Χρηματιστήριο: Mε μικρή άνοδο επέστρεψε στις 910 μονάδες

Με θετικό πρόσημο μακριά όμως από τα υψηλά ημέρας έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 910,34 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,25%.

Η αγορά συνέχισε και σήμερα την πλάγια κίνηση μέσα στη ζώνη των 920 με 900 μονάδων στην οποία έχει εγκλωβιστεί τους τελευταίους δυο μήνες και με τους επενδυτές να συνεχίζουν επιφυλακτικά σε τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις θέσεων σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς εταιρείες ανάλογα τα επιχειρηματικά νέα

με τη συναλλακτική δραστηριότητα να θυμίζει Δεκαπενταύγουστο, περιμένοντας κάποιον καταλύτη που θα οδηγήσει την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα.

Ένας τέτοιος θετικός καταλύτης μπορεί να είναι η προοπτική της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας και της μείωσης της πίεσης που ασκείται στο εθνικό σύστημα υγείας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση κάποιων περιορισμών που ισχύουν μέχρι τώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο και αν επιβεβαιωθεί η πλήρης αποκατάσταση της κανονικότητας, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα είναι η απαρχή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Και αν αναλογιστεί κανείς και την εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί τόσο από τις επιχορηγήσεις (περίπου 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με πιθανές πτωτικές προσαρμογές λόγω του ισχυρότερου από το αναμενόμενο αποτέλεσμα του ΑΕΠ του 2020) όσο και από το μέρος των δανείων του Ταμείου (περίπου 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ), τότε η επιτάχυνση της ανάκαμψης είναι ένα δεδομένο που σταδιακά θα αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Όσον αφορά την συνέχεια της ανοδικής κίνησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον αρνητικό ρόλο που έπαιξαν οι ομολογιακές εκδόσεις και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έτρεξαν ή τρέχουν με αποτέλεσμα να έχουν απορροφήσει μέρος της ρευστότητας των εν ενεργεία χαρτοφυλακίων κάτι που θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εάν μάλιστα δεν προσελκυσθούν νέα κεφάλαια, τα οποία θα δώσουν και μια έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,23%, στις 2.201,23 μονάδες, η ΕΛΧΑ με 2,39%, η Aegean με 2,3%, η Alpha Bank με 2,25% και ο ΟΤΕ με 1,8% σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με τον ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Jumbo και Eurobank να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 2,22% και ακολούθησαν ο Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ με απώλειες άνω του 1% ενώ η ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Σαράντης, Coca Cola, ΔΕΗ, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα ακολούθησαν ήπια πτωτικά με την Πειραιώς και την Μυτιληναίος να κλείνουν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 46,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 365 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Αποεπενδύσεων συνέχεια για τις τράπεζες – Κουνούν… μαντήλι στις θυγατρικές του εξωτερικού

Aθανασίου: «Υπογραφές στις 25 Ιουνίου για το Ελληνικό – Ιστορική μέρα για τη Lamda»

Επίδομα Παιδιού 2021: Ποιοι το χάνουν – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, 910,chrimatistirio, 910