Χάνουν μισό μισθό το χρόνο οι κάτοικοι των νησιών της άγονης

Του Κωστή Πλάντζου

Καθώς ο ΦΠΑ αυξήθηκε έως και 50% σε 27 νησιά - Στις απώλειες θα έρθει να προστεθεί στο τέλος του μήνα και η αύξηση των κρατήσεων φόρου στους μισθούς
Έως και μισό μισθό το χρόνο χάνουν φέτος οι Έλληνες καταναλωτές από τις νέες επιβαρύνσεις που τυπικά ισχύουν από την 1.1.2018 ήδη, αλλά θα γίνουν αισθητές κυρίως από σήμερα που ανοίγουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Οι κάτοικοι 27 ακριτικών νησιών του Αιγαίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξήσεις ΦΠΑ

στις τιμές σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και υπηρεσίες, ενώ 4 ή και 7 λεπτά θα κοστίζει και η πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούν για τις αγορές τους.

Από τη Δευτέρα στα καταστήματα των 27 νησιών αλλάζουν τις τιμές για να περάσουν τις αυξήσεις 40%-50% που επιβάλλονται στον ΦΠΑ. Ο βασικός συντελεστής αυξάνεται σε 24% από 17% που ίσχυε μέχρι παραμονή Πρωτοχρονιάς (+40%), ο μεσαίος συντελεστής σε 13% από 9% (+45%) και ο υπερμειωμένος από 4% σε 6% (+50%).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια οικογένεια που δαπανά 10.000 ευρώ το χρόνο (833 ευρώ το μήνα) για να ζήσει στα νησιά αυτά, θα πληρώνει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 400-500 ευρώ παραπάνω για Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μεσοσταθμικά χάνει μισό μηνιάτικο το χρόνο ή περίπου 35-40 ευρώ τον μήνα, για να αγοράσει τα ίδια πράγματα που αγόραζε μέχρι πέρυσι.

Στην επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί και η χρέωση για κάθε πλαστική σακούλα, από οποιοδήποτε κατάστημα και αν τις αγοράζει. Και επειδή οι απλές σακούλες που χρεώνονται πλέον 4 λεπτά η καθεμιά (περιβαλλοντικό τέλος +ΦΠΑ) σχίζονται και χαλάνε εύκολα, ήδη κάποια καταστήματα προσφέρουν και ακριβότερες αλλά πιο ενισχυμένες πλαστικές σακούλες με διπλάσιο πάχος που τις χρεώνουν με 7 λεπτά, προκειμένου να δώσουν μια φθηνότερη λύση από το να χρεωθεί κάποιος πχ 8 λεπτά για να βάλει τα βαριά ή αιχμηρά εμπορεύματα σε «διπλή» σακούλα ή για να πάρει δεύτερη αν σκιστεί εκείνη που ήδη χρησιμοποίησε.

Στις απώλειες αυτές θα έρθει να προστεθεί στο τέλος του μήνα και η αύξηση των κρατήσεων φόρου στους μισθούς, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου που γίνεται σε κάθε καταβολή μισθοδοσίας από το λογιστήριο του εργοδότη.

Τα νησιά, που έχασαν την έκπτωση κατά 30% που είχαν στους συντελεστές ΦΠΑ είναι: Ικαρία, Φούρνοι, Άγιος Μηνάς, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Ψέριμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδος, Λήμνος, Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα.

Από 1/7/2018 χάνουν την έκπτωση και τα πέντε νησιά όπου διατηρείται ακόμη προσωρινά, δηλαδή ως τις 30 Ιουνίου: Λέσβος, Κως, Λέρος, Σάμος και Χίος, δηλαδή νησιά που επλήγησαν από το κύμα προσφύγων αλλά και από θεομηνίες, σεισμούς κλπ. Οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30%, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

• βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά

• πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά

• αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών

• εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα