Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές ξεχώρισαν το 2016

Του Δημήτρη Παφίλα

Aναμφισβήτητα, το 2016 για το χρηματιστήριο ήταν η χρονιά των μετοχών, και όχι των Δεικτών. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την χρονιά με ετήσια κέρδη μόλις 1,95%, ενώ στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα κέρδη έφθασαν έως 67,57%.

Η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να κλείσει την β' αξιολόγηση για το πρόγραμμα, αλλά κέρδισε μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Κι αυτά δόθηκαν μόνο όταν ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε τις περικοπές για τις συντάξεις.

Σε αυτό, όμως, το ιδιαίτερα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, σημειώθηκαν

σημαντικές αποδόσεις από μετοχές εταιρειών που διαθέτουν υγιείς ισολογισμούς και παραμένουν εξωστρεφείς.

Πρωταθλήτρια αποδόσεων στον Δείκτη FTSE 25 ήταν η μετοχή της εταιρείας Μυτιληναίος που έκλεισε με απόδοση 67,57% στα 6,15 ευρώ. Η εταιρεία μετά την συμφωνία για το ρεύμα της Αλουμίνιον της Ελλάδος κατέγραψε σημαντικό ράλι.

Δεύτερη σε αποδόσεις ήταν η μετοχή της εταιρείας Jumbo με κέρδη 55,26% κλείνοντας στα 15,06 ευρώ. Η Jumbo εκτός από την υψηλή μετοχική επίδοση προσέφερε και υψηλό μέρισμα.

Τρίτη στον Δείκτη ftse25 κατατάχθηκε η μετοχή της ΓΕΚ- ΤΈΡΝΑ με απόδοση 50% φθάνοντας τα 2,28 ευρώ.

Κέρδη 43,78% κατέγραψε η μετοχή της Σαράντης που έκλεισε στα 11,10 ευρώ. Η Σαράντης είναι μια πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών με δραστηριότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην πέμπτη θέση του Ftse25 βρέθηκε η μετοχή της εταιρείας Motor oil με απόδοση 31,66% στα 13,10 ευρώ. Η Μοτορ Οϊλ είναι ένα σύνθετο διυλιστήριο που εξάγει διεθνώς.

Με κέρδη 26,63% ολοκλήρωσε την χρονιά ένα κραταίο ελληνικό blue Chip, η μετοχή του Τιτάνα στα 22,30 ευρώ. Στον ίδιο δείκτη απόδοση 3,7% σημείωσε η μετοχή του ΟΠΑΠ – η οποία όμως προσέφερε ετήσια μερίσματα 0,92 ευρώ.

Με πτώση 3,35% έκλεισε το 2016 ο ΟΤΕ. Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ στο -25,5%. Πτώση 24,83% εμφάνισε η μετοχή της Ελλάκτωρ, -21,88% της Βιοχάλκο και -11,14% της Αεροπορίας Αιγαίου.

Ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια και να ανταγωνιστούν ισάξια τις ευρωπαϊκές. Αυτές οι λίγες εταιρείες ξεχωρίζουν προσφέροντας μετοχικές αποδόσεις και μερίσματα.

Η πλειοψηφία, όμως, των ελληνικών εταιρειών αγωνίζεται για να αντλήσει κεφάλαια, αν και πρόσφατα οι εκδόσεις ομολόγων από το ελληνικό χρηματιστήριο προσφέρουν ένα διέξοδο. Τα εργαλεία χρηματοδότησης υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και ευνοούνται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς καθώς οι τελευταίοι επιδιώκουν νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης πέραν των τραπεζών, ύστερα από την κρίση του 2008.

Αρνητικές αποδόσεις για τις τράπεζες

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο το έτος παρά το ράλι που κατέγραψαν κατά καιρούς. Όλες παραμένουν κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 καθώς και οι 4 συνδέονται άμεσα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η Alpha bank έκλεισε με απόδοση -26,69% στα 1,90 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με απόδοση -27,70% στα 0,248 ευρώ. Με πτώση -24,82% έκλεισε την χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,209 ευρώ. Πτώση -37,98% σημείωσε η μετοχή της Eurobank στα 0,645 ευρώ.

Αποδόσεις και από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Σημαντικές αποδόσεις πέτυχαν και μετοχές εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Από αυτές ξεχωρίζουν οι μετοχές της Νηρέας (110%), της ΜIG (111%), της Πλαστικά Θράκης ( 66,6%), της Infoquest ( 95,6%) της Ιονικής Ξενοδοχειακής ( 68%), της Κυριακιδης Μάρμαρα (44,4%) της Ευρωπαϊκής Πίστης (40,7%), της Attica (76,8%), του Υγεία (38%).

Αυτό που λείπει από το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να περάσει στην ανάπτυξη.
Το γεγονός ότι κατέχουν περίπου το 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί ένα δείγμα εμπιστοσύνης, καίτοι έχουν χαθεί σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις τράπεζες.

Το πρώτο βήμα για την ελληνική οικονομία είναι να δοθεί η αξιολόγηση ώστε να ακολουθήσει και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα