Μπαράζ αξιολογήσεων από οίκους - Υποβαθμίστηκε η Τουρκία

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε «ΒΒ» προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Η Fitch πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), του μεγαλύτερου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος στον πληθωρισμό και του αντίκτυπου

της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ιδιωτικό τομέα και του χρέους σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενέργειες μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας.

Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.

Η πτώση της λίρας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Fitch για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουρισμού θα οδηγήσουν το έλλειμμα να μειωθεί στο 4,1% το 2019.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) προβλέπεται να παραμείνουν γύρω στο 1% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι το έλλειμμα θα είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενο από την έκδοση χρέους.

Η Fitch προβλέπει ότι το καθαρό εξωτερικό χρέος θα ανέλθει στο 35% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το σημερινό μέσο όρο της κλίμακας «BB» 8%.

Η μεγάλη ακαθάριστη απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας την αφήνει ευάλωτη σε κραδασμούς.

Για το 2018, η Fitch την εκτιμά στα 229 δισ. δολάρια.

Η Fitch υποθέτει ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά θα μειωθούν στα 96 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το ποσοστό ρευστότητας της Τουρκίας στο 70%.

Ο πρωτογενής πληθωρισμός σημείωσε άνοδο σε υψηλά 15 ετών, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,4% (αύξηση 2,6%), τον Ιούνιο, μετά την απότομη υποτίμηση της λίρας (κατά 27% μέχρι σήμερα).

Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός θα υπερβεί το διπλάσιο του μέσου όρου της τρέχουσας «ΒΒ», στο 13% 10,8% το 2019.

Σύμφωνα με την Fitch, η συνεχής μείωση του πληθωρισμού θα απαιτούσε αύξηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής και ανεκτικότητα σε μια περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι προοπτικές τόσο για τη διαρθρωτική όσο και για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι αβέβαιες.

Βασικά στοιχεία από την προηγούμενη διοίκηση με τα μεταρρυθμιστικά διαπιστευτήρια αποκλείστηκαν από ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διορίστηκε στις 9 Ιουλίου, ενώ ο γαμπρός του προέδρου διορίστηκε υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών.

Η σημαντική συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα προκαλέσει επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ.

Μετά από μια πτωτική πορεία 2% το πρώτο τρίμηνο (7,4% σε ετήσια βάση) και τον λογικό Απρίλιο, είναι πιθανό ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί και η Fitch αναμένει να συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι το 4ο τρίμηνο.
Το βασικό σενάριο της Fitch είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2018 και το 3,6% το 2019.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης για την οικονομία έχει αυξηθεί.
Η αδυναμία της τουρκικής λίρας αποτελεί τεστ για τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένων των δανείων που έχει σε δολάρια που ανέρχονται στα 221 δισ. δολάρια στο τέλος Απριλίου 2018, ενώ οι αυστηρότεροι χρηματοπιστωτικοί όροι δοκιμάζουν τη μεγάλη απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης.

Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης και η ασθενέστερη οικονομία θα επηρεάσουν πιθανώς τις επιδόσεις του τραπεζικού τομέα, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση και τη ρευστότητα.

Τα ποσοστά του εξωτερικού χρέους για τις τράπεζες έχουν συγκρατηθεί και οι τράπεζες έχουν γενικά επαρκή ρευστότητα σε ξένο νόμισμα για να καλύψουν χρεωστικές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα που λήγουν εντός του 2018.

Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη Fitch Ratings

Σε «Α-» και «F1» επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης -αντίστοιχα- πιστοληπτικής ικανότητας για την Ισπανία η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από μια διαφοροποιημένη οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία, το χαμηλό κόστος δανεισμού, την ισχυρή και ευρεία οικονομική ανάκαμψη, τη συνεχιζόμενη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών, της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και της περαιτέρω βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, την πολιτική αβεβαιότητα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, υπογραμμίζεται.
Η Fitch δεν αναμένει σημαντική αλλαγή στην οικονομική ή φορολογική πολιτική από τη νέα κυβέρνηση.

Το αν η κυβέρνηση εξαντλήσει το υπόλοιπο της θητείας μέχρι τον Ιούλιο του 2020, κρίνεται ασαφές.

«Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει γενικά συγκρατημένη και φιλοευρωπαϊκή σύνθεση και έχει αναδείξει επιθυμία για συνέχεια της προηγούμενης μακροοικονομικής πολιτικής», σχολιάζεται.

Η ισπανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, που υποστηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης κοντά στο 2,5%, τις ευνοϊκές συνθήκες πίστωσης, το θετικό καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα και την ανάκαμψη των τιμών κατοικιών.

Η Fitch αναμένει αύξηση του ΑΕΠ, από 3,1% το 2017, σε 2,7% φέτος, 2,3% το 2019 και 1,9% το 2020.

Η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα συνεχίζεται, ενώ το χρέος νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών συρρικνώθηκε κατά 6,8% το 2017, στο 139,8% του ΑΕΠ, από 200% το 2010!

Ο οίκος αναμένει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2018, από 3,1% το 2017, και στο 2,2% και 1,8% τα έτη 2019 και 2020, αντίστοιχα.

Ο λόγος δημοσίου χρέους/ΑΕΠ μειώνεται σταδιακά, με τον οίκο να «βλέπει» επίδοση 95,2% το 2020, από 98,3% το 2017.

Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, τα οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί περαιτέρω, σε 6,8% επί των ακαθάριστων δανείων τον Απρίλιο 2018, από 7,8% στο τέλος του 2017.
Τέλος, η Fitch εκτιμά πως οι εντάσεις με την Καταλονία έχουν υποχωρήσει, χωρίς, όμως, πρόοδο προς μία τελική λύση.

Ο οίκος χαρακτηρίζει ως «απίθανη» μία απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.

Η DBRS επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της Ιταλίας

Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης της ιταλικής οικονομίας σε «BBB (high)», με τις προοπτικές (trend) να διατηρούνται σταθερές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Σύμφωνα με τον οίκο α μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα της Ιταλίας βελτιώνονται σταδιακά, συμπεριλαμβανομένης της «υγείας» του τραπεζικού συστήματος, τάσεις οι οποίες διαγράφουν τις όποιες αρνητικές συνέπειες από το πολιτικό ρίσκο.

Πάντως ο οίκος εκτιμά ότι η Ιταλία δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τον προϋπολογισμό της, λόγω αλλαγής της δημοσιονομικής ατζέντας της χώρας από τη νέα κυβέρνηση, κάτι το οποίο δημιουργεί συνθήκες για αποδυνάμωση της βιωσιμότητας του ιταλικού χρέους.

Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 1,3%, λόγω χαμηλότερης εξωτερικής ζήτησης, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα έχει ενισχυθεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών τον Μάιο του 2018, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Πάντως η πιστωτική ποιότητα των ιταλικών τραπεζών συνεχίζει να βελτιώνεται, με περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς τους.

Σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομική πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων, περαιτέρω βελτίωση των ιταλικών τραπεζών και συνέχιση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ο οίκος ενδέχεται να εξετάσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης της ιταλικής οικονομίας.

Σε υποβάθμιση αντίστοιχα μπορεί να οδηγήσει η διεύρυνση, λόγω των κυβερνητικών πολιτικών, των δομικών ελλειμμάτων ή σαφείς ενδείξεις για σημαντικές πιέσεις στην ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα