Χρηματοδοτήσεις €400 εκατ. εξετάζει για την Ελλάδα η Παρευξείνια Τράπεζα

Νέες προτάσεις χρηματοδοτήσεων, για το ποσόν των 400 εκατ. ευρώ, εξετάζει στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, η πολυμερής αναπτυξιακή Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), όπως αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρός της, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί (Ihsan Ugur Delikanli), διευκρινίζοντας

ωστόσο ότι η διαδικασία είναι σύνθετη και απαιτεί πολλά προπαρασκευαστικά στάδια (οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν όλες οι προτάσεις).

Ο ίδιος επισημαίνει ότι "υπάρχουν καλές προοπτικές, ώστε σύντομα το ποσό των εκταμιευμένων δανείων στην Ελλάδα να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 183 εκατ. σήμερα, ξεπερνώντας τους στόχους της στρατηγικής που είχε καταρτιστεί" και προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα (μέσω των επιχειρήσεών της) εξελίχθηκε στον δεύτερο μεγαλύτερο δανειολήπτη της Παρευξείνιας μετά την Τουρκία, έναντι της όγδοης θέσης που κατείχε μεταξύ 11 κρατών το 2015. Επισημαίνει, δε, ότι στόχος της Τράπεζας είναι η αύξηση της παρουσίας της και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Ο κ.Ντελικανλί σημειώνει επίσης ότι "από την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, με στόχο τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών και τη δημιουργία των συνθηκών για την επιστροφή στη βιωσιμότητα". Ωστόσο, προσθέτει, ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικών και τον βαθμό επιτυχίας της εφαρμογής, "αναμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη από αυτή που καταγράφηκε πριν από την κρίση του 2008". Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βρισκόταν πέρυσι στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών στην κατάταξη "Doing Business" της Παγκόσμιας Τράπεζας, έναντι της 72ης το 2017, επισημαίνοντας ότι η τάση είναι θετική κι ότι "εάν η επιστροφή στην ανάπτυξη συνοδεύεται από νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός".

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η διοίκηση της Παρευξείνιας διατηρεί υψηλού επιπέδου διάλογο με τις αρχές της Δημοκρατίας της Σερβίας, σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας (σ.σ. στο οποίο μετέχουν -ώς οι τρεις μεγαλύτεροι μέτοχοι με ποσοστό 16,5% έκαστη- οι χώρες Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, καθώς επίσης και το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Ρουμανία). "Το Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας υποστηρίζει τη συμμετοχή της Σερβίας. Νωρίτερα φέτος, είχαμε μια σειρά επαφών στο Βελιγράδι και λάβαμε θετικά μηνύματα από την κυβέρνηση όσον αφορά την εισδοχή της χώρας στην Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος αυτός θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τελικά θα δούμε τη Σερβία μεταξύ των μελών μας" επισημαίνει ο κ.Ντελικανλί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνιας") στο ΑΠΕ-ΜΠΕ :

ΕΡ. Πέρυσι ανακοινώσατε ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Παρευξείνιας στην Ελλάδα για το 2017 πιθανότατα θα διπλασιαστεί. Εν τω μεταξύ, έχετε υπογράψει νέα πιστωτική γραμμή με την KfW και η Τράπεζα έχει επίσης επενδύσει 31,1 εκατ. ευρώ σε ένα ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -1,20%. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη για χαρτοφυλάκιο ύψους έως 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ή έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω;
ΑΠ. Η τρέχουσα στρατηγική της τράπεζας για την Ελλάδα για την περίοδο 2015-2018, που καταρτίστηκε και εγκρίθηκε σε συντονισμό με την κυβέρνηση, προβλέπει συνολικό ύψος υπογεγραμμένων πράξεων μέχρι 180 εκατ. ευρώ για την τετραετία. Στην αρχή της τετραετίας, το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στην Ελλάδα σε εκταμιευμένα δάνεια ανερχόταν σε 46 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε 4,8% του χαρτοφυλακίου μόνο. Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο κατατασσόταν όγδοο επί συνόλου 11 κρατών, στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την ανάκαμψη της χώρας που μας φιλοξενεί και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της οικονομίας. Σήμερα, ενάμισι χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετίας της τρέχουσας στρατηγικής, τα δάνεια που έχουμε χορηγήσει στην Ελλάδα (υπογεγραμμένα 223 εκατ. ευρώ και εκταμιευμένα 183 εκατ. ευρώ), αντιπροσωπεύουν το 15,7% του χαρτοφυλακίου. Η Ελλάδα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειολήπτης της τράπεζας (μετά την Τουρκία), με το ταχύτερα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο.

ΕΡ.Αναμένετε ότι η παρουσία της Παρευξείνιας στην ελληνική αγορά θα συνεχίσει ν' αυξάνεται τα επόμενα χρόνια;
ΑΠ. Οι οικονομίες της περιοχής του Ευξείνου Πόντου βρίσκονται τώρα σε αναπτυξιακή πορεία και δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε αυτήν την ανάπτυξη. Σκοπεύουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας παράλληλα μια καλύτερη γεωγραφική ισορροπία του χαρτοφυλακίου μας.

