Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα στις 900 μονάδες

Με κέρδη ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,21% και να βρίσκεται στις 894,77 μονάδες, με την αγορά να προσπαθεί για άλλη μια συνεδρίαση να βρεθεί στις 900 μονάδες, ακολουθώντας το θετικό ξεκίνημα των περισσότερων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η προσοχή των επενδυτών  παραμένει στραμμένη στις επιστημονικές ανακοινώσεις για την παραλλαγή «Oμικρον» και εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινωθούν αύριο στις ΗΠΑ

για τον πληθωρισμό μετά το άλμα των τιμών σε υψηλό 30 ετών τον Οκτώβριο στο 6,2%.

Τα στοιχεία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Federal Reserve η οποία δεν αποκλείεται να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο για την αύξηση των επιτοκίων της αν διαπιστώσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Οι παγκόσμιες αγορές επιδόθηκαν σε ένα ισχυρό ράλι τις προηγούμενες ημέρες καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας για την όμικρον είναι καθησυχαστικές, αν και συνεχίζουν να συστήνουν προσοχή καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες.

Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πάντως ότι το νέο στέλεχος είναι πιο ήπιο από το Δέλτα που έχει επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που αναμένουμε και στην σημερινή συνεδρίαση είναι το stock picking να συνεχίζεται με τους επενδυτές να μην αυξάνουν υπέρμετρα τα ρίσκα τους με τον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο να συνεχίζουν να είναι οι πρωταγωνιστές στην συνεδρίαση και με την μεταβλητότητα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

Το μοτίβο που ακολουθεί η αγορά από την μεγάλη πτώση της 26ης Νοεμβρίου είναι συνεδριάσεις με ανοδικά ξεσπάσματα, με τις επόμενες αυτών να είναι εξισορροπητικές. Άλλωστε και ο χαμηλός τζίρος βοηθά ορισμένα χαρτοφυλάκια που θέλουν να στοχεύσουν σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους, να το κάνουν χωρίς να αναλώσουν πολύ μεγάλα κεφάλαια, με το βλέμμα βέβαια να παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στη λήξη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο Γενικός Δείκτης θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 891 – 896 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών) και υψηλότερα των 900 μονάδων. Σε μία τέτοια θετική εξέλιξη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 927 (ημερήσιο “stop short”), 930, 934 και 950 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών με κλείσιμο χαμηλότερα των 883 – 880 μονάδων (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των 868 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 830 και 802 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη όσο δίνει κλείσιμο υψηλότερα των 2130 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), κάτι που αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2181 (gap), 2231, 2238 (ημερήσιο “stop short”) και 2240 μονάδες (gap).

Σε επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2124 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), βάζουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι επόμενες στηρίξεις στις 2090 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2079 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,43% και βρίσκεται στις 2.155,58 μονάδες Alpha Bank και Πειραιώς με 1,23% και 1,05% αντίστοιχα σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη με τον ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Βιοχάλκο, Τιτάνα, Jumbo, Σαράντη και ΕΧΑΕ να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Aegean με 1,58% με την ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη

Ο αθεόφοβος πλειστηριασμός, οι έξι για τα 150 στρέμματα της Καβάλας, τα σχέδια Θεοδωρόπουλου και η παραίτηση της Αλεξάνδρας 

Τι ψάχνει στην Ελλάδα ο κληρονόμος του Mr IΚΕΑ – Ο ρόλος της e-eat (pics)

Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης: Πώς θα γλιτώσετε το… κοκκίνισμα ή την πτώχευση

Keywords
Τυχαία Θέματα