Χρηματιστήριο: Θετικό κλείσιμο παρά τις ρευστοποιήσεις

Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να καταγράφει θετική απόδοση κατά 0,21% και να κλείνει στις 877,04 μονάδες, χάνοντας τα περισσότερα κέρδη της ημέρας που έφερε τον δείκτη σε νέα υψηλά 14 μηνών, στις 882,92 μονάδες.

Η σημερινή ημέρα αν και ξεκίνησε πολύ θετικά με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και να οδηγεί την αγορά πιο ψηλά με τον κλάδο όπως σημειώνει σε σημερινό report η DBRS να έχει γυρίσει

σελίδα μετά το γεμάτο προκλήσεις 2020 και να στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς του. Όπως αναφέρει ο οίκος “μετά από σημαντική μείωση των NPEs σε μια δύσκολη χρονιά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για περαιτέρω τιτλοποιήσεις, θεωρούμε ότι οι ενισχυμένες κεφαλαιακές βάσεις θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των πρόσθετων πωλήσεων NPE“.

Βέβαια η αγορά παρόλο το σημερινό κλείσιμο ουσιαστικά έχει γυρίσει στα προ πανδημίας επίπεδα με αρκετούς τίτλους να τα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ. Οι εταιρείες που πρωτοστατούν, και ουσιαστικά κάνουν τη διαφορά, έχουν ήδη πολύ καλά αποτελέσματα και παράλληλα περιμένουν μπροστά τους σημαντικά νέα έργα που θα τους προσδώσουν περαιτέρω ανάπτυξη και χρηματιστηριακή ώθηση.

Αυτό όμως που επιβεβαιώθηκε σήμερα, είναι η διαφοροποίηση (έντονη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) της αγοράς σε επίπεδο τίτλων, οι οποίοι έχουν να δώσουν διαφορετικά σήματα με βάση την πορεία της οικονομίας τα υπόλοιπα τρίμηνα του έτους.

Άλλωστε, σταδιακά ανοίγουν όλα τα βασικά μέτωπα που αφορούν την αγορά βάζοντας τα σε διαδικασία ολοκλήρωσης, λύνοντας εκκρεμότητες που λειτουργούσαν ανασταλτικά επενδυτικά (αυξήσεις κεφαλαίου, λεπτομέρειες ταμείου ανάκαμψης, τιτλοποιήσεις κλπ).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 2.117,98 μονάδες, η Alpha Bank με 5,82% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν τα ΕΧΑΕ με 3,27%, η Jumbo με 2,93%, ο Φουρλής με 2,3% και η Eurobank με 2% ενώ ήπια ανοδικά ακολούθησαν ο Τιτάνας, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Πειραιώς με 7,25% και ακολούθησε η Ελλάκτωρ με 4,79%, Ελληνικά Πετρέλαια με 2,85% και Motor Oil με 2,32% ενώ ήπια καθοδικά έκλεισαν η Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Λάμδα, Aegean, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola με τον ΟΤΕ και την ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 89,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 59,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,5 εκατομμύρια τεμάχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα