Χρησιμοποιείτε το Facebook Messenger; Κάποιοι λένε ότι κινδυνεύετε…

Εάν είστε ένας από τα 1,3 δισεκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν το Facebook Messenger, τότε η νέα καμπάνια του WhatsApp καθώς και τα σχόλια του ίδιου του Facebook, θα σας πείσουν ότι είναι καιρός να

το σβήσετε! Ο λόγος δεν είναι τόσο απλός αλλά είναι πολύ ουσιαστικός.

Το WhatsApp προσφέρει πραγματικά τη διάδοση ασφαλών μηνυμάτων. Όμως, παρά το ότι ισχυρίζεται ότι «η ασφάλεια και το απόρρητο βρίσκονται στο DNA μας», το WhatsApp έχει κατηγορηθεί για τη συλλογή πάρα πολλών μετά-δεδομένων σχετικά με τα δεδομένα μας. Το πόσο από αυτά μοιράζεται το Facebook είναι δευτερεύον ζήτημα συγκριτικά με το γεγονός ότι δεν έπρεπε εξαρχής να συλλέγονται.

Το WhatsApp αντιστέκεται τώρα, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια ασφαλείας και απορρήτου για να σταματήσει την αντίδραση του Facebook και την αύξηση των χρηστών που εγκαθιστούν το Signal και το Telegram. «Ό, τι μοιράζεστε στο WhatsApp, μένει ανάμεσά σας», είναι το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει. «Αυτό συμβαίνει επειδή τα προσωπικά σας μηνύματα προστατεύονται από κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ».

Είδαμε αυτόν τον κίνδυνο στην πράξη όταν οι ερευνητές ασφαλείας Tommy Mysk και Talal Haj Bakry βρήκαν το Facebook Messenger να καταγράφει συνδέσμους που αποστέλλονται μεταξύ χρηστών, ακόμη και να κατεβάζει συνημμένα και κοινόχρηστα αρχεία που αποστέλλουν μεταξύ τους. Αυτή η παρεμβατική πρακτική έχει πλέον σταματήσει στην Ευρώπη, δεδομένης της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, αλλά όχι αλλού.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα του Messenger είναι η έλλειψη προεπιλεγμένης κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο, την οποία το WhatsApp μόλις τόνισε σε μια ενημέρωση προς όλους τους χρήστες ότι είναι κρίσιμη. Το WhatsApp δεν μπορεί να στείλει προεπισκοπήσεις συνδέσμων από διακομιστή ή να κατεβάσει ιδιωτικά συνημμένα αρχεία και συνδέσμους καθώς και να παρακολουθεί περιεχόμενο. Όπως λέει, «δεν μπορούμε να διαβάσουμε ή να ακούