Χρηματιστήριο: Υποχώρησε στις 911 μονάδες αφού οι ανησυχίες για τα lockdowns επανέρχονται

Με πτώση έκλεισε η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,39% και να κλείνει στις 911,23 μονάδες, σε μια συνεδρίαση που μετά το θετικό ξεκίνημα της, λόγω της στρέβλωσης του δείκτη από τη μετοχή της Τράπεζας Αττικής, κυριάρχησαν οι πωλητές οι οποίοι προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις

Το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό βάφτηκε κόκκινο, λόγω των ανησυχιών ότι η εξέλιξη της

πανδημίας θα υποχρεώσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε lockdown, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Αυστρία.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,13% και στις 2.181,03 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1.6448,14 μονάδες και κέρδη 9,22% επηρεασμένο από την συμπεριφορά της μετοχής της Τράπεζας Αττικής η οποία έκλεισε στα 1,78 ευρώ, ήτοι υψηλότερα από τη νέα προσαρμοσμένη τιμή των 0,2740 ευρώ, αλλά χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής (3,95 ευρώ).

Η μετοχή διαπραγματεύτηκε σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου με αναλογία 49,5265 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά. Αν και κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης η αγορά προσπάθησε να απορροφήσει τις ρευστοποιήσεις και να κρατηθεί στην ζώνη των 910 με 920 μονάδων, η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι καταλύτες που θα οδηγήσουν την αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα, απεναντίας πυκνώνουν τα σύννεφα και οι αφορμές για να κινηθεί η αγορά σε πιο χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την διαδρομή που κάνει τον τελευταίο χρόνο μεταξύ 850 και 830 μονάδων.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι η αγορά από τα υψηλά της και μετά την επιτυχή Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει με μειωμένο όγκο συναλλαγών με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να μην είναι πωλητές αλλά αντίθετα να τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας έτσι την ώθηση που θα χρειαστεί η αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα, όταν ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα που βιώνουμε μέσα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Εκτός της πανδημίας δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ενεργειακό πρόβλημα που έχει προκύψει το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένουμε το πως θα επηρεάσει τη δυναμική της ανάκαμψης, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Και οι φόβοι είναι ότι μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική ανάπτυξη στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με την αγορά σαφώς να τηρεί πιο επιφυλακτική στάση.

Για τους παραπάνω λόγους, η αγορά δεν αναμένεται να αναλάβει στην παρούσα μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας με την αύξηση σε κρούσματα.

Πλέον, και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Νοέμβρη, με το βλέμμα προς τα Χριστούγεννα και την εορταστική περίοδο, το ερώτημα που ταλανίζει κυρίως εμπόρους και εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να κάνουν γιορτές χωρίς απρόβλεπτα και χωρίς λήψη νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση.

Στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Βιοχάλκο με 1,28% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με τον Σαράντη, Motor Oil, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος η Jumbo και η Πειραιώς έκλεισαν με 2,34% και 3,08% αντίστοιχα με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με απώλειες 2,1% και την Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Eurobank να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% ενώ Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Τιτάνας, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Coca Cola έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 25 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,5 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Έκτακτα μέτρα στήριξης σε χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία

Επενδυτικός «πυρετός» από τους Έλληνες εφοπλιστές μέσα στο 2021 – Ποιοι κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες

Επενδύσεις σε ακίνητα: Αλλάζουν χέρια Μινιόν, ΔΟΛ, Φωκάς και Μπάγκειον

Keywords
Τυχαία Θέματα