Μπέζος: Πώς το διαζύγιό του μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω για τους μετόχους της Amazon

Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε συναινετικό διαζύγιο ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος και η σύζυγός του, Μακένζι, μετά από 25 χρόνια γάμου. Πέραν των προσωπικών, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό το πολύκροτο διαζύγιο για τις επιχειρήσεις του μεγιστάνα;

Ο Μπέζος είναι περισσότερο γνωστός ως ο ιδρυτής της Amazon,

ενώ είναι επίσης μακράν ο ισχυρότερος μέτοχος του τεχνολογικού κολοσσού αφού κατέχει το 16,3% των μετοχών.
Ίδρυσε επίσης τη διαστημική εταιρεία Blue Origin και εξαγόρασε την Washington Post κατά τη διάρκεια του 25ετούς γάμου του.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον όπου έχει την έδρα της η Amazon και όπου κατοικεί το ζεύγος Μπέζος, βάσει του τοπικού δικαίου είναι ένα κράτος «κοινοτικής περιουσίας». Δηλαδή, σε περίπτωση διαζυγίου που κατατίθεται στην Ουάσινγκτον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία καθώς και τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του γάμου, θεωρούνται αποκτηθέντα και από τους δυο συζύγους, άρα μοιράζονται εξ ημισίας, εκτός κι αν υπάρχει προγαμιαίο συμφωνητικό. Κάτι που δεν είναι γνωστό αν υπάρχει στην περίπτωση των Μπέζος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το δικαστήριο προσπαθεί να μοιράσει ακριβοδίκαια την περιουσία. Αν ένας εκ των συζύγων κερδίζει περισσότερα, πχ, θα λάβει μικρότερο μέρος της περιουσίας.


Στην περίπτωση των Μπέζος, ο Τζεφ έχει καθαρή αξία 137 δισ. δολ., σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg, και το δικαστήριο αναμένεται να μοιράσει στη μέση τα assets τους, γιατί όπως εξηγεί ο δικηγόρος Ντέιβιντ Σταρκς, στις περιπτώσεις δισεκατομμυριούχων το δικαστήριο δεν θα κάτσει να υπολογίσει ποιος θα είναι ο πλουσιότερος εκ των δύο για παράδειγμα, σε 10 χρόνια από σήμερα.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους μετόχους είναι το πώς θα επηρεάσει το διαζύγιο τον έλεγχο που έχει ο Μπέζος στην εταιρεία του. Ειδικοί που μίλησαν στο CNBC ανέφεραν πως δεν μπορούν να σκεφτούν άλλη παρόμοια περίπτωση ιδρυτή μεγάλης εταιρείας που χώρισε από τη σύζυγό του μετά από τόσα χρόνια. Ο μοναδικός που τους ήρθε στο μυαλό ήταν ο Ρούπερτ Μέρντοχ που ήταν με τη σύζυγό του Άννα πάνω από 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έφτιαξε την αυτοκρατορία του στα ΜΜΕ, πριν χωρίσουν το 1999.
Πάντως, θα είναι δύσκολο για τον Μπέζος να χωρίσει χωρίς να επηρεαστούν οι μετοχές του στην Amazon.

Συνήθως οι CEOs «γλιτώνουν» τα μπερδέματα με τις μετοχές τους, δίνοντας άλλα περιουσιακά στοιχεία στις συζύγους τους, όπως πχ. ακίνητα. Ωστόσο στην εν λόγω περίπτωση, όλη η περιουσία είναι συνδεδεμένη με την Amazonμ, άρα η σύζυγος θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει μετοχές, άρα θα αλλάξει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αυτό σημαίνει ότι η Amazon ίσως χρειαστεί να βρει μια νέα δομή για να εξασφαλίσει ότι ο Τζεφ Μπέζος συνεχίζει να έχει αρκετή δύναμη μέσω των μετοχών του, ίσως δημιουργώντας διαφορετικές κατηγορίες μετοχών με ποικίλα δικαιώματα ψήφου.

Επίσης, οι μέτοχοι ανησυχούν για την ψυχική κατάσταση του Μπέζος, τώρα που περνά μια δύσκολη συναισθηματικά φάση.

Ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι που αναγκάζονται να εκχωρήσουν προσωπικά στοιχεία ενεργητικού για να χρηματοδοτήσουν ένα διαζύγιο, αποφεύγουν τις κινήσεις ανάληψης ρίσκου για την επιχείρηση. Οι άνθρωποι που βλέπουν ότι η καθαρή τους αξία μειώνεται σημαντικά μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να στοιχηματίσουν σε επικίνδυνα ή καινοτόμα projects. Ο Μπέζος όμως είναι τόσο πλούσιος που και τα μισά να παραχωρήσει, παραμένει πλούσιος, άρα η πίεση εδώ δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Μερίδα δικηγόρων πάντως ισχυρίζονται ότι για το μόνο που θα πρέπει να ανησυχούν είναι μήπως κρατήσει πολύ η δικαστική διαδικασία μέχρι να βγει το διαζύγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα