Χρηματιστήριο: Κράτησε την επαφή με τη ζώνη των 880 μονάδων παρά τη μικρή πτώση

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 0,1% και να κλείνει στις 878,34 μονάδες.

Η αγορά έκανε ένα βήμα πίσω στην προσπάθεια της θετικής αντίδρασης που έβγαλε τις προηγούμενες ημέρες, αντίδραση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη  από τα χαμηλά των 857 μονάδων στην ζώνη των 880 μονάδων και με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι ο αδύνατος κρίκος σε αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς.

Η

προσοχή των επενδυτών παραμένει στην εξέλιξη της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Όμικρον με αποτέλεσμα οτιδήποτε θετικό επιχειρηματικό ή οικονομικό νέο που βγαίνει να μην απεικονίζεται στο ταμπλό.

Τρανταχτό παράδειγμα η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 13,4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους  με οδηγό την ανάκαμψη του τουρισμού, που αύξησε τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 86,4%, και διψήφια αύξηση σε επενδύσεις και μεγάλη αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση. Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, για το οποίο πλέον καταγράφει ύφεση 1,9% από 1,4% στην προηγούμενη ανακοίνωση, και για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου όπου καταγράφει ανάπτυξη 16,6% έναντι ανάπτυξης 16,4% στην προηγούμενη ανακοίνωσή της.

Με βάση τα τρία τρίμηνα του 2021 το ΑΕΠ από την αρχή του χρόνου εμφανίζεται να αυξάνεται πάνω από 9%. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, αντιθέτως παρατηρήθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου, χρηματιστές έκαναν λόγο για παράξοδο της αγοράς μας.

Σε πλείστες όσες περιπτώσεις υγιών επιχειρήσεων ανακοινώνονται θετικά μεγέθη, ακολουθεί ομοβροντία ρευστοποιήσεων, διόρθωση τιμών/χρηματιστηριακής αξίας. Περίεργη «επιβράβευση», που σύμφωνα με τους ίδιους οφείλεται σε πωλήσεις από την πλευρά (κυρίως) θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Τα επιχειρηματικά νέα είναι δεδομένο ότι είναι πολλά το επόμενο διάστημα, ενώ και τα μακροοικονομικά υποστηρίζουν μια θετική εξέλιξη. Αυτό που παρατηρείται στην παρούσα είναι ότι κεφάλαια που ήταν ανενεργά πλέον μπαίνουν στην πραγματική οικονομία χωρίς φόβο για το αύριο.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που βλέπουμε την πραγματική οικονομία να προηγείται του χρηματιστηρίου στην εισροή νέων κεφαλαίων.

Στο ταμπλό τώρα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,03%, στις 2.110,68 μονάδες, ενώ στο -1,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.476,56 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 563,81 μονάδες. Στις επιμέρους μετοχές του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Coca Cola και η Jumbo με 2,38% και 2% αντίστοιχα σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Aegean, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και η ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Σαράντης, Πειραιώς, Motor Oil, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ και η Alpha Bank με 2,81% και 2% αντίστοιχα με τον ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Εθνική να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και ο Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα ΕΧΑΕ και Eurobank να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 52,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 24,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,1 εκατομμύρια τεμάχια. Στο επίκεντρο βρέθηκε το πακέτο με σχεδόν το 3% του συνόλου των μετοχών της ΟΛΘ, στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή.

Το πακέτο ήταν συνολικού όγκου 299.855 τεμαχίων και η αξία του ανήλθε στα 7,79 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Ισχυρό finish το 2021 για τις εταιρείες πληροφορικής, με… κεκτημένη ταχύτητα για το 2022 (pics)

Έρχεται το car wallet: Μέσω κινητού δίπλωμα οδήγησης, service και όλα τα έγγραφα

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι αποκλείονται – Για ποιους λόγους «κόβεται» η αίτηση (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα