Χρηματιστήριο: Με sell off κάτω από τις 860 μονάδες – Αποτυπώνονται οι ανησυχίες για οικονομία και τουρισμό

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει αρνητικός κατά 2,02%, στις 859,46 μονάδες. H  αγορά όσο περνάνε οι ημέρες σταδιακά να διευρύνει τις απώλειες της και με τους συναλλακτικούς ρυθμούς ημέρα με την ημέρα να μειώνονται διαρκώς προμηνύοντας εδώ και αρκετές συνεδριάσεις κάποιο κύμα risk off, ενόψει και των νέων μέτρων που συζητά η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την πανδημία.

Επί

της ουσίας οι πωλητές ενθυλακώνουν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας το στενό και βραχύ ορίζοντα των κινήσεών τους. Αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους προμήνυε μια καλή πορεία για την αγορά, παρά το lockdown στην οικονομία, και την ακόμη πιο καλή αρχή του Απριλίου, με τη διάσπαση των 900 μονάδων, η συνέχεια απογοήτευσε.

Το Χρηματιστήριο έμεινε σε ένα εύρος μεταξύ 852 και 928 μονάδων, παλινδρομώντας και αναμένοντας τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας και της οικονομίας, ενώ και οι συναλλαγές δείχνουν ότι το ενδιαφέρον δεν είναι ανάλογο των προσδοκιών.

Είναι εμφανές ότι η αγορά δεν μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό για την πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο οποίο συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας καθώς και σε τουριστικά μέρη όπως η Κρήτη.

Το «αποτύπωμα» των δεικτών του κορωνοϊού στην κοινότητα προκαλεί διάχυτη ανησυχία και προβληματισμό, με το όλο φάσμα των εξελίξεων να βαραίνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα για την πορεία του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα.

Οι παραπάνω εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, οδηγούν και πάλι στο σενάριο της “αναβολής” της ανάκαμψης της κεφαλαιαγοράς, ακολουθώντας το μοτίβο και της πραγματικής οικονομίας. Μιας οικονομίας που θα παραμείνει στον πάγο για τις επόμενες εβδομάδες και τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί εκ νέου η πανδημία.

Ο αστερίσκος που έβαζαν αρκετοί αναλυτές στις αρχές του έτους, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να καθυστερήσει και θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για φέτος, λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών και του σχετικά αργού εμβολιασμού από τον γενικό πληθυσμό, φαίνεται να μετατρέπεται σε βασικό σενάριο, το οποίο θα αγγίξει, όπως όλα δείχνουν και το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,9%, στις 2.074,29 μονάδες, η μόνη μετοχή που έκλεισε με θετικό πρόσημο ήταν η Aegean με 0,76%, ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Βιοχάλκο με 4,42%, η Coca Cola με 4,16% και η Λάμδα με 3,49% ενώ με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν η Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Τιτάνας, ΟΤΕ, ΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ με την Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%.

Ήπια πτωτικά ακολούθησαν η Eurobank, Alpha Bank, Σαράντης, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Ο τζίρος ανήλθε στα 58 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 23,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

Λαγκάρντ: Σαφέστερος και απλούστερος ο στόχος του 2% αλλά δεκτές και αποκλίσεις

Εσθήρ Λεβή: Πώς η «Mrs Bodyline» έχασε το σπίτι στη Φιλοθέη

Πώς κέρδισε τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Προκοπίου

Keywords
Τυχαία Θέματα