Χρηματιστήριο: Ήπια διόρθωση κι επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στις τιμές ενέργειας

Σε αρνητικό έδαφος κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,07% και να βρίσκεται στις 888,49 μονάδες. Η αγορά να διορθώνει από την χτεσινή ανοδική κίνηση με τους επενδυτές στην αρχή της συνεδρίασης να κινούνται επιφυλακτικά και να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους, εκτός των εξελίξεων στις τιμές ενέργειας, στις ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας και τον δείκτη ανεργίας αργότερα σήμερα. Το αμερικανικό

υπουργείο Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο τα οποία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Federal Reserve στο πλαίσιο της αξιολόγησης που πραγματοποιεί για να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

Οι αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα των 120 δισ. δολ. με αρκετούς αναλυτές να περιμένουν μια απόφαση για μείωση των αγορών ακόμα και το Νοέμβριο.

Ο κλάδος που ξεχωρίζει και σήμερα είναι ο τραπεζικός ο οποίος έχει σαφώς θετικά διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη αγορά με την συμπεριφορά αυτή να οφείλεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει τελευταία και μπαίνουν με την καλή έννοια, στο ραντάρ των μεγάλων διεθνών επενδυτικών και τραπεζικών οίκων. Οι συνεχόμενες αναβαθμίσεις των τραπεζών με τελευταία τη Moody’s λόγω κυρίως της ποιότητας του ενεργητικού, της φερεγγυότητάς τους, των ισχυρών επιπέδων ρευστότητας αλλά και των προσδοκιών για την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία έχει δώσει μια άλλη διάσταση στη μέχρι πρότινος εύθραυστη χρηματιστηριακή τους εικόνα. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που ο Τραπεζικός Δείκτης φαίνεται να προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί ακόμα και από το γενικό κλίμα «δυσπεψίας]” κρατώντας την τιμή του πάνω από τη βάση των αγοραστών που αποτυπώνεται άνω των 560 μονάδων. Tεχνικά, το πρώτο βήμα για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας του Γενικού Δείκτη έγινε αλλά απαιτείται συνέχεια και επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 895-900 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 882-891 μονάδες (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 913 μονάδες (ημερήσιο “stop short”) και τις 950 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 857-850 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846-836, 828-823 και 795 μονάδες. Σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης άφησε πίσω του τη ζώνη 2.133-2.146 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), βάζοντας ως επόμενους στόχους τις 2.175, 2.207 (ημερήσιο “stop short”) και 2.231 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2.095, 2.079 και 2.005 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 2.078 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 2.026 μονάδες ή και έως τις 1.985 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,07% ο Τιτάνας, ΟΛΠ και Σαράντης σημειώνουν κέρδη άνω του 1% με την ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Coca Cola και η Τέρνα Ενεργειακή με 1,44% και 1,04% αντίστοιχα και ακολουθούν Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα