Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι διεθνείς πιέσεις οδήγησαν σε απώλειες και κάτω από τις 950 μονάδες

Με απώλειες και κάτω των 950 μονάδων έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 0,9% και να κλείνει στις 946,13 μονάδες.

Οι πιέσεις εντάθηκαν από το μεσημέρι και μετά και η αγορά ακολούθησε το αρνητικό ξεκίνημα των αμερικάνικων αγορών οι οποίες πιέζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών και η ανανεωμένη εμπιστοσύνη τους στις τεχνολογικές μετοχές έπεσαν στην “μαύρη τρύπα” των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Meta, μητρικής

εταιρείας της Facebook.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,07% και στις 2.298,57 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,6% και στις 1.568,19 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,04% και στις 688,44 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη σήμερα στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ η οποία επιβεβαίωσε σήμερα τις αποφάσεις που είχε λάβει κατά την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ έκανε και πάλι ειδική αναφορά στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να είναι ευέλικτη στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

“Η ευελιξία αυτή, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας“, τονίζει η ΕΚΤ στο κείμενο των αποφάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι αποφάσεις αυτές δεν αλλάζουν το θετικό σενάριο της ανόδου του Χρηματιστήριου Αθηνών με τους επενδυτές να συνεχίζουν να προχωρούν επιλεκτικά σε συγκεκριμένες μετοχές και να εστιάζουν σε κλάδους που δημιουργούν ελεύθερες ταμειακές ροές, προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση και έχουν χαμηλή μόχλευση, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον κατά το οποίο το κόστος χρήματος θα είναι ελαφρώς αυξημένο, όπως αναμένεται άλλωστε και από τις νομισματικές αρχές το επόμενο διάστημα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Aegean, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% με την ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Quest να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Alpha Bank με 3,14% με την Jumbo και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες 2,37% και 2,08% αντίστοιχα και την ΕΛΧΑ, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Σαράντης, Μυτιληναίος και Λάμδα ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1%. Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΟΛΠ έκλεισαν με ήπιες απώλειες, με την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη.

Ο τζίρος ανήλθε στα 52,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 40,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 18,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

ΕΝΦΙΑ: «Δώρο» 350 εκατ. και 10 δόσεις στη μεσαία τάξη – Ο χάρτης των αυξομειώσεων ανά περιοχή 

Χάρης Καρώνης, Μάκης Αντύπας: Άνοιξαν 350 νέες θέσεις εργασίας στη Viva Wallet μετά το «χρυσό» deal 

Aυτά είναι τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα