Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στις 884 μονάδες με τους επενδυτές να μειώνουν το ρίσκο τους

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες κατά 0,73% και να κλείνει στις 884,11 μονάδες και με την αγορά να μην μπορεί τελικά παρά το θετικό ξεκίνημα να κρατήσει το θετικό πρόσημο αποτυγχάνοντας να διαπεράσει τις 895 μονάδες οι οποίες είναι και η πρώτη αντίσταση για την ζώνη των 900 μονάδων.

Αντίστοιχα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες κατά 0,91% και στις 2.135,63 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες

κατά 0,2% και στις 1.416,36 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες κατά 1,65% και στις 553,23 μονάδες.

Με τη συναλλακτική δραστηριότητα για ακόμη μια ημέρα να κινείται χαμηλότερα των 60 εκατομμυρίων ευρώ είναι εμφανής η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παρά την καλύτερη συμπεριφορά της εγχώριας αγοράς από τις διεθνείς αγορές.

Με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις εξελίξεις στην Κίνα, καθώς η “China Evergrande Group” έχασε και τον τρίτο γύρο πληρωμών ομολόγων, μέσα σε τρεις εβδομάδες, εντείνοντας τους φόβους για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι εντείνονται οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις που αναμένεται να προκαλέσουν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές είναι φυσιολογικό οι επενδυτές να μην προχωρούν σε αύξηση του ρίσκου τους. Ειδικά σε μια ρηχή αγορά όπως είναι η ελληνική και με τον τραπεζικό κλάδο σήμερα μετά από πολλές συνεδριάσεις να δέχεται μεγαλύτερη πίεση και να σημειώνει μεγαλύτερη πτώση από την υπόλοιπη αγορά.

Βέβαια για τις τράπεζες παρόλη την σημερινή πτώση είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα των ‘κόκκινων’ δανείων έχει αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, οι Διοικήσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων ‘επιταχύνουν’, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ισχυρή πρόκληση της γρήγορης, μέσω των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων, εξυπηρέτησης του Πελάτη με εξάλειψη της γραφειοκρατικής ‘χαρτούρας’.

Η εγρήγορση υπαγορεύεται άλλωστε και από την ένταση του Ανταγωνισμού, που ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα και εκπροσωπείται από Τράπεζες Fintech, οι οποίες κερδίζουν σημαντικά μερίδια Αγοράς, κυρίως στο νεανικό Κοινό.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο, συγχρονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις, με την επιφυλακτικότητα να κορυφώνεται οδηγώντας τις συναλλαγές στο ναδίρ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιθετικές ρευστοποιήσεις, η αποχή των αγοραστών οδηγεί σε μικρή, έστω, υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος φλέρταρε πάλι με την περιοχή των 900 μονάδων.

Την ίδια ώρα όμως το αφήγημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει ελκυστικό, με τον Όμιλο της Ιντρακόμ να ολοκληρώνει τη μεταβίβαση της Intrasoft (κλάδος Πληροφορικής) με τίμημα – έκπληξη στη Δανέζικη NetCompany και το CVC να δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι Μέτοχος της ΔΕΗ, κατέχοντας το 10% μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ.

Παράλληλα, η τιμολόγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με βάση τους δείκτες P/BV και P/E έχει υψηλό discount έναντι των άλλων Αναδυομένων Αγορών, παρά τις ελπιδοφόρες προοπτικές του, ενώ και οι εισροές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ενδεχομένως και λόγω της χαμηλής στάθμισης στους βασικούς δείκτες αναφοράς (μόλις 0,16% στον MSCI Emerging Markets).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ και Coca Cola ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο άνω του 1% με τη ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 10,32% με την Jumbo, Εθνική, Aegean και Alpha Bank να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2% και ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Σαράντης, Βιοχάλκο, Τιτάνας, Eurobank, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Λάμδα να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε αμετάβλητη.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν 

Έκρηξη των ναύλων για τα LNG carriers – Πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές και σε αυτή την κατηγορία 

Netflix: Η σειρά που σπάει όλα τα ρεκόρ – Την είδαν 111 εκατ. θεατές σε 17 ημέρες!

Keywords
Τυχαία Θέματα