Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες πιέσεις και χαμηλός τζίρος

Με ήπιες πιέσεις συνεχίζετε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,26% και να βρίσκεται στις 911,12 μονάδες.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στην επιτυχημένη όπως φαίνεται νέα έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας η οποία προχώρησε σε reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031, με το αρχικό επιτόκιο να

είχε διαμορφωθεί στις 90 μονάδες βάσης + mid swap (το οποίο κινείται στις 9 μ.β) δηλαδή στην περιοχή του 0,99%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 85 μ.β + mid swap, που μεταφράζεται σε απόδοση 0,94%.

Το τελικό επιτόκιο τοποθετείται ακόμα χαμηλότερα και στις 82 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του  0,91%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η άντληση κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τη ζήτηση.

Το σκεπτικό του ΟΔΔΗΧ είναι να μπορέσει το επόμενο διάστημα και μετά το καλοκαίρι να προχωρήσει σε κινήσεις που να βοηθήσουν στην πρόοδο προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τη διατήρηση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ.

Άλλωστε, αυτό το έχει τονίσει τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και ο ίδιος ο ΟΔΔΗΧ. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει πτώση κατά 0,22%, στις 2.215,25 μονάδες, ο Φουρλής με 2,03% και η Alpha Bank με 1,09% σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη και ακολουθούν η Motor Oil, η Ελλάκτωρ και η Πειραιώς ήπια ανοδικά.

Να επισημάνουμε για την μετοχή της Ελλάκτωρ ότι στην σημερινή συνεδρίαση έχει περάσει πακέτο  7,7 εκατομμυρίων τεμαχίων στην τιμή των 1,45 ευρώ, ήτοι με premium σχεδόν 4% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

Το πακέτο αντιστοιχεί στο 3,60% του μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτωρ και ήταν αξίας 11,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος και ήπια πτωτικά η Jumbo, Εθνική, Coca Cola, ΟΛΠ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάνας, ΔΕΗ, Aegean, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank και Βιοχάλκο με την ΕΥΔΑΠ και τον ΑΔΜΗΕ να είναι αμετάβλητες. Τεχνικά δεν έχει αλλάξει η εικόνα με τον Γενικό Δείκτη να θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 915 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να κινηθεί προς τις 919 και 950 και με απώτερο στόχο τις 1013 – 1043 μονάδες, όχι όμως χωρίς την ανάλογη αναβάθμιση του τζίρου.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 895, 889 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 850 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση). Δεν έχει αλλάξει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, που δεν είναι άλλος από τις 2240 μονάδες. Ο εν λόγω δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2047 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2182 και 2104 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 2230, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων (gap), αφήνει ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2371 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΔΔΗΧ: Άντληση €1,3 δισ. από ετήσια έντοκα με αρνητικό επιτόκιο

Ήπιες αλλαγές στις ευρωαγορές εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Απώλειες στην Ασία – Απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού στην Κίνα

Keywords
Τυχαία Θέματα