ΕΡ. Υπάρχουν νέες χρηματοδοτήσεις που εξετάζει η Παρευξείνια στην Ελλάδα στο παρόν στάδιο;
ΑΠ. Προς το παρόν, εξετάζουμε αρκετές προτάσεις χρηματοδοτήσεων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, για συνολικό ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ. Φυσικά, αυτό είναι πολύ ενδεικτικό, καθώς μιλάμε για σύνθετη διαδικασία που απαιτεί πολλά προπαρασκευαστικά στάδια.

ΕΡ.Πόσο εφικτό είναι σήμερα για τις σχετικά μικρές ελληνικές επιχειρήσεις ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές της Παρευξείνιας ;
ΑΠ. Σε εκτέλεση της στρατηγικής της για την Ελλάδα, η τράπεζα εστιάζει σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως σε εξαγωγικές, καθώς και σε έργα υποδομής με υψηλό αναπτυξιακό αντίκτυπο, όπως οι πρόσφατες δανειοδοτήσεις προς τον ΟΤΕ, την Fraport και τα ΕΛΠΕ.

Βεβαίως, λόγω ακριβώς του μικρότερου μεγέθους μας και της ευελιξίας μας, είμαστε μεταξύ των πολύ λίγων πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών που είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν άμεσα μεσαίες και ορισμένες φορές και μικρές επιχειρήσεις. Έχουμε μια σειρά από τέτοια παραδείγματα στο πρόσφατο χαρτοφυλάκιό μας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων προς την εταιρία υψηλής τεχνολογίας MLS Multimedia, την κυτιοποίια Χατζηιωάννου, κ.α. Το ελάχιστο ύψος χρηματοδότησης ξεκινά από 5 εκατ. ευρώ, αλλά όταν βλέπουμε ότι η χρηματοδότησή μας θα έχει έντονη αναπτυξιακή επίδραση, μπορούμε να συζητήσουμε για ακόμη μικρότερα ποσά.

Επίσης, η χρηματοδότηση των ΜμΕ μπορεί να παρέχεται μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εξετάζουμε περιπτώσεις παροχής χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων και υποστήριξης χρηματοδοτικής μίσθωσης για τη χρηματοδότηση των κεφαλαιουχικών δαπανών των ΜμΕ, μέσω ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΕΡ. Ως πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας συμμετέχετε σε διεθνή fora, συνέδρια και συναντήσεις. Πώς θα περιγράφατε τις απόψεις επενδυτών και επιχειρηματιών για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία; Θα λέγατε ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα;
ΑΠ. Από την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά στα μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, με στόχο τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών και τη δημιουργία των συνθηκών για την επιστροφή στη βιωσιμότητα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικών και τον βαθμό επιτυχίας της εφαρμογής, αναμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη από αυτή που καταγράφηκε πριν από την κρίση του 2008. Πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω των σημερινών τάσεων, η αργή μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη είναι ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Εντούτοις, το "Doing Business"- η ναυαρχίδα των εκδόσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία επιβάλλει κανονισμούς που επηρεάζουν το επιχειρηματικό κλίμα, κατατάσσει την Ελλάδα στην 61η θέση σε σύνολο 190 χωρών το 2016, από την 72η όπου βρισκόταν το 2014. Βεβαίως, η 61η θέση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία, αλλά η τάση είναι θετική. Εάν η επιστροφή στην ανάπτυξη συνοδεύεται από νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός.

ΕΡ. Υπήρξαν εξελίξεις σχετικά με την επίλυση του θέματος της απόκτησης μόνιμης έδρας της Τράπεζας εδώ στη Θεσσαλονίκη;
ΑΠ. Προχωρούμε με (αφετηρία) την αντίληψη ότι η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη δέσμευσή της να λύσει το ζήτημα της μόνιμης έδρας της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε κάποιο σχετικό νέο. Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ελπίζουμε ότι οι συνεχείς προσπάθειες της τράπεζας για στήριξη της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για την πρόοδο του θέματος.

ΕΡ. Αναφέρατε πρόσφατα ότι η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας θα μπορούσε να αλλάξει, προκειμένου να υποδεχθεί νέους μετόχους, όπως η Σερβία. Υπάρχουν νεότερα επί του θέματος;
ΑΠ. Διατηρούμε τον υψηλού επιπέδου διάλογο με τις αρχές της Δημοκρατίας της Σερβίας σχετικά με το ζήτημα της ένταξης. Το Συμβούλιο Διοικητών της τράπεζας υποστηρίζει τη συμμετοχή της Σερβίας. Νωρίτερα φέτος, είχαμε μια σειρά επαφών στο Βελιγράδι και λάβαμε θετικά μηνύματα από την κυβέρνηση όσον αφορά την εισδοχή της χώρας στην τράπεζα. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος αυτός θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τελικά θα δούμε τη Σερβία μεταξύ των μελών μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα