Μπιλ Γκέιτς: Πώς και γιατί έχασε τον τίτλο του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο

Οι μέρες που ο Μπιλ Γκέιτς βρισκόταν στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ανήκουν πια στο παρελθόν. Για πρώτη φορά από το 1991, ο συνιδρυτής της Microsoft, δεν είναι ούτε το Nο. 1, ούτε το Nο. 2 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Τι και αν η περιουσία του Γκέιτς, αυξήθηκε κατά 23 δισ. σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας έτσι, συνολικά τα 134 δισεκατομμύρια δολάρια;

Η εν λόγω

αύξηση, όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετή για να καταφέρει ο Γκέιτς να ξεπεράσει τους πλουσιότερους των πλουσιότερων για φέτος. Αυτοί, δεν είναι άλλοι από τον Έλον Μασκ, της Tesla, τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος και φυσικά, τον Ceo της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων που μόλις αναφέρθηκαν, εκτοξεύτηκε εντός του 2021, χάρη στην ραγδαία άνοδο που σημείωσαν οι τιμές των μετοχών των εταιρειών τους.

Για το λόγο αυτό, στη φετινή λίστα του Forbes, ο Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Όμως, οι ανακατατάξεις στις τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, δεν είναι η μόνη αιτία για την οποία ο συνιδρυτής της Microsoft, δεν φιγουράρει πια στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων επιχειρηματιών παγκοσμίως.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Αμερικανός μεγιστάνας και η σύζυγός του Μελίντα, έπειτα από 27 χρόνια κοινής πορείας, αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο γάμο τους. Έπειτα από αυτό το γεγονός, ένα μέρος της καθαρής περιουσίας του Γκέιτς – τουλάχιστον 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές εταιρειών του – μεταβιβάστηκε στην πρώην σύζυγό του.

Αν ο διάσημος δισεκατομμυριούχος, δεν είχε πάρει διαζύγιο τότε, αυτή τη στιγμή, θα ήταν τρίτος στην παγκόσμια κατάταξη αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Σήμερα, σχεδόν το 1/4 της περιουσίας του Γκέιτς, προέρχεται από τις μετοχές που διαθέτει στην εταιρεία του, τη Microsoft. Η αξία αυτών των μετοχών υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα μέρος των κερδών του οφείλεται επίσης, σε μία άλλη μεγάλη εταιρεία του, τη Cascade Investment LLC η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των επενδύσεων. Μέσω της Cascade, ο Γκέιτς διαθέτει τον κύριο έλεγχο των Four Seasons Hotels, το 14% της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων AutoNation, μετοχές στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Republic Services καθώς και σε πολλές άλλες σημαντικές επιχειρήσεις.

Η σύνθεση της περιουσίας του όμως, αυτή τη στιγμή, έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ιδίως, αν συγκριθεί με την περιουσία χάρη στην οποία κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στη λίστα του Forbes, το 1986. Ήταν η χρονιά που η Microsoft εισήχθη για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο. Εκείνη την εποχή, ο Αμερικανός επιχειρηματίας, κατείχε το 45% των μετοχών της Microsoft και η αξία του άγγιζε τα 315 εκατομμύρια δολάρια. Ένα χρόνο αργότερα, η αυξανόμενη τιμή της μετοχής της εταιρείας τεχνολογίας του, τον ανέδειξε ως το νεότερο δισεκατομμυριούχο στον κόσμο. Σε ηλικία μόλις, 31 ετών δηλαδή, είχε περιουσία που ξεπερνούσε τα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1991, ο Γκέιτς κατάφερε να σκαρφαλώσει στο νούμερο 2 της λίστας του Forbes (από το Νο. 16 του προηγούμενου έτους), με καθαρή περιουσία 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την επόμενη χρονιά, αναδείχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, με αξία 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην έναρξη της νέας χιλιετίας, αποσύρθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, η ​περιουσία του να μειωθεί για πρώτη φορά στα χρονικά. Παρόλα αυτά, παρέμεινε στην πρώτη θέση της λίστας του Forbes.

Την ίδια χρονιά, ο Γκέιτς αποφάσισε να μεταφέρει μετοχές της Microsoft αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχτισαν τότε από κοινού ο Μπιλ με τη σύζυγό του, Μελίντα. Έτσι, η καθαρή του περιουσία συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο. Αν και συνέχισε να κάνει σημαντικές δωρεές στο ίδρυμά του – το οποίο έχει γίνει πλέον ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φιλανθρωπικός οργανισμός στον κόσμο – παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική μέχρι το 2017. Ώσπου, το 2018, ο Γκέιτς έπεσε στο Νο2, όταν ο Μπέζος τον προσπέρασε για πρώτη φορά. Στα τέλη του 2020, ο Μασκ τον εκθρόνισε από την πρώτη δυάδα, χάρη στο εντυπωσιακό ράλι της Tesla στο χρηματιστήριο. Τελικά, τον Αύγουστο, ο διάσημος δισεκατομμυριούχος έπεσε ακόμη μία θέση εξαιτίας της μεταβίβασης μετοχών πολλών δισεκατομμυρίων στην πρώην σύζυγό του, Μελίντα.

Φαίνεται πως το διαζύγιό του τον αποπροσανατόλισε αρκετά. Άραγε θα καταφέρει ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες όλων των εποχών, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος ή μήπως η πτώση του αυτή, θα συνεχιστεί σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της κυριαρχίας του;

Διαβάστε ακόμη:

Ντόρης Μαργέλλος: Στο σφυρί τα δύο σκάφη ενός bon viveur (pics)

YΠΕΝ: Βαριές «καμπάνες» για όσους ρυπαίνουν – Πρόστιμα από €500 έως και €5 εκατ.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανατροπές και έντονο παρασκήνιο στη «μάχη» διαδοχής της Φώφης Γεννηματά

Keywords
Τυχαία Θέματα