλα, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αποτελεί κοινό συμφέρον όλων των κρατών μελών της ΕΕ και είναι μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση από το 2015. Στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων, η Επιτροπή έχει δεσμεύσει για την Ουγγαρία περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τα μέτρα ασφάλειας και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Από αυτό το ποσό, περισσότερα από 52 εκατ. ευρώ προορίζονται για την διαχείριση των συνόρων. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, ενώ ο προϋπολογισμός της ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την προστασία των συνόρων τους, δεν αντικαθιστά τα ίδια τα κράτη-μέλη». Σημειώνει, επίσης, ότι η Ουγγαρία έχει ζητήσει 54 εκατ. ευρώ βοήθεια για την προστασία των συνόρων «εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ και η Επιτροπή ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι ενέκρινε το ποσό». Και προσθέτει: «Μμεταξύ του 2014 και του 2015, η ουγγρική κυβέρνηση έλαβε τρεις φορές έκτακτες επιδοτήσεις συνολικού ύψους 6,26 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, μόνο το 33% περίπου του ποσού αυτού έχει απορροφηθεί από την Ουγγαρία. Επιτρέψτε μου επίσης να υπενθυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή βοηθά επί του παρόντος στην επιτήρηση των συνόρων Ουγγαρίας- Σερβίας».
Όσον αφορά τώρα το ζήτημα της μετανάστευσης: η Επιτροπή θεώρησε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας αποτελεί ορόσημο,. Εξακολουθείτε να θεωρείτε αποτελεσματική τη συμφωνία;
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να θεωρεί αποτελεσματική τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, «παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες, όπως συνέβη για παράδειγμα στα ελληνικά νησιά, έχουν μετατραπεί σε πραγματικές φυλακές για τους αιτούντες άσυλο», τονίζει ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας «απέφερε όχι μόνον άμεσα αλλά και απτά αποτελέσματα», καθώς «ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε σημαντικά και η τάση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα» και προσθέτει: «Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στην Ελλάδα, όπου συζήτησα με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, τρόπους για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για την επίσπευση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου και τους ζήτησα να επιταχύνουν τον αναγκαστικό επαναπατρισμό και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στα νησιά. Στηρίξαμε τις προσπάθειες της Ελλάδας ευθύς εξ αρχής, αλλά ούτε μπορούμε ούτε έχουμε ως καθήκον να υποκαταστήσουμε την ελληνική κυβέρνηση».
Αναφορικά με τις επικρίσεις για τον μηχανισμό μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, αναφέρει ότι ήταν επιτυχημένος, επισημαίνοντας ότι «όλοι όσοι ήταν επιλέξιμοι -35 000 αιτούντες διεθνή προστασία- μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα». Και επισημαίνοντας ότι τρία μόνο κράτη-μέλη δεν έλαβαν μέρος στην προσπάθεια αυτή τονίζει: «Με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τις χώρες που υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Η αλληλεγγύη αυτή μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, όπως η οικονομική στήριξη ή η αποστολή συνοριοφυλάκων».
«Η εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης δεν λέει την αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι το σχέδιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση εισάγει υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Η μετεγκατάσταση προσφύγων εντός της ΕΕ και η επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η επανεγκατάσταση ήταν πάντα, και παραμένει και τώρα, προαιρετική. Ο μηχανισμός επανεγκατάστασης της ΕΕ συντονίζει αυτές τις προσπάθειες ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να προβούν σε επανεγκαταστάσεις, τις πραγματοποιούν για περιοχές που αποτελούν κοινή προτεραιότητα, όπως για παράδειγμα η Λιβύη. Αλλά επαναλαμβάνω, αυτό είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό.», προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος.
Ερωτηθείς, τέλος, αν θεωρεί ότι έχει όλους τους στόχους του ως Επίτροπος , απαντά:
{Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προώθησα δύο ζητήματα που ανησυχούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους: τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα θεωρούσα ποτέ ότι, μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, τα ζητήματα αυτά θα αποτελούσαν τη μεγαλύτερη πρόκληση. Το ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας κυριαρχεί μέχρι σήμερα στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα, και αποτελεί ζήτημα το οποίο εκμεταλλεύονται επίσης οι λαϊκιστές, αν και αυτοί δεν αποβλέπουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις αλλά επιδιώκουν να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη. Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο, όπως για παράδειγμα στους τομείς της από κοινού προστασίας των συνόρων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Πρόκειται για προκλήσεις τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
Το ίδιο ισχύει και για τη μετανάστευση: μόνο χάρη στην κοινή μας δράση, από κοινού και μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες, κατορθώσαμε να μειώσουμε δραστικά τον αριθμό των αφίξεων στα προ της κρίσης επίπεδα. Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα βρίσκεται στο μέλλον, καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει. Είμαστε βέβαια καλύτερα προετοιμασμένοι, όμως χρειάζεται να αναλάβουμε επειγόντως περαιτέρω δράση, μεταξύ άλλων να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τρίτες χώρες και να καταλήξουμε σε συμφωνία για ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Με άλλα λόγια: έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Χθες, η Συρία, μετά η Λιβύη και τώρα το Μαρόκο: δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλα αυτά δεν θα συμβούν ξανά στην Ευρώπη. Ζούμε σε εποχές αστάθειας και μπορεί εκείνα ακριβώς τα Κράτη Μέλη που δεν συμφωνούν μ' εμάς τώρα να έχουν στο μέλλον ανάγκη την αλληλεγγύη της Ευρώπης.»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο συνιδρυτής του WhatsApp επιμένει: Πρέπει να διαγράψετε το Facebook
- Η επανάσταση του fintech είναι εδώ
- Δοκιμασία στο Αγρίνιο για τον ΠΑΟΚ
- Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε στην επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ για την Ουκρανία
- Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ: Oι αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδος
- Χωρίς clasico στην Α1 μπάσκετ
- Πέταξαν αυγό στον Αυστραλό γερουσιαστή Φρέιζερ Αινιγκ που δικαιολόγησε τον μακελάρη
- Aegean: To "ιπτάμενο φρούριο" της Ελληνικής επιχειρηματικότητας
- Η Νοτοπούλου πήρε… κόκκινο στυλό και λέει «Προχωράμε Μαζί»
- Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Μόσχα: Θα απαντήσουμε στην επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε.
- Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης
- Αβραμόπουλος εναντίον Όρμπαν
- Σαντορινιός: Πετύχαμε γιατί εμείς δεν βάζουμε το χέρι στο μέλι
- Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας
- Η στιγμή που οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας
- Νέες συγκρούσεις στο Παρίσι ανάμεσα στα «κίτρινα γιλέκα» και την αστυνομία
- Τελευταία Νέα New Money
- Αβραμόπουλος εναντίον Όρμπαν
- Νέες συγκρούσεις στο Παρίσι ανάμεσα στα «κίτρινα γιλέκα» και την αστυνομία
- Μόσχα: Θα απαντήσουμε στην επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε.
- Η στιγμή που οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας
- Σαντορινιός: Πετύχαμε γιατί εμείς δεν βάζουμε το χέρι στο μέλι
- Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης
- Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας
- Συνάντηση Αβραμόπουλου-Λαβρόφ στη Βιέννη
- Μέχρι και έξι μήνες θα διαρκέσουν οι έλεγχοι DNA των θυμάτων του Boeing
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νέο πλήγμα για την Τερέζα Μέι: Παραιτήθηκε ένας ακόμη σημαντικός βουλευτής από τους Συντηρητικούς
- «Κίτρινα γιλέκα»: Συγκρούσεις, δακρυγόνα και προσαγωγές στο Παρίσι
- Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας
- Γκιουλέκας: Στο επίκεντρο της ΝΔ για τις εκλογές Μακεδονία και Θράκη
- ΝΔ: Νέες βολές κατά Τσίπρα για την «ολιγαρκή αφθονία»
- Βρετανία: Βουλευτής των Συντηρητικών παραιτήθηκε από την τοπική οργάνωση του κόμματος
- ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε την "αποανάπτυξη" ή, σε πιο κατανοητά ελληνικά, υπανάπτυξη
- Ν.Δ.: Νέες βολές κατά Αλ. Τσίπρα για την «ολιγαρκή αφθονία»
- Επίσκεψη Κουτσούμπα στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκης
- Συνελήφθη 63χρονος που μετέφερε 13 αλλοδαπούς σε κρύπτη φορτηγού