Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της Fed – Πάνω από 2% η πτώση

Σημαντικές πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει και τις 880 μονάδες σημειώνοντας λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι πτώση 2,25%, στις 879,2.

Η αγορά φαίνεται να ακολουθεί το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών που υποχωρούν μετά τη χτεσινή δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED.

Πιο αναλυτικά, Ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 878,33 μονάδες (-2,25%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 16,87 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης

σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας  κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,87%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-3,44%), της Alpha Bank (-3,40%), της Viohalco (-3,38%) και της Εθνικής (-2,32%).
Πτώση σημειώνουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,99%) και της Τεχνολογίας (-2,94%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 1.488.720 και 966.978 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 1,803 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 1,677 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, 106 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Minerva +5,83% και Μαθιός Πυρίμαχα +3,70%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Λεβεντέρης(κ) -24,14% και ΑΝΕΚ -15,15%.

Μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις όπου η αγορά δεν μπόρεσε να “πατήσει” τις 900 μονάδες, με τη συναλλακτική δραστηριότητα και τον τραπεζικό κλάδο να είναι οι αδύναμοι παράγοντες της αγοράς, στην σημερινή συνεδρίαση οι πωλητές από την έναρξη της έχουν τον πρώτο λόγο, με τις ρευστοποιήσεις να αφορούν σχεδόν το σύνολο του ταμπλό.

Όσον αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα οι συναλλαγές έχουν καθηλωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να συνεχίζει να αδυνατεί να ενεργοποιήσει τις αγοραστικές δυνάμεις που θα αυξήσουν και τους τζίρους και θα ανακόψουν την πτωτική της πορεία. Η επενδυτική απραξία μάλιστα γίνεται ακόμη πιο αισθητή αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος των συνεδριάσεων από τις 14 Ιουνίου είναι μεταξύ 20 – 30 εκατ. τεμαχίων καθημερινά, μια εικόνα που είχαμε να δούμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κόσμος κινούνταν στα αχαρτογράφητα ύδατα της πανδημίας, δίχως εμβόλια και εξοπλισμό προστασίας.

Φόβοι για πιθανό tapering

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίασή τους ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί, ενώ χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στον στόχο για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που δημοσιεύτηκαν χθες.

Νωρίτερα, και οι ασιατικές αγορές είχαν υποχωρήσει στα χαμηλά έτους, αφότου η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve δημιούργησε την εντύπωση ότι επίκειται μία μείωση του μεγάλου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Με πτώση περίπου 1,5% άνοιξαν και οι Ευρωαγορές.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της θα πρέπει να επανεξεταστεί, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμα:

Εφορία: Πώς θα γίνει η επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις που χάθηκαν λόγω πανδημίας (οδηγός)

Μπορέλ: Καταστροφή οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Διαγωνισμοί για μεγάλα ακίνητα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα