Χατζηδάκης: Από τη διανομή της φτώχειας στην ανάπτυξη και τις νέες δουλειές

Η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει από τη λογική της διανομής της φτώχειας, στη λογική της αύξησης του εθνικού εισοδήματος, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αυτό είναι κέρδος για όλους. Έχουμε ήδη πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με αυτή που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του το Σάββατο σε συνέδριο στη Λευκωσία

για το «Μέλλον της Ευρώπης», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Γλαύκος Κληρίδης».

Κατά την τοποθέτησή του στην ενότητα για τα κοινωνικά θέματα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «ακολουθώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, η Ελλάδα έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Μειώσαμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 22% για να γίνουμε ελκυστικοί σε επενδύσεις, ακολουθώντας όσο ήταν δυνατό δημοσιονομικά και το παράδειγμα της Κύπρου. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζομένους. Απλουστεύσαμε δραστικά την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Θεσπίσαμε το νόμο για την Προστασία της Εργασίας που ισορροπεί ανάμεσα στο στόχο για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στο στόχο για προστασία των εργαζομένων. Και υιοθετήσαμε μέτρα για την προστασία εργαζομένων και ανέργων που ήδη ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έπιασαν τόπο καθώς όχι μόνο δεν αυξήθηκε η ανεργία -όπως πολλοί προεξοφλούσαν- αλλά αντιθέτως, η Ελλάδα πέτυχε το 2021 το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας στην ΕΕ. Από το 17,2% το 2019 στο 12,8% τώρα!».

«Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία ολοένα και περισσότερων νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας», συνέχισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περιγράφοντας τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και τα προωθούμενα μέτρα που, όπως εξήγησε, εντάσσονται σε τρεις πυλώνες:
Πρώτον, παροχή κινήτρων για προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. «Μόνο μέσα στο 2022 αναμένεται να δημιουργηθούν μέσω των ειδικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ περίπου 86.000 νέες θέσεις εργασίας».

Δεύτερον, παροχή ευκαιριών αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης του εργατικού δυναμικού της χώρας. «Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δαπανηθεί τα επόμενα χρόνια πάνω από 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 συμπολιτών μας σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Παράλληλα, προωθούμε και μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων και τα χρήματα «να πιάνουν τόπο».

Τρίτον, ενισχυμένη στήριξη από τις υπηρεσίες απασχόλησης προς τα άτομα που αναζητούν εργασία. «Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Με αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των ψηφιακών και κτιριακών υποδομών του».

«Επιπλέον», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, «η κυβέρνηση έχει απλώσει δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ο προϋπολογισμός των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούνται αυξάνεται σε ετήσια βάση. Μέσω του ΕΣΠΑ σχεδιάζεται να δαπανηθούν κατά τη επόμενη προγραμματική περίοδο κονδύλια της τάξης των 2 δισ. ευρώ για έργα κοινωνικής ένταξης. Ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προωθούνται σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας, όπως η Κάρτα Αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ, η δημιουργία 50.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η προώθηση της αποϊδρυματοποίησης ευάλωτων εφήβων και η δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες και αναπτυξιακές διαταραχές».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο αποτελεί την πυξίδα μας, δείχνοντας ότι ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη είναι συμπληρωματικοί και όχι αντικρουόμενοι στόχοι», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, τοποθετώντας τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης στο κάδρο της ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι ο στόχος για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, τίθεται ακόμα πιο επιτακτικά υπό το φως των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, όπως είναι οι πιέσεις «εξ’ ανατολών» που δέχεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας λόγω της παγκοσμιοποίησης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η προσαρμογή σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, η γήρανση του πληθυσμού και φυσικά η πανδημία του κορωνοϊού, που ήρθε να προστεθεί την τελευταία διετία στις δομικές προκλήσεις που προαναφέρθηκαν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι: «Η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι αφηρημένη ιδέα, αλλά στόχος που απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει από τη λογική της διανομής της φτώχειας στη λογική της αύξησης του εθνικού εισοδήματος και αυτό είναι το κέρδος για όλους: Για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους, για τους αδυνάτους».

Σημειώνεται τέλος ότι στο περιθώριο του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο κ. Χατζηδάκης είχε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, με την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμη

Εκτακτο επίδομα Πάσχα: Tι θα καθορίσει τις αποφάσεις και με ποια κριτήρια θα δοθεί

Πότε θα ανέβει πάνω από 700 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από τη Θάτσερ και τον Γκορμπατσόφ ως τη σημερινή μεταμόρφωση της ελληνικής «Κυανής Ακτής»

Keywords
Τυχαία Θέματα