Χρηματιστήριο: Στα υψηλά ημέρας με 0,6% και πάνω από τις 870 μονάδες

Ανοδικά έκλεισε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,66% και να κλείνει στις 871,06 μονάδες μετά από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές κυρίως στον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο όταν η αγορά είδε τα χαμηλά ημέρας και τις 853 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22%, ενώ ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά μόλις 0,06%.

Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε

το 0,78%. Ο Σεπτέμβριος ήταν από τους δυσκολότερους μέχρι τώρα μήνες του 2021, με τον Γενικό Δείκτη να είναι στο -6,1%, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το -7,36% του Ιανουαρίου.

Το θετικό βέβαια είναι ότι ο δείκτης δεν έχει χάσει τα επίπεδα από τα οποία άρχισε το έτος, καθώς στο εννεάμηνο τα κέρδη ξεπερνούν το 7%, εντούτοις η συνέχεια μόνο εύκολη δεν αναμένεται να είναι.

Και αυτό διότι μέσα σε ένα δύσκολο και ναρκοθετημένο διεθνές περιβάλλον, με τις πηγές αβεβαιότητας ειδικά στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών να παραμένουν, έχει να διαχειριστεί και την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, οι προεκτάσεις της οποίας έχουν κινητοποιήσει και τις δικαστικές αρχές.

Αυτή η πηγή αβεβαιότητας αναμένεται να συντηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αβεβαιότητα. Στο ταμπλό πάντως το rotation των τίτλων συνεχίζεται, με τους θετικούς να διαδέχονται τους αρνητικούς ημερησίως, ευνοώντας και το πεδίο των βραχυπρόθεσμων.

Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς η οποία παρά την παρουσία των θετικών καταλυτών αδυνατεί να προσελκύσει πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια. Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση τα καλά νέα από τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου άφησε μια πολύ ικανοποιητική εικόνα για τις επιδόσεις των εισηγμένων σε όλα τα επίπεδα των κεφαλαιοποιήσεων.

Οι εισηγμένες έδειξαν αντανακλαστικά και προσαρμοστική ικανότητα στην αύξηση της ζήτησης που εμφανίστηκε κυρίως στο β’ τρίμηνο με αποτέλεσμα πάνω από τις μισές εταιρείες να εμφανίσουν επιδόσεις καλύτερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 με αποτελέσματα να περιοριστούν οι πιέσεις με αποτέλεσμα να αποφορτιστεί κάπως η επιφυλακτική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 0,65% και στις 2.108,72 μονάδες η Βιοχάλκο με 3,86% και η ΔΕΗ με 3,66% σημειώσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο άνω του 2% ενώ ΕΛΧΑ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Alpha Bank έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Eurobank, Λάμδα και ΟΠΑΠ. Σε αρνητικό έδαφος Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ με απώλειες άνω του 1% κι Εθνική, ΟΤΕ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Τιτάνας με ήπιες απώλειες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Bofa: Τρόμος οι αυξήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο – Εκτίμηση για €500 «χαράτσι» ανά νοικοκυριό

Πλειστηριασμοί: Το «μεγάλο κανόνι» σε Μύκονο, Σύρο και Πειραιά

Υπουργείο Οικονομικών: Ανάπτυξη 6,1% το 2021 και 4,5% το 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα