Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η σημερινή προτελευταία συνεδρίαση του 2021 του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,09% και να βρίσκεται στις 894,45 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένεται να κινηθούν και σήμερα επιλεκτικά, με τον όγκο της συναλλακτικής δραστηριότητας να είναι ακόμη πιο μειωμένος και με την προσοχή της αγοράς να είναι στραμμένη στις οικονομικές επιπτώσεις των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Το

θετικό στα νέα μέτρα είναι ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην επιστρέψουμε σε ολικό lockdown που είχε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση υιοθετώντας αυτή την φορά ηπιότερα περιοριστικά μέτρα.

Αυτό ενισχύει την αισιοδοξία ότι αν και η κρίση της δημόσιας υγείας συνεχίζεται, η οικονομική ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί. Την αισιοδοξία για τις αντοχές της ανάκαμψης ενισχύουν εξάλλου ο μεγαλύτερος αριθμός των εμβολιασμένων και η εντατική εκστρατεία για την τρίτη δόση του εμβολίου που ενισχύει την προστασία κατά και της όμικρον, αλλά και οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Πάντως, η αγορά διέψευσε και τις εκτιμήσεις για το santa rally της τελευταίας εβδομάδας του έτους, παραμένοντας στα γνώριμα ύδατα της εννεάμηνης συσσώρευσης με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζει στον “δικό του κόσμο”, έχοντας χάσει και φέτος την “ιστορική ευκαιρία” να ακολουθήσει τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια σε πολυετή υψηλά.

Στα ενθαρρυντικά των ημερών, εξελίξεις που θα δώσουν “ανάσες”, θα δημιουργήσουν αντισώματα το “πρώτο ελληνικό αίτημα για πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης” και το “χαμηλό 3 εβδομάδων η τιμή του φυσικού αερίου” με τις ΗΠΑ να πολλαπλασιάζουν τις παραδόσεις φορτίων LNG προς την Ευρώπη.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις στις 877, 870 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 864 μονάδες (ύστατο “οχυρό” των αγοραστών). Οι αντιστάσεις στις 890 – 893 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 895, 904 (ημερήσιο “stop short”), 909 (gap), 912, 927, 934 και 950 μονάδες).

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2148 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60, 90 και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2175 (ημερήσιο “stop short”), 2181 (gap), 2200, 2238 και 2240 μονάδες (gap) και οι στηρίξεις στις 2121, 2101 (gap) και 2095 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,07% και βρίσκεται στις 2.150,19 μονάδες η ΔΕΗ, Coca Cola, Eurobank, ΕΛΧΑ, Λ΄μαδα, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Τιτάνας κινούνται ήπια ανοδικά με την Aegean, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Εθνική, Σαράντης, Τ’ερνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Motor Oil, Ελληνικά πετρέλαια, ΟΤΕ, Jumbo, Quest και ΓΕΚ Τέρνα να σημειώνουν ήπια πτώση.

Διαβάστε ακόμα:

Ρεύμα: Στο τραπέζι νέα μέτρα – Μεγαλώνει ο αριθμός των διακανονισμών, φόβοι για ανείσπρακτες οφειλές

Τουρκία: Γυρίζει μπούμερανγκ το σχέδιο του Ερντογάν – Κατακόρυφη αύξηση για το κόστος δανεισμού

Στη σκιά της Ομικρον: Η αγορά σταθμίζει τα νέα μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο Αθηνών, Οριακή, Γενικό Δείκτη,chrimatistirio athinon, oriaki, geniko deikti