Χρηματιστήριο: Έκλεισε στο χαμηλό ημέρας αγνοώντας τα θετικά νέα απ΄την ΕΛΣΤΑΤ

Με πτώση έκλεισε τελικά και η σημερινή συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,69% και να κλείνει κάτω από τη στήριξη των 910 μονάδων και συγκεκριμένα στις 909,29 μονάδες, μετά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και ειδικά στις δημοπρασίες.

Παρά τα ευχάριστα νέα της ημέρας, την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

το πρωί  της 7ης Σεπτεμβρίου για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου της ελληνικής οικονομίας καθώς και το report της JP Morgan για το πόσο φτηνή είναι η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι επενδυτές κινήθηκαν και σήμερα επιφυλακτικά, με τους πωλητές να έχουν πάρει το πάνω χέρι στη συνεδρίαση.

Με σύμμαχο τη μικρή συναλλακτική δραστηριότητα που συνεχίζει το τελευταίο τρίμηνο να ταλαιπωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Όσον αφορά τις ανακοινώσεις το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο β΄ τρίμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020, κατέγραψε άλμα 16,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛΣΤΑΤ. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%.

Η διψήφια ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν, λίγο ως πολύ αναμενόμενη με δεδομένο ότι το φετινό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, είχαμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, εκκίνηση του τουρισμού και θετικά δείγματα στην ιδιωτική κατανάλωση.

Πέρσι το ίδιο διάστημα είχαμε το πρώτο ολικό lock down της οικονομίας, λόγω κορωνοϊού. Η JP Morgan σε σημερινό report αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία (δείκτες MSCI) είναι οι φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη και για την Ελλάδα η εικόνα είναι πολύ θετική.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece παραμένει μαζί με το Βέλγιο και την Πορτογαλία ο χειρότερος σε επιδόσεις στο διάστημα της φετινής χρονιάς, έχοντας υποαποδώσει σε σχέση με τον μέσο όρο.

Στο ίδιο διάστημα, η αγορά των ΗΠΑ διαμορφώνεται +17%, υψηλότερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών, που είναι στο 15%. Η πιο θετική απεικόνιση της εγχώριας αγοράς είναι οι δείκτες αποτίμησης για την επόμενη περίοδο των 12 μηνών.

Σύμφωνα με την JP Morgan, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) θα είναι στις 12,6 φορές για φέτος και είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 17 φορές, καθιστώντας την εγχώρια αγορά τη «φθηνότερη» στην Ευρώπη, με μικρή διαφορά από τη δεύτερη χώρα που είναι η Ιταλία, με δείκτη 13,1 φορές.

Ταυτόχρονα, και η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ υψηλότερη, στο 2,8% έναντι 2,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Σε όρους μεταβολής των EPS, η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, προβλέπει ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2021 θα κινηθεί στο +25%, +14% το 2022 και +11% το 2023.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε πτώση 0,88% και έκλεισε στις 2.184,70 μονάδες η Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, και ΟΛΠ ήταν οι μόνες μετοχές που έκλεισαν με ήπια κέρδη ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε ο ΟΠΑΠ με 2,27% και ακολούθησαν Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΔΕΗ και Λάμδα με απώλειες άνω του 1% και ΕΛΧΑ, Aegean, Εθνική, ΟΤΕ, Τιτάνας, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Jumbo με ήπιες απώλειες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατομμύρια τεμάχια.

Τη διαφορά στη σημερινή συνεδρίαση έκανε η μετοχή της Performance η οποία έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά (+5,09%), εν όψει της γ.σ. (9/9) που καλείται, μεταξύ άλλων, να αποφασίσει την αντικατάσταση μιας σημερινής μετοχής με τρεις καινούριες (split) και την Α.Μ.Κ. έως 5 εκατ. με Ιδιωτική τοποθέτηση και παραίτηση των παλαιών Μετόχων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αποφάσεων της επικείμενης γ.σ., «η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της Εταιρείας (!) Στα πλαίσια της Α.Μ.Κ., προτείνεται να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ να διερευνήσει το ενδεχόμενο μετάταξης της Εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. σε δεύτερο στάδιο και εφόσον αυτό κριθεί συμφέρον για την Εταιρεία και τους Μετόχους.

Βάσει ενημέρωσης από το ΔΣ της Εταιρείας, η αύξηση εργασιών και κερδοφορίας από 1/1/2021 έως σήμερα, έναντι της προηγούμενης περιόδου του 2020, είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία της Εισηγμένης.

Η Εταιρεία πιστεύει ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα διευκολύνουν να συνεχιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης εργασιών και κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες ευκαιρίες και έντονη ζήτηση για τα Προϊόντα και Υπηρεσίες που παρέχει, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του κεφαλαίου κίνησης και ρευστότητας και θα διευκολύνουν στοχευμένες εξαγορές Εταιρειών που προσφέρουν συμπληρωματικότητα ή/και συνέργειες με την Εταιρεία».

Διαβάστε ακόμα:

«Καυτό» φθινόπωρο με ντόμινο ανατιμήσεων (πίνακες)

Startups: Πόσο συνεισφέρουν στην απασχόληση σε σύγκριση με τις «παραδοσιακές» εταιρείες

Δήμος Αθηναίων: Νέα υπηρεσία ρύθμισης οφειλών μέχρι και 100 δόσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα