Χρηματιστήριο: Κόντρα στο διεθνές κλίμα η επαναφορά στις 920 μονάδες

Με κέρδη έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την αγορά και τον Γενικό Δείκτη σε κέρδη κέρδη 1,32% και στις 918,41 μονάδες. Η συναλλακτική δραστηριότητα από την αρχή της συνεδρίασης ήταν πολύ αυξημένη, σε μια ημέρα όπου τόσο οι Ευρωπαϊκές αγορές όσο και ο Αμερικάνικες αγορές βρίσκονται σε διαδικασία διόρθωσης.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2,214,91 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,55%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις

1.517,45 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,2% με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να σημειώνει άνοδο 3,9% και στις 619,34 μονάδες.

Στην συνεδρίαση σήμερα είχαμε για πρώτη φορά και μετά από τον Νοέμβριο την ενεργοποίηση των πιο μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων με σημαντικές εντολές να προέρχονται από το εξωτερικό, με την αγορά να διψά για νέα κεφάλαια τα οποία θα την οδηγήσουν να απεγκλωβιστεί από την διαδρομή μεταξύ των 850 και 930 μονάδων και θα την κατευθύνουν σε πιο υψηλά επίπεδα, επίπεδα που έχει να δει από το 2014. Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Απρίλιο έως σήμερα, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε σε ένα εύρος 100 μονάδων.

Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση που σε κάθε ταλάντωση μέσα σε αυτό το εύρος κλείνει όλο και περισσότερο, δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής. Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών, η εκτόνωση αυτής της υπέρ-συσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης. Η διαφυγή από τις 830 μονάδες θα δώσει στόχο κίνησης προς τις 925 μονάδες, ενώ η ανοδική διαφυγή έχει τετραψήφιους στόχους (1.050 μονάδες) κοιτάζοντας ενδεχομένως σε ένα πιο φιλόδοξο σενάριο.

Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, τα ανοικτά θέματα της πανδημίας, του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της φετινής χρονιάς και θα κρίνουν τη διάσπαση της συσσώρευσης. Και σε αυτό το μείγμα, ουδείς μπορεί να παραβλέψει τα δίχτυα προστασίας που έχουν απλώσει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι θετικές εκτιμήσεις από τους ξένους αναλυτές δεν λείπουν, μάλιστα, αφού και σήμερα η Citigroup επανήλθε για τις ελληνικές μετοχές και βελτίωσε για μία ακόμα φορά τις προβλέψεις της. Η Citi εκτιμά ότι οι Ελληνικές μετοχές θα καταγράψουν την ισχυρότερη αύξηση της κερδοφορίας φέτος διεθνώς, σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη από αυτήν των διεθνών εισηγμένων. Πιο αναλυτικά, βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να εκτιναχθούν κατά 41,4% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), από αύξηση 25% που προέβλεπε πριν, που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό διεθνώς. Το 2023 αναμένει αύξηση της τάξης του 19,9% στα ελληνικά EPS. Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 15.3x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 10,8x και το 2023 στο 9x. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ, από 23,6x 2021, θα κινηθεί στο 21,7 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16x πέρσι, στο 15,1x το 2022.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Alpha Bank με 5,18% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με την Jumbo, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς να κλείνουν με κέρδη άνω του 3%, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Τιτάνας και Μυτιληναίος να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% και Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Aegean, Βιοχάλκο, Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά. σε αρνητικό έδαφος η ΔΕΗ με 1,66% σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με τον ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest και Λάμδα να ακολουθούν ήπια πτωτικά ενώ ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 100,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 53,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

O πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η «σφιχτή» πολιτική της Fed – Τι θα συμβεί στις αγορές (γραφήματα)

Ελληνική Wikipedia: Νέο ρεκόρ θεάσεων για το 2021 – Ποια λήμματα είναι τα πιο δημοφιλή

Επενδυτικός πυρετός: 150 νέα ξενοδοχεία σε δύο χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα