Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και ενέργεια δεν κατάφεραν να κρατήσουν το πρόσημο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά τη θετική πορεία του τραπεζικού και ενεργειακού κλάδου.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση κατά 0,38% και στις 891,30 μονάδες μετά το αρνητικό γύρισμα της αγοράς όταν βρέθηκε στις 899 μονάδες δείχνοντας αδυναμία να τις διασπάσει με αποτέλεσμα να χάσει και την στήριξη των 895 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εγκλωβισμένος για άλλη μια συνεδρίαση στο στενό εύρος τιμών μεταξύ των 880 με 900 μονάδων κάτι που

αναμένουμε να συνεχιστεί σε όλη την εβδομάδα, με την αγορά να διατηρεί χαμηλά την συναλλακτική της δραστηριότητα και με τους επενδυτές να κρατάνε εκτός αγοράς πολύτιμη ρευστότητα θέλοντας να συμμετάσχουν είτε στην έκδοση του του ομολογιακού δανείου της CPLP, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ είτε στην επικείμενη Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες κατά 0,41% και στις 2.154,82 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,09% και στις 1.430,70 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών για άλλη μια συνεδρίαση υπεραπόδωσε θετικά έναντι της αγοράς καταγράφοντας άνοδο κατά 0,68% και κλείνοντας στις 574,21 μονάδες.

Αν και ο Τράπεζες κυρίως με την Eurobank και ο ενεργειακός κλάδος κυρίως με την ΔΕΗ κινήθηκαν θετικά κατά την διάρκεια της όλης της συνεδρίασης αυτό δεν ήταν αρκετό για να μην υποκύψει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις διεθνείς πιέσεις με τις αγορές παγκοσμίως να διορθώνουν αρχικά λόγω των άσχημων οικονομικών νέων που ανακοινώθηκαν από την Κίνα όπου η οικονομία έτρεξε με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων στο γ΄ τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αναταραχές στην αγορά ακινήτων, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την παραπαίουσα ανάκαμψη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αντιμετωπίζει διάφορες μεγάλες προκλήσεις, όπως την κρίση χρέους της Evergrande, τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και μια σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, που έστειλαν την βιομηχανική παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020. από την Κίνα.

Δεύτερος σημαντικός λόγος στην σημερινή υποχώρηση της αγοράς ήταν και το ισχυρό sell off που κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα λόγω του των νεών προσδοκιών της αγοράς σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, και παρά τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ σε μία προσπάθεια να “σβήσει” τις ανησυχίες για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής μετά την απότομη άνοδο του πληθωρισμού.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιδράσουν και οι αγορές αποτιμούν πλέον σημαντικά περισσότερες πιθανότητες για αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διεθνώς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Eurobank και η ΔΕΗ με 1,86% και 1,78% αντίστοιχα σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Motor Oil, ΟΛΠ, Alpha Bank και ΕΧΑΕ να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 2,38% και η Βιοχάλκο με 2,35% με την ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και η Aegean, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Εθνική, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με ήπιες απώλειες με την Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 67,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πόλεμος των λιμανιών: Η Βαλένθια βάζει πλώρη να ξεπεράσει τον Πειραιά

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ποιους κλάδους εργασίας θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της

Καραμανλής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διόδια στην Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα