Χάρη Μπρισίμη: Έφυγε από τη ζωή η ιδρύτρια του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Έφυγε χτες από τη ζωή η ιδρύτρια του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Χάρη Μπρισίμη, όπως ενημερώνει η οργάνωση με ανακοίνωσή της.

Η Χάρη Μπρισίμη ήταν η πρώτη γυναίκα σε διευθυντική θέση διεθνούς οργανισμού, υπηρετώντας στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Επίσης, πρωτοστάτησε μαζί με άλλα 20 άτομα στην ίδρυση, το 1989, του ΕΣΠ, της παλαιότερης στο είδος της ελληνικής ΜΚΟ, που ασχολείται αποκλειστικά

με θέματα που αφορούν στους πρόσφυγες.

Έχει τιμηθεί με το «Αργυρούν Μετάλλιον» από την Ακαδημία Αθηνών «για την πολυσχιδή κοινωνική της δραστηριότητα» από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με το «Βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ» για την προσφορά της στον τομέα της προστασίας και περίθαλψης προσφύγων, καθώς και από την Ιερά Σύνοδο.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Smith, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, από το οποίο αποφοίτησε, την αναγόρευσε σε επίτιμη διδάκτορα, τιμώντας την για τη μακροχρόνια δράση της στον ανθρωπιστικό χώρο και τη συμβολή της στην προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1919. Δραστηριοποιήθηκε, ήδη, από τα νεανικά της χρόνια προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ μετά τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του UNRRA ως περιφερειακή διευθύντρια με βασική της αποστολή την υλοποίηση προγραμμάτων πρόνοιας στη Θεσσαλία.

Το 1946 έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει κοινωνιολογία με υποτροφία από το Smith College των ΗΠΑ, από όπου και αποφοίτησε δύο χρόνια μετά. Συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική Εργασία από το Πανεπιστήμιο Columbia, με ειδίκευση στις Κοινοτικές Οργανώσεις (Community Organization).

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά ως σύμβουλος σε προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ έπειτα εντάχθηκε στο δυναμικό της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) όπου και ανέλαβε καθήκοντα της πρώτης γυναίκας διευθύντριας το 1978.

Στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι «το ασίγαστο πάθος και η προσήλωσή της στο προσφυγικό ζήτημα είναι μοναδικά και αδιαμφισβήτητα, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, με κορωνίδες την προσφορά της στο Βιετνάμ και τη Χιλή». Σημειώνει, εξάλλου ότι ο οργανισμός της Ύπατης Αρμοστείας τιμήθηκε το 1981 για την προσφορά του στο λαό του Βιετνάμ με το Βραβείο Νόμπελ, τη χρονιά που εκείνη ολοκλήρωσε την καριέρα της ως διευθύντριά του.

«Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία των πολιτών που ασχολείται με θέματα προσφύγων είμαστε φτωχότεροι σήμερα, γιατί εργατικοί, αφοσιωμένοι και γενναίοι άνθρωποι σαν τη Χάρη Μπρισίμη, δεν βρίσκονται ανάμεσά μας. Εντούτοις το έργο της και το όραμά της μας άνοιξε το δρόμο και ευχόμαστε να μας ακολουθεί και να μας εμπνέει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Μάχη σε 3 μέτωπα για έξτρα έσοδα και «φρένο» σε 7 δαπάνες

Οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές για αγορά και ενοικίαση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΕΥ: 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα μετά την πανδημία

Keywords
Τυχαία Θέματα