ΧΑ: Ζητείται εναγωνίως «φρένο» στην πτώση

του Απόστολου Μάνθου*

Το σημείο ισορροπίας και πιθανής λήξης της πτωτικής τάσης ψάχνει να βρει εδώ και πολύ καιρό ο Γενικός Δείκτης χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Η καθοδική τάση η οποία μετά τον περασμένο Απρίλιο έχει λάβει διαστάσεις κατολίσθησης έχει οδηγήσει το δείκτη σε απώλειες έως και -31% δίχως να υπάρχει η αίσθηση έστω και ελάχιστης δυναμικότητας των αγοραστών να αλλάξουν το επιβαρυμένο σκηνικό. Διαγραμματικά η μεσοπρόθεσμη εικόνα του δείκτη παραμένει ζοφερή και για τις αρχές του 2019 με τα σχηματιζόμενα candlestick να αφήνουν περιθώρια για καθοδικές επισκέψεις χαμηλότερα των 580

μονάδων. Το μακροπρόθεσμο σημείο πάντως, όπου τη τελευταία 7ετία οι πωλητές συναντούν σθεναρή αντίσταση και τρέπονται σε φυγή είναι οι 510 μονάδες. Μέχρι τότε ο Γενικός Δείκτης για να μπορέσει να δηλώσει ότι κάτι αλλάζει θα πρέπει να αποτυπώσει ένα έντονα ανοδικό candlestick, που να εμπεριέχει ισχυρό τζίρο συναλλαγών και να διαμορφώνει ένα μηνιαίο κλείσιμο μέσα ή άνω της ζώνης των 720 με 700 μονάδων.

Προχωρώντας σε περαιτέρω διερεύνηση χρησιμοποιώντας 3 ευρέως γνωστούς τεχνικούς δείκτες (RSI, MACD και CCI) διαπιστώνουμε ότι η υπάρχουσα καθοδική τάση όχι μόνο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ αλλά έχει και περιθώριο για περισσότερο κατηφορικό δρόμο. Αναλυτικότερα ο δείκτης Σύγκλισης-Απόκλισης Κινητών Μέσων Ορων (MACD) παραμένει με πτωτική ένδειξη από τον Ιούνιο ανοίγοντας τη ψαλίδα των δύο κινητών γραμμικών ενδείξεων , ο δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI) λαμβάνει τιμές πάνω από την περιοχή, όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «oversold» ενώ τέλος ο Commodity Channel Index - Δείκτης Εμπορευμάτων (CCI) παρά τη σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη δεν έχει πατήσει πόδι σε εκείνο το επίπεδο, όπου «γεννάει» ιστορικούς πυθμένες, όπως εκείνους του 2012 στις 471 μονάδες και του 2016 στις 420 μονάδες.

*Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής στην Αenaon Μarkets

Keywords
Τυχαία Θέματα