Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο φινάλε κράτησε το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων

Θετικό κλείσιμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και με τους επενδυτές να προχωρούν σε σημαντικό αριθμό μετοχών σε ρευστοποιήσεις αποκομιδής κερδών των τελευταίων συνεδριάσεων που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη από τις 880 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας στις 915,75 μονάδες σήμερα με την αγορά να σημειώνει άνοδο κατά 0,14%.

Οι επενδυτές σήμερα κινήθηκαν επιφυλακτικά αναμένοντας τις ομιλίες των αξιωματούχων της αμερικανικής Federal Reserve στο συμπόσιο νομισματικής

πολιτικής στο Jackson Hole των ΗΠΑ.

Το συμπόσιο ξεκινά σήμερα, με την κρίσιμη ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ να ανακοινώσει αύριο το χρονοδιάγραμμα για τον σταδιακό περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση της από τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο φυσικά το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μείνει ανεπηρέαστο, αν επαναφέρει κανείς στη μνήμη του τα γεγονότα του 2013 (και αρχών του 2014), όταν η Federal Reserve άρχισε να κλείνει την κάνουλα της χρηματοδότησης (tapering), προκαλώντας τεκτονικές αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές.

Η Ελλάδα, ως μία ρηχή και περιφερειακή αγορά, μπορεί να επηρεάζεται πιο εύκολα από αλλαγές στις ροές κεφαλαίων.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση η Εθνική με άνοδο 1,96% και ο ΟΤΕ και η Alpha Bank με 0,91% και 0,88% αντίστοιχα στήριξαν τον Γενικό Δείκτη στο να κρατήσει το θετικό πρόσημο, με την Coca Cola, ΟΠΑΠ, Aegean, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Jumbo, Τιτάνας και Πειραιώς να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Με αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η ΔΕΗ με 1,83% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% η Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Λαμδα και Σαραντης.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Διαβάστε ακόμη 

«Έσβησαν» φόροι 32 εκατ. ευρώ με τα κουπόνια των παγίων δαπανών 

Ιστορικά κέρδη για τα φορτηγά πλοία όπου πρωταγωνιστούν οι «Greeks» 

Ποιος μεγάλος γερμανικός όμιλος θα αγοράσει και το αμερικανικό Politico

Keywords
Τυχαία Θέματα