Αβραμόπουλος: Σε 10 ημέρες το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει

Όχι στις μονομερείς ενέργειες από τον Ευρωπαίο Επίτροπο - Ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία - Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις αλλά θα πρέπει να στηριχθεί - Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές - «Έρχονται δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα», παραδέχθηκε ο Γ. Μουζάλας

Εάν δεν υπάρξει περιορισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη εντός των επόμενων 10 ημερών, τότε το συνολικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει, όπως τόνισε ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος,

μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι λύσεις που θα δοθούν θα πρέπει να είναι πανευρωπαϊκές και όχι εθνικές και μονομερείς.

Παράλληλα τόνισε ότι μαζί με τον ΟΗΕ συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία συμμόρφωσης της Τουρκίας στη συμφωνία που έχει κλείσει με την Ε.Ε.

Καλωσόρισε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ υποστήριξε ότι είναι εμφανές ότι μπορεί να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση και ότι η όλη κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί με διμερείς, τριμερείς ή τετραμερείς συμφωνίες αλλά θα πρέπει να υπάρξει κοινή στάση της Ένωσης.

«Όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες. Το επεσήμανα σε όλους όσοι συμμετείχαν στη σημερινή Σύνοδο», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Μουζάλας: «Έρχονται δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα»

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε την ικανοποίηση του, δηλώνοντας πως έχει ήδη καταθέσει έκτακτο πλάνο για τη καταπολέμηση ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τη στάση τους ορισμένα κράτη και δημιουργηθεί τεράστια συμφόρηση προσφύγων στην Ελλάδα.

Χωρίς δεσμεύσεις για την επαναφορά στο status quo της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή αλλά με ένα ξεκάθαρο κλίμα υπέρ της Ελλάδας ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, με τον αναπληρωτή υπουργό να τονίζει πως το κλίμα έχει αντιστραφεί σημαντικά υπέρ των ελληνικών θέσεων, με κύριους συμμάχους στην ελληνική προσπάθεια την Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και σχεδόν καθολική κριτική προς τις δράσεις της Αυστρίας και των άλλων κρατών που προέβησαν σε μονομερής ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι μεταξύ της ελληνικής πλευράς ανέβηκαν σε ένα βαθμό με τον αναπληρωτή υπουργό να επισημαίνει στην Αυστριακή ομόλογο του πως οι δράσεις της χώρας της «δεν είναι φιλικές» και αφαιρούν χρόνο προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά, πλήττοντας παράλληλα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης ο Γιάννης Μουζάλας παρατήρησε ένα «ντόμινο» αντιθέσεων στις μονομερείς ενέργειες, ακόμα και από τις χώρες που προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, με την κάθε χώρα της βαλκανικής οδού να ρίχνει τις ευθύνες για το κλείσιμο των συνόρων στις αποφάσεις γειτονικής χώρας.

Σχετικά με τη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό που οργάνωσε η Αυστρία στην Βιέννη χωρίς την Ελλάδα, ο υπουργός ανέφερε ότι από τη πλευρά της Ελλάδας ο μόνος τρόπος διαβουλεύσεων είναι οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί των Βρυξελλών και όχι οι μονομερείς ενέργειες. Αντίστοιχη οπτική είχε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική Προεδρία που συμφώνησαν πως δεν είναι παραγωγική η στάση της Αυστρίας.

Το αίτημα της Ελλάδας ήταν η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων και η αποφυγή μονομερών ενεργειών μέχρι τις 7 Μαρτίου, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο της Παρασκευής. Παρόλα αυτά, «δύσκολες ημέρες» περιμένει ο υπουργός για την Ελλάδα με τις μεταναστευτικές ροές έπειτα από τη συμφόρηση, εξέφρασε όμως την πεποίθηση του πως «στο τέλος θα τα καταφέρουμε». Για το λόγο αυτό ο Γιάννης Μουζάλας έχει ήδη καταθέσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Επιτροπή και την Ολλανδική Προεδρία. Για τον Γιάννη Μουζάλα οι δυσκολίες θα μεταφερθούν σύντομα στην Ευρώπη καθώς διακρίνεται μια δυσκολία συγχρονισμού και έλλειψη ενότητας.΄

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Αυστριακή ομόλογος του δήλωσε εξερχόμενη απο το Συμβούλιο πως δεν γνωρίζει κατά πόσο μπορούν να παραμείνουν τα σύνορα του Σένγκεν ανοιχτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα