Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 2,36% παρά τη μεταβλητότητα

Θετικά έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μακριά όμως από τα πρωινά κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του στις 878,94 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,23%.  Στη συνεδρίαση κυριάρχησε η μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών οι οποίοι προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στα υψηλά ημέρας με αποτέλεσμα τα αρχικά αξιόλογα κέρδη να χαθούν γρήγορα με φόντο τις αβεβαιότητες που έχει φέρει η νέα παραλλαγή Όμικρον

του κορωνοϊού.

Οι ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον φάνηκε να μειώνονται ελαφρώς, σήμερα Παρασκευή, αφού επιστήμονες στη Νότια Αφρική, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή, δήλωσαν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊού.

Οι αρχές ανά τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν το νέο στέλεχος, για το οποίο ο οργανισμός υγείας της Νότιας Αφρικής έχει δηλώσει ότι ενέχει τριπλάσιο ρίσκο επαναμόλυνσης από την παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,45% και στις 2.110,75 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,69% και στις 1.496,06 μονάδες με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει με κέρδη 0,91% και στις 570,42 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,36%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 2,56%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,46% με τον δείκτη των Τραπεζών να υπεραποδίδει καταγράφοντας άνοδο 4,46%.

Με την εξέλιξη της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Όμικρον να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και με την αγορά να κινείται θετικά ή αρνητικά ανάλογα τα νέα, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπόρεσε αυτή την εβδομάδα να σταθεροποιηθεί και να καταγράψει και καλύτερες αποδόσεις από τις μεγάλες αγορές την Αμερικής και Ευρώπης, καταφέρνοντας να κρατηθεί μακριά από την στήριξη των 853 μονάδων, η οποία σε ενδεχόμενη διάσπαση θα οδηγούσε την αγορά προς τις 830 μονάδες, ενώ το σημερινό κλείσιμο έστω και οριακά άνω των 878 μονάδων είναι πιθανόν σε ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον να οδηγήσει την αγορά ξανά στην ζώνη των 900 μονάδων.

Όπως και στην Ευρώπη, η επενδυτική ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει εύθραυστη καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, μπορεί να οδηγήσει σε πιο αυστηρά μέτρα την οικονομική δραστηριότητα με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως να έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να προσαρμόσουν την παραγωγή τους αν αποδεχτεί ότι η νέα μετάλλαξη διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια τους.

Όσον αφορά το ερώτημα που επικρατεί πλέον στην αγορά, είναι εάν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια προχωρήσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους σε απαγκίστρωση από την αγορά εωσότου μειωθεί και πάλι ο κίνδυνος της πανδημίας.

Οι προσδοκίες άλλωστε για ένα christmas rally/year – end rally έχουν ελαχιστοποιηθεί σημαντικά, σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη το 2021 θα έχει στιγματιστεί από εννέα μήνες συσσώρευσης. Έτσι οι όποιες προσδοκίες μεταφέρονται για τη νέα χρονιά, όταν και οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας είναι καλύτερες. Επίσης, θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για τις οικονομικές επιδόσεις, την τουριστική σεζόν και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, δεν αποκλείεται και η Ελλάδα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα, προσελκύοντας περισσότερα ξένα κεφάλαια.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Motor Oil έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και Eurobank, Alpha Bank, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ και Coca Cola έκλεισαν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 2,27%, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% και Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Τιτάνας και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με ήπιες απώλειες με την ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει αμετάβλητη.

Διαβάστε ακόμα:

Το ράλι στις ευρωαγορές θα συνεχιστεί και το 2022 – «Βραχυπρόθεσμες οι επιπτώσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον»

Ξεχάστε τα βιογραφικά: Αυτό είναι το προσόν που «κερδίζει» τους εργοδότες

Kαταστήματα: Διευκρινίσεις της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία τις τελευταίες Κυριακές του 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα