Χρηματιστήριο: Η απουσία αγοραστών «προσγείωσε» τον Δείκτη στις 903 μονάδες

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες 0,49%, στις 903,34 μονάδες.

Οι αγοραστές απείχαν από τη συνεδρίαση κρατώντας στάση αναμονής, ενώ οι επιλεκτικές τους κινήσεις οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν κάποια κατεύθυνση στην αγορά. Με την αγορά να συνεχίζει μια πλάγια κίνηση τους τελευταίους δύο μήνες και με την συναλλακτική δραστηριότητα να θυμίζει τα μέσα Αυγούστου καθώς και η ρευστότητα

που έχει αφαιρεθεί από το σύστημα λόγω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και των ομολογιακών εκδόσεων που έτρεξαν τους προηγούμενους δύο μήνες δεν φαίνεται ότι υπάρχει αυτή την στιγμή ο καταλύτης που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της αγοράς και να την οδηγήσει σε πιο υψηλά επίπεδα.

Άλλωστε η αισιοδοξία των προηγούμενων μηνών για την βραχυπρόθεσμη θετική πορεία της οικονομίας έχει υποχωρήσει λόγω του χαμηλότερου από ότι αναμένονταν ποσοστού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού καθώς και της έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού η οποία έχει οδηγήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία βάζουν εμπόδια στην απρόσκοπτη προσέλευση τουριστών στην χώρα μας.

Βέβαια οι θετικές εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας συνεχίζουν να έρχονται από το εξωτερικό με την DZ Bank να εκτιμά πως από το γ’ τρίμηνο που αρχίζει αυτήν την εβδομάδα, θα ξεκινήσει η σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως προβλέπει, το έλλειμμα θα μειωθεί έντονα το 2022, όπως και το χρέος, ωστόσο αν και θεωρεί πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να “νικούν” τα ιταλικά, βλέπει κατοχύρωση κερδών στου ελληνικούς τίτλους το επόμενο διάστημα. Κατά την DZ Bank, μετά από ένα κάπως αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να απογειώνεται και θα ανακάμψει και πάλι σημαντικά καθώς η τουριστική δραστηριότητα θα κερδίσει σημαντικό έδαφος. Πάντως η γερμανική τράπεζα συνεχίζει να εμφανίζεται συγκρατημένη σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της, και δεν ακολουθεί ακόμη το πρόσφατο κύμα ανοδικών αναθεωρήσεων στις οποίες προχώρησαν οίκοι και επενδυτικές τράπεζες, και έτσι τοποθετεί την ανάκαμψη για το σύνολο του 2021, στο 2,5%. Παράλληλα, όπως εκτιμά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί πολύ πιο έντονα σε ετήσια βάση το 2022. Ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης τοποθετείται στο 5,7% το επόμενο έτος και θα υποστηριχθεί, όπως τονίζεται, από α) το γεγονός ότι θα ξεκινήσει από μία σχετικά χαμηλή βάση στις αρχές του επόμενου έτους και β) τον τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού, που είναι πολύ σημαντικοί για την Ελλάδα, με το 2022 να αναμένεται να “σβήνουν” οι πληγές που άφησε στον κλάδο η πανδημία.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,42%, στις 2.186,15 μονάδες, ο Τιτάνας με 1,82%, η Ελλάκτωρ με 1,2% και η ΕΥΔΑΠ με 1,15% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ήπια ανοδικά η Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Σαράντης και Coca Cola. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Aegean με 6,56% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 2% η Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα με την ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και την ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 36,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 19,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

ΤτΕ: Ανθεκτική στην πανδημία η αγορά ακινήτων – Mπαίνει σε νέα περίοδο το 2021 

Αντικειμενικές αξίες: Δείτε με ένα κλικ πόσο κοστίζει το ακίνητό σας 

Έρχεται νέο Εξοικονομώ: Αυτά είναι τα 6 κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα