Χρηματιστήριο Αθηνών: Coca Cola και Ελλάκτωρ έδωσαν τον τόνο να κινηθεί θετικά η αγορά στις 890 μονάδες

Με την Coca Cola και την Ελλάκτωρ στις δημοπρασίες να οδηγούν την αγορά σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας σημειώνοντας άνοδο κατά 0,74% και να κλείνει στις 890,61 μονάδες και με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές στον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο επιστρέφοντας έτσι ο Γενικός

Δείκτης στη ζώνη των 890 μονάδων.

Αντίστοιχα ο δείκτης Υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,75% και στις 2.155,16 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,07% και στις 1.419,25 μονάδες ενώ ο δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη κατά 0,27% και στις 562,49 μονάδες.

Παρά το ευμετάβλητο και νευρικό περιβάλλον στο εξωτερικό το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε ανοδικά στη σημερινή συνεδρίαση με την αντοχή της αγοράς να είναι εντυπωσιακή στις πιέσεις από το εξωτερικό, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τους ξένους δείκτες. Οι συναλλαγές στην σημερινή συνεδρίαση διατηρήθηκαν στα 50 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζοντας την άνοδο των τιμών σε σημαντικό μέρος της αγοράς.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η διαχείριση του από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσπόζει στο πεδίο της ειδησεογραφίας. Η εβδομάδα που τρέχει συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλές τιμές την χονδρική τιμή ρεύματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάτι που ισχύει και στην Ελλάδα με την προηγούμενη εβδομάδα να καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh) από την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης της αγοράς Target Model.

Το νέο ρίσκο των ενεργειακών ανατιμήσεων έδειξε να αποκλιμακώνεται στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ωστόσο είναι νωρίς για να θεωρηθεί ότι πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και η αγορά φυσικού αερίου εξαιρετικά νευρική γεγονός που επηρεάζει όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας. Επιπλέον, η ενέργεια παραμένει βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων στην παραγωγή απειλώντας με πληθωριστικές τάσεις την οικονομία.

Το κρίσιμο τεστ θα γίνει στις αιχμές της ζήτησης που θα εμφανιστούν στην καρδιά του χειμώνα, όπου και θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος αλλά και τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. βάζοντας στο τραπέζι ένα δίλλημα αναστολής των αποφάσεων για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας. Βέβαια, μέχρι τώρα και η επίδραση του αρνητικού κλίματος στο Χρηματιστήριο έδειχνε να είναι ελεγχόμενη, καθώς οι ξένοι αναλυτές “συνωστίζονται” το τελευταίο διάστημα για να υπενθυμίσουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Και μπορεί μέχρι τώρα αυτά τα σχόλια να μην έχουν τροφοδοτήσει κάποια άνοδο, αλλά τουλάχιστον έχουν ανακόψει τις πιέσεις από τις διεθνείς αναταράξεις. Και τη σημερινή ημέρα οι θετικές εκθέσεις από το εξωτερικό για την ελληνική οικονομία συνεχίζουν να έρχονται με το ΔΝΤ να προχωρά σήμερα σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας το 2021 στο πλαίσιο του World Economic Outlook.

Το Ταμείο αναμένει το ΑΕΠ να «τρέξει» με ρυθμό 6,5% από 3,8% που ήταν η εκτίμηση των εαρινών προβλέψεων του Απριλίου. Η εκτίμηση του ΔΝΤ ξεπερνά τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 6,1% το 2021. Για το 2022, το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη με ρυθμό 4,6% από 5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε μια κρίσιμη ζώνη, η διάσπαση της οποίας θα αλλάξει τα δεδομένα του προς το καλύτερο.

Και αυτό διότι μεταξύ 882 και 891 μονάδων διέρχονται οι κινητοί μέσοι των 30, των 60 και των 90 ημέρων, με τον Γενικό Δείκτη να χρειάζεται να διαπεράσει αποφασιστικά αυτή τη ζώνη για να μπορέσει να “κοιτάξει” με αξιώσεις το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με άνοδο κατά 15,64%, μέσω των δημοπρασιών με αφορμή την εκποίηση 1,1 εκατομμυρίων μετοχών, σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησε η Coca Cola και ο ΟΛΠ με 4,2% και 2,26% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η μετοχή της Coca Cola διασωζόταν με θετικό πρόσημο, οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, τριπλάσιες των ανοδικών, ενώ συνεχίστηκε η εικόνα αυξημένων απωλειών, σε σχέση με τους βασικούς δείκτες, για σημαντικό αριθμό μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι, θεωρούμενες, “Περιφερειακές Δυνάμεις” μειώνουν θέσεις, όμως η ζήτηση παραμένει περιορισμένη και σε κάποιες περιπτώσεις κυριολεκτικά ανύπαρκτη, δυσκολεύοντας το “έργο” όσων προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.

ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Τιτάνας, και Μυτιληναίος έκλεισαν με άνοδο άνω του 1% και ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Aegean, Σαράντης, Εθνική, ΕΛΧΑ Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα έκλεισαν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό πρόσημο και με ήπιες απώλειες η Βιοχάλκο, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και ΟΤΕ με τον ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ να κλείνουν αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμη

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Έρχονται κι άλλες ενεργειακές κρίσεις όπως η τωρινή

MyData: Ποιοι και πώς πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια εσόδων από 1η Νοεμβρίου

Σεμπάστιαν Κουρτς: Ο καγκελάριος παραιτείται, αλλά δεν φεύγει

Keywords
Τυχαία Θέματα