Χ.Α: Συνεχίζει το ανοδικό σερί και οδεύει προς τις 900 μονάδες

Ανοδικό ξεκίνημα και άνω των 890 μονάδων στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,62% και να είναι στις 893,80 μονάδες συνεχίζοντας την ανοδική κίνηση των τελευταίων δύο εβδομάδων του Ιουνίου.

Με την αγορά να συνεχίζει να ανακάμπτει, αυτό που επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές είναι ότι ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε όλη αυτήν την ανοδική κίνηση χωρίς τη συνδρομή

των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες τουλάχιστον δεν ήταν “αρνητικοί πρωταγωνιστές”, δηλαδή δεν “βάρυναν” την ανοδική κίνηση. Αντ’ αυτού, τόσο ο κατασκευαστικός, όσο και ο ενεργειακός κλάδος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και εκείνος της πληροφορικής στα πιο “μικρά”, βοήθησαν στην ανάκαμψη της αγοράς, η οποία σωρευτικά ξεπερνά σε κέρδη το 6% με την αγορά να περιμένει τώρα δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι να ενεργοποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μπορεί χρηματιστηριακά να κάνει τη διαφορά και το δεύτερο οι ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις που θα εκδηλωθούν να μην επιστρέψουν την αγορά κάτω από τα επίπεδα των 885 μονάδων, το επίπεδο δηλαδή που αλλάζει επί τα βελτίω το βραχυπρόθεσμο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι Τράπεζες ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο την εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς Πειραιώς και Εθνική ανακοινώνουν δεύτερο τρίμηνο την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων θα είναι καταγραφή των επιβαρύνσεων, ή η pro-forma αποτύπωση από τις τιτλοποιήσεις “Vega”, “Sunrise I” και “Frontier”.

Οι προβλέψεις επί των τάσεων αφορούν σταθεροποίηση του επιτοκιακού εισοδήματος και των προμηθειών, μείωση των εσόδων από διαπραγμάτευση αξιών, μείωση του οργανικού κόστους λόγω της επίδρασης των εθελουσιών και άλλων αναδιαρθρώσεων, καθώς και η σημαντική (proforma) αύξηση των απομειώσεων στην περίπτωση της Πειραιώς, που πιθανόν να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει κινηθεί εμπροσθοβαρώς για να καλύψει τις ζημιές του “Frontier” στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, επομένως δεν αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις στην γραμμή των πιστωτικών απομειώσεων.

Το βασικό ζητούμενο παραμένει η επιστροφή στις συνήθεις Τραπεζικές εργασίες και η αποδοτικότητα επί των κεφαλαίων και θα είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσουν οι τηλεδιασκέψεις, αφού οι τιτλοποιήσεις φέρνουν σε ορατό σημείο το στόχο επίτευξης μονοψήφιων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, στο τέλος της χρονιάς. Αν οι Τράπεζες πείσουν σε αυτό τον τομέα, τότε ενδεχομένως να δικαιούνται και μια χρηματιστηριακή “βόλτα” προς την περιοχή των υψηλών του Απριλίου.

Εάν η αγορά καταφέρει να κάνει τις εσωτερικές διορθώσεις της χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα, τότε οι προσδοκίες είναι υψηλές για τη δοκιμασία της επόμενης αντίστασης, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι θα έχουν τροφοδοτηθεί από τα κέρδη του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, ένα ακόμη pullback δεν αποκλείεται, με την αγορά να επιβεβαιώνει την πλάγια κίνηση του τελευταίου τετραμήνου και να αναβάλει για ακόμη μία φορά την ανοδική διαφυγή της. Τεχνικά με το κλείσιμο της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Η επόμενη αντίσταση στις 895 – 900 μονάδες. Σε περίπτωση υπαναχώρησης, οι στηρίξεις στις 878 – 876 (διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και 845 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2143 (ημερήσιο “stop short”) και 2161 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2161 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις περίφημες 2240 μονάδες (gap). Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2106, θα δώσει κίνηση στις 2040 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 1989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδες ).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει άνοδο 0,46% και βρίσκεται στις 2.142,41 μονάδες η Ελλάκτωρ με 3,18% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν με άνοδο άνω του 1% η Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Motor Oil και Πεειραιώς με την ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Jumbo, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος η ΔΕΗ, Σαράντης, ΕΛΧΑ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνοντας ήπια πτώση ενώ Eurobank, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ και Aegean είναι προς στιγμής αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμη:

Τα «SOS» της ρύθμισης για τα «κορωνοχρέη»

Ο καύσωνας διαρκείας ανάβει φωτιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας – Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό (upd)

Εφιαλτική έκθεση: «Ρεαλιστική πιθανότητα» η εμφάνιση νέας μετάλλαξης που σκοτώνει έναν στους τρεις

Keywords
Τυχαία Θέματα