Χουλιαράκης: Yποσχόμαστε μεσοπρόθεσμα να μειώσουμε τους υψηλούς συντελεστές

Την σκληρή λογική των μνημονίων για αύξηση φόρων και μείωση δημόσιων δαπανών υπερασπίστηκε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, υποστηρίζοντας δε, πως ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής έπρεπε να ακολουθηθεί από την αρχή του 2015 και πως ο ίδιος δεν διαφωνεί με την διεξαγωγή συζήτησης αναφορικά με τις αστοχίες του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό, αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση. Η προσαρμογή ήταν αναγκαία, έχει κόστος γιατί σε υποχρεώνει σε αύξηση φόρου και

μείωση δαπανών. Δεν υπάρχουν θαύματα. Η διαφορά μας (σ.σ. σε σχέση με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις) είναι στην ταχύτητα προσαρμογής. Εμάς, η προσαρμογή είναι πιο ήπια κι άρα πιο αξιόπιστη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λίγες ημέρες μετά την κυνική του ομολογία πως η κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει την μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους. «Και εμείς φορολογούμε» παραδέχθηκε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κύρωση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2015 για να προσθέσει ωστόσο ότι «υποσχόμαστε μεσοπρόθεσμα ότι θα μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές.
Αναφορικά με τον απολογισμό του 2015, υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2014 η τότε κυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ κατέθεσε τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς που προέβλεπε πλεονάσματα 3%.

«Δέχομαι ως υπόθεση εργασίας ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα ήταν 2,9%. Αυτό σημαίνει ότι θα αυθόρμητα θα είχαμε έσοδα από την ανάπτυξη 1%. Το υπόλοιπο 2% θα καλυπτόταν με νέα μέτρα. Το δίλημμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ή να μην υλοποιήσει τον προϋπολογισμό ή να πάρει νέα μέτρα περίπου 3,1 δις ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση θα προκαλούταν απώλεια αξιοπιστίας της χώρας από την μη τήρηση των δεσμεύσεων.

Στην δεύτερη θα είχαμε συνέχιση της προκυκλικής διαδικασίας» ανέφερε αρχικά ο κ. Χουλιαράκης για να προσθέσει «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε ως χρονιά υψηλής αβεβαιότητας. Χαρακτηρίστηκε από τον τυπικό κύκλο αβεβαιότητας που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 και σταμάτησε το καλοκαίρι του 2015 με την συμφωνία». Συνεχίζοντας δε την «αυτοκριτική» για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε πως «Δεν έχω διαφωνία να γίνει ψύχραιμη, ειλικρινής και τεκμηριωμένη συζήτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2015 όσο και για τις αστοχίες των 2 πρώτων προγραμμάτων και πως φθάσαμε στο 2010 ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον».

Ο κ. Χουλιαράκης επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου που τον ήθελαν να διαφωνεί με την «περήφανη» διαπραγμάτευση των Τσίπρα – Βαρουφάκη είπε «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ανάγκη συνέχισης της δύσκολης προσαρμογής το 2015. Το θέμα όμως ήταν με ποιο τρόπο και ποια κατανομή βαρών θα γινόταν η αναγκαία και αναπόφευκτη προσαρμογή. Την χώρα δεν την έφερε εκεί η κυβέρνηση της Αριστεράς».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα είχε άλλο μίγμα πολιτικής από το δικό μας και θα εφάρμοζε μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών και δημοσίων δαπανών» ανέφερε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Ποιες δαπάνες θα μειώνατε; Με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ η μείωση δαπανών ανέρχεται περίπου σε 4,2 δις ευρώ. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμπίεσης των δαπανών . Εγώ, διαφωνώ, πιστεύω ότι υπάρχει όχι όμως 4,2 δις ευρώ».

Επιπροσθέτως, υπενθύμισε ότι η πολιτική των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση της φορολογίας. «Και εμείς φορολογούμε» παραδέχθηκε, για να προσθέσει ωστόσο ότι «υποσχόμαστε μεσοπρόθεσμα ότι θα μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα