Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,62% και να βρίσκεται στις 942,99 μονάδες. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται αυτή την εβδομάδα στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι δύο κεντρικές τράπεζες

συνεδριάζουν στον απόηχο της ιστορικής στροφής της αμερικανικής Federal Reserve, η οποία ετοιμάζεται να εφαρμόσει φέτος μια επιθετική πολιτική σύσφιξης της πολιτικής της για να θέσει υπό έλεγχο τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών περίπου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά τον Φεβρουάριο έχοντας ως παρακαταθήκη τα κέρδη του Ιανουαρίου, ο οποίος έκλεισε θετικός κατά 4,86% και με τον Τραπεζικό κλάδο να κάνει την διαφορά σημειώνοντας κέρδη 17,92% με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ενισχυθεί κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι το χθεσινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 23 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/2/2020 (687,18 μονάδες). Παρά το θετικό momentum που κινείται η αγορά η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη την τρέχουσα εβδομάδα, εν μέσω αποτελεσμάτων στο εξωτερικό, αλλά και εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Επιπλέον, δεν αποκλείεται προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για τους μετοχικούς δείκτες στις ΗΠΑ, μετά τις σημαντικές απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, κάτι που θα δώσει παραπάνω δύναμη στην εγχώρια αγορά ώστε να κινηθεί προς τα υψηλά των 960 μονάδων.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αλλάξει συμπεριφορά, με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι κύριος υπαίτιος και να κάνει σοβαρή προσπάθεια ώστε να αρχίσει να κλείνει τη μεγάλη ψαλίδα με την υπόλοιπη αγορά ενώ παράλληλα όλα δείχνουν ότι η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί, ότι είμαστε στη μετάβαση από αναπτυσσόμενη, σε αναπτυγμένη οικονομία με την τελευταία εξαγορά του 49% της VIVA WALLET από την JP Morgan, να προστίθεται στις αρκετές ακόμα εξαγορές και επενδύσεις στη χώρα, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια σταδιακά μεγαλώνει.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 911 (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) – 906 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), ή έστω χαμηλότερα των 900 – 897 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), υπερέχει το σενάριο που θέλει κίνηση προς τετραψήφια νούμερα, με ενδιάμεση αντίσταση στις 960 μονάδες.

Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 897, οι επόμενες στηρίξεις στις 888 και 882 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, στο στόχαστρο των αγοραστών οι 2300, 2366 – 2371 και 2390 μονάδες. Αντίθετα οι πωλητές στοχεύουν να δοκιμάσουν τις στηρίξεις στις 2245 (απλός ΚΜΟ 90 ημερών), 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2195 (ημερήσιο “stop long”), 2170 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2125 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη 0,94% και βρίσκεται στις 2.295,59 μονάδες η Alpha Bank με 2,71% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη με την Motor Oil, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% και με τον ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Λάμδα και Τιτάνας να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος η Quest με 4,22% λόγω αποκοπής μερίσματος.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Τι λέει για τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Δε φοβάται για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η Space X του Έλον Μασκ εκτόξευσε και δεύτερο ιταλικό δορυφόρο παρατήρησης της Γης

Τι συμβαίνει με το Grimace Coin: Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και τα «ευκαιριακά» cryptos

Keywords
Τυχαία Θέματα