Μπύρα: Φορολογία όπως το... 1923!

του Κώστα Τσαούση

Η απάντηση της κυβέρνησης Τσίπρα είναι απλή και εξόχως κατατοπιστική των προθέσεων και των επιλογών της στο κρίσιμο θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της απασχόλησης, των εξαγωγών και εν τέλει, της οικονομικής ανάπτυξης: Back to the future!Οδηγός μας, ένα βασιλικό διάταγμα του 1923. Ναι, του 1923!

Ο λόγος για το νέο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς της μπύρας που μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω και τιμωρεί με το χειρότερο τρόπο τους δημιουργούς ενός δυναμικού κλάδου της ελληνικής

οικονομίας – τους μικρούς και μεσαίους ζυθοποιούς ανά την επικράτεια.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Το απόγευμα της 10ης Δεκεμβρίου χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση-συνεννόηση ή επικοινωνία ήρθε σε γνώση των εκπροσώπων των ζυθοποιών ένα νέο σχέδιο νόμου που "εκσυγχρονίζει" την νομοθεσία του ζύθου με προθεσμία διαβούλευσης 8 ημερών (λήξη 19.12.2018). Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες δόθηκε παράταση στην διαβούλευση μέχρι τις 27.12.2018, αντί της παράτασης 2 μηνών που ζητήθηκε για ανοικτή διαβούλευση.

Ουσιαστικά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επαναφέρει όλες τις διατάξεις του Βασιλικού διατάγματος του 1923 και προσθέτει επιπλέον γραφειοκρατία – περιττή γραφειοκρατία.

Επιγραμματικά τα κυριότερα σημεία του προτεινόμενου σχεδίου νόμου είναι τα εξής:

1. "Κλείνει" το επάγγελμα του βυνοποιού, καθώς απαγορεύει σε οποιονδήποτε δεν έχει ζυθοποιείο να ασκήσει την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ουσιαστικά πλέον μόνο όσοι έχουν ζυθοποιείο, θα μπορούν να έχουν και βυνοποιείο, γεγονός που δεν συνάδει με τις διεθνείς πρακτικές καθώς τα βυνοποιεία είναι ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν έχουν απαραίτητα ζυθοποιεία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αντίκειται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς και αποτρέπει ανεξάρτητους επενδυτές να επιχειρήσουν στον συγκεκριμένο τομέα.

2. Ο έλεγχος στην βύνη και του ζύθου σε όλα τα στάδια παραγωγής γίνεται πλέον ασφυκτικός και πρακτικά καθιστά όλους τους παραγωγούς εν δυνάμει παράνομους, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων είναι δυσχερής και ειδικά, στα μικρά ζυθοποιεία, αδύνατη. Ουσιαστικά, ενώ η φορολογητέα ύλη στο κλάδο της ζυθοποιίας είναι ο έτοιμος ζύθος, θα ελέγχονται ως φορολογητέα ύλη όλες οι πρώτες ύλες και το ημιέτοιμο προϊόν.

3. Ενώ μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων νομίμως λειτουργούντων μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσεις και θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία. Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης.

4. Η υποχρέωση ογκομέτρησης όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα, καθώς και η προκύπτουσα αναγκαιότητα εφαρμογής δεικτών στάθμης στις δεξαμενές ζύμωσης και σίτευσης, που δεν προτείνεται από κανένα κατασκευαστή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος, θα υποχρεώσει τα ζυθοποιεία σε μια μεγάλη μη παραγωγική επένδυση που στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Κύκλοι προσκείμενοι στους εκπροσώπους των ζυθοποιών επισημαίνουν μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν ένα κλάδο, που αφενός καταβάλει με συνέπεια τους έμμεσους και άμεσους φόρους, το οποίο εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα απέφερε στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα, και αφετέρου αναπτύχθηκε ένα τμήμα του, που είναι η μικροζυθοποιία, εντυπωσιακά στα χρόνια της κρίσης, πρέπει να πραγματοποιούνται σε κλίμα συνεννόησης, συναίνεσης και καλής πίστης, και δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσχηματικές διαβουλεύσεις σε τόσο περιορισμένα χρονικά πλαίσια. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η διασφάλιση του φορολογικού αντικειμένου, αποτελεί βασικό αίτημα του κλάδου και μοχλό υγιούς ανάπτυξης μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων στην ελληνική επικράτεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα