Χρηματιστήριο: Με πτώση 1,09% και κάτω από τις 900 μονάδες το κλείσιμο της εβομάδας

Πρόσκαιρη ήταν τελικά η χτεσινή διάσπαση των 900 μονάδων μιας και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι πιέσεις επανήλθαν οδηγώντας τελικά τον Γενικό Δείκτη στις 893,47 μονάδες με  απώλειες κατά 1,09%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν η χαμηλότερη του έτους μιας και από τα συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ τα 16,67 εκατομμύρια ευρώ ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Προφανώς με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα η αγορά δεν έχει την δύναμη να κρατηθεί στις 900 μονάδες παρά

το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και τα βασικά χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων είναι η επιφυλακτικότητα και η υψηλή μεταβλητότητα.

Η προσοχή των είναι στραμμένη στα εξαμηνιαία αποτελέσματα, ειδικά τα τραπεζικά, καθώς και σε ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων  όπως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πορεία της παραλλαγής Δέλτα με τις επιπτώσεις που έχει στην πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα.

Αυτό είναι και κάτι που επισημαίνει η Deutsche Bank, ότι αν και η Δέλτα δεν εκτροχιάζει την ανάκαμψη ωστόσο την καθυστερεί και μεταθέτει για αργότερα την επιστροφή στην κανονικότητα, έτσι η ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο του καλοκαιριού θα είναι ισχυρή, ωστόσο η περαιτέρω πορεία της θεωρεί ότι είναι αβέβαιη.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα τα μεγέθη του εξαμήνου έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο γίνεται περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους.

Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρείες έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου. Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου δίνονται κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς.

Αυτό είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς δίνει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,11%, στις 2.145,56 μονάδες η Motor Oil και ο ΟΛΠ ήταν οι μοναδικές μετοχές που έκλεισαν με θετικό πρόσημο κλείνοντας με κέρδη 0,3% και 0,25% αντίστοιχα.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 4,25%, η Πειραιώς με 3,65%, ο ΑΔΜΗΕ με 2,3% και η Μυτιληναίος με 2,09% με την ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Εθνική, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και Eurobank να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% ενώ Σαράντης, Τιτάνας, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Aegean και Jumbo έκλεισαν ήπια πτωτικά. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 35 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 16,7 εκατομμύρια τεμάχια ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 110,4 εκατομμύρια τεμάχια συνολικής αξίας 16,67 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Πέθανε από ανακοπή στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου έχει τελειώσει – Αύξηση των τιμών κατά 1.000%

Γιατί «στερεύει» η αγορά από made in China προϊόντα

Keywords
Τυχαία Θέματα