Χορός εκατομμυρίων προτού ανακοινωθούν τα Οσκαρ

Της 'Ολγας Μπαλαφούτη

Στην περίπτωση των βραβείων Οσκαρ η φράση «ο νικητής τα παίρνει όλα» δεν ισχύει. Μπορεί στο τέλος της βραδιάς -Κυριακή ξημερώματα στην Ελλάδα για την ακρίβεια- μόνο μία ταινία να πάρει το πολυπόθητο αγαλματίδιο σε κάθε κατηγορία, ωστόσο πολλοί υποψήφιοι έχουν κεφαλαιοποιήσει ήδη την υποψηφιότητά τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος, προσθέτοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο τους.

Ενώ, λοιπόν, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην 90ή απονομή των βραβείων Οσκαρ,

το πραγματικό παιχνίδι και ο χορός των εκατομμυρίων έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, εκεί γύρω στα τέλη Ιανουαρίου. Μπορεί η Ακαδημία να είναι έτοιμη να ξεσφραγίσει τους φακέλους με τα αποτελέσματα, μερικοί υποψήφιοι όμως νιώθουν ήδη νικητές!

Το «The Post» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένα δράμα του 20ού αιώνα για την ελευθερία του Τύπου, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από τις 23 Ιανουαρίου, οπότε ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, έχει βγάλει πάνω από 90 εκατ. δολάρια ή το 63% του συνόλου των κερδών του.

Η ρομαντική ταινία φαντασίας «Η μορφή του νερού» (The Shape of Water) ακολουθεί με έσοδα 72 εκατ. δολαρίων. Η ταινία φαντασίας του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο έκανε το ντεμπούτο της σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών στις αρχές Δεκεμβρίου. Αμέσως όμως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της όχι για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 13 Οσκαρ, υπερδιπλασιάστηκαν οι αίθουσες που άρχισαν να προβάλλουν την ταινία, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και τα κέρδη.

Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το πόσο επηρεάζει τις πωλήσεις εισιτηρίων η δημοσιότητα των βραβείων Οσκαρ, όμως σίγουρα βοηθά πολύ, ιδιαίτερα τις πιο «καλλιτεχνικές» ταινίες που προσελκύουν μικρότερα κοινά σε σχέση με τα blockbusters, σχολιάζουν ειδικοί αναλυτές. Η Universal το είχε μεθοδεύσει έτσι ώστε να ξεκινήσει η παγκόσμια προβολή του ιστορικού δράματος «Η πιο σκοτεινή ώρα» (Darkest Hour) τον Ιανουάριο ποντάροντας ότι θα είναι υποψήφιο για Οσκαρ. Και όντως, η ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Ολντμαν ως Ουίνστον Τσόρτσιλ κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 58 εκατ. δολάρια αμέσως μετά την υποψηφιότητά της.

Να σημειωθεί ότι το «Darkest Hour» ξεκίνησε να προβάλλεται στην Ιαπωνία στις αρχές Μαρτίου, ενώ ήδη μετρά συνολικά έσοδα ύψους 136 εκατ. από την πρώτη μέρα παγκόσμιας προβολής του μέχρι σήμερα, πολύ κοντά στα 146 εκατ. που έχει εισπράξει συνολικά το «The Post». Ακολουθούν οι «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι» (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) με έσοδα της τάξης των 121,5 εκατ. δολαρίων, το φαβορί κατά πολλούς για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας του 2018.

Κι αν αυτά τα νούμερα φαντάζουν υψηλά, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ χαμηλότερα από τα κέρδη που έχουν πετύχει δύο άλλες υποψήφιες ταινίες για Οσκαρ:
Η δραματική ταινία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «Δουνκέρκη» (Dunkirk) με έσοδα που ξεπερνούν τα 525 εκατ. δολάρια -και μπάτζετ μόλις 100 εκατ. δολαρίων!- και η ταινία τρόμου «Τρέξε!» (Get Out) που κέρδισε 255 εκατ. δολάρια ή, για να το θέσουμε αλλιώς, 57 φορές το ποσό που κόστισε η παραγωγή της (4,5 εκατ. δολάρια).
Με σκηνοθέτη τον Τζόρνταν Πιλ το «Get Out», μια «κωμική» ταινία τρόμου, συγκέντρωσε τέσσερις υποψηφιότητες για Οσκαρ. Ωστόσο και αυτή, καθώς και η «Δουνκέρκη» κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2017 και κατέβηκαν από τις αίθουσες πολύ προτού ανακοινωθούν οι υποψηφιότητές του για τα βραβεία Οσκαρ. Παρ' όλα αυτά, συνέχισαν να επωφελούνται από μεγαλύτερες πωλήσεις σε DVD ή την παρακολούθηση online επί πληρωμή.

Οι εννέα υποψήφιες ταινίες για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας έφτασαν συνολικά τα 1,3 δισ. δολάρια έσοδα παγκοσμίως, με έξι από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια. Μάλιστα όλες, εκτός από την «Αόρατη κλωστή» (Phantom Thread), κινήθηκαν αρκετά υψηλότερα από τον προϋπολογισμό τους. Το πορτρέτο του Πολ Τόμας Αντερσον με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις έχει συγκεντρώσει μόλις 33,3 εκατ. δολάρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα, με τον προϋπολογισμό για τη δημιουργία της ταινίας να ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ.

Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: οι ταινίες που σάρωσαν στα box office θα σαρώσουν και τα Οσκαρ; Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο αριθμός των τηλεθεατών που κάθονται να παρακολουθήσουν τα βραβεία παρουσιάζει πτωτική πορεία. Πέρυσι 32,9 εκατομμύρια άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν την απονομή, με πτώση 4% σε σχέση με το 2016. Αντίστοιχα και η τηλεθέαση των βραβείων Grammy έπεσε κατά 24%, στα 19,8 εκατομμύρια, ενώ αυτοί που παρακολούθησαν τις Χρυσές Σφαίρες φέτος ήταν λιγότεροι κατά 5% σε σχέση με το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα