Χαμένη διετία για τις επενδύσεις

Πώς από τα επενδυμένα 7,7 δισ. ευρώ στο διάστημα 2012-2014 και τη μεγάλη προσέλευση διεθνών ομίλων φτάσαμε στις ελάχιστες επενδύσεις των 605 εκατ. - Γιατί αποφεύγουν τη χώρα οι πολυεθνικές

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Τη στιγμή που διά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ακούγεται ότι είναι «αστικός μύθος» η φυγή επιχειρήσεων από την Ελλάδα προς τη γειτονική Βουλγαρία και ενώ ο πρωθυπουργός επενδύει πολιτικά στη ΔΕΘ και στο αφήγημα περί προσέλκυσης

νέων επενδύσεων, όλα δείχνουν ότι η ποιοτική και ποσοτική διαφορά στον τομέα αυτό είναι χαοτική συγκριτικά με την τριετία 2012-2014. Από μια περίοδο προσέλκυσης συνολικά 7,7 δισ. ευρώ την περίοδο διακυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Μια απλή ανάγνωση στο επίσημο site της με τις άμεσες ξένες επενδύσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας αποδεικνύει το αδιέξοδο. Ενώ λοιπόν μεταξύ 2012 και 2014 η χώρα προσέλκυσε 7,7 δισ. ευρώ άμεσων συνολικών εισροών από ξένες επενδύσεις με καθαρές εισροές 5,7 δισ. ευρώ, το 2015 ήταν μια χρονιά χαμένη με μόλις 605 εκατ. ευρώ άμεσων επενδύσεων - μειωμένες κατά 73%.

Οι καθαρές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σημείωσαν το ίδιο έτος σημαντική μείωση σε σχέση με το 2014 και εμφάνισαν αρνητική τιμή (-261,4 εκατ. ευρώ), δηλαδή τάσεις αποεπένδυσης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά την έντονη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από το 2010, οι επιδόσεις της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν αρκετά ικανοποιητικές μέχρι το 2014, γεγονός που παραδέχεται και το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας.

Το 2015 λοιπόν οι συνολικές (ακαθάριστες) εισροές επενδυτικών κεφαλαίων μειώθηκαν σημαντικά, ως αποτέλεσμα των capital controls και της γενικότερης οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Παράλληλα, η δραματική αργοπορία εκ μέρους της κυβέρνησης ως προς τα αναπτυξιακά εργαλεία και δη τον περίφημο αναπτυξιακό νόμο δημιούργησε προβλήματα.

Η συγκριτική μελέτη του ΚΕΠΕ αναφορικά με την πορεία των ξένων επενδύσεων την τριετία 2012-2014 είναι καταλυτική και δεν επιτρέπει καν συγκρίσεις για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Mega deals όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, ο αγωγός ΤΑΡ, η τοποθέτηση της Fairfax στη Eurobank, απέφεραν 9,7 δισ. ευρώ, ενώ έργα fast track άλλα 1,4 δισ.

Σε επίπεδο ΣΔΙΤ η τριετία ήταν θετική με 1,8 δισ. ευρώ σε έργα, ενώ 5,5 δισ. απέφεραν οι τότε επανεκκινήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αν στα παραπάνω τοποθετηθούν οι αποκρατικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ με την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, του ΟΠΑΠ (652 εκατ. ευρώ) και άλλα projects του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτό στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, φθάνουμε στα 3,1 δισ. ευρώ.

Σήμερα η πορεία των αποκρατικοποιήσεων ουσιαστικά είναι αυτή που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με το 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ή την ολοκλήρωση του deal του ΟΛΠ με την COSCO να αποτελούν «ουρές» μιας προηγούμενης πολιτικής.

Μας αποφεύγουν οι πολυεθνικές

Αν φύγουμε όμως από την πορεία των κρατικά ελεγχόμενων επενδύσεων λόγω αποκρατικοποιήσεων και άλλων αναπτυξιακών εργαλείων ή νόμων και δούμε προσεκτικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, δηλαδή εκείνες που προέρχονται από πολυεθνικούς ομίλους, θα διαπιστώσουμε πως και εκεί υπάρχει άπνοια.

Η επένδυση των Lidl σε νέα κέντρα αποθήκευσης και διανομής στα Καλύβια, η ανάπτυξη καταστημάτων του γκρουπ Delhaize, το νέο κέντρο καινοτομίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η επένδυση 11 εκατ. ευρώ της Unilever για την παραγωγή καινούριων προϊόντων στο Σχηματάρι, το κέντρο έρευνας της Procter & Gamble κ.ά. αποτέλεσαν επενδύσεις που ακούστηκαν και τις οποίες προώθησε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης 2012-2014 με εντολή του τότε πρωθυπουργικού γραφείου.

Στην περίοδο 2015-2016 υπήρξαν ορισμένες μεμονωμένες τουριστικές προσπάθειες - επενδύσεις, όμως πέραν της Παπαστράτος Philip Morris και παρεμβάσεων στον ενεργειακό κλάδο, όπως αυτή της Energean Oil and Gas, δεν έχει υπάρξει άλλη κινητικότητα. Στις παραπάνω επενδυτικές προσπάθειες να προσθέσουμε την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane, όμως όσο κι αν γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα φαίνεται ότι οι καθυστερήσεις παραμένουν ισχυρές.

Ακόμα και η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική πολεμήθηκε, όπως το ίδιο γίνεται σήμερα με αυτή του ΔΕΣΦΑ, ενώ όλοι θυμούνται τις προσπάθειες μπλοκαρίσματος της αποκρατικοποίησης τόσο του ΟΛΠ όσο και του Ελληνικού με προσχήματα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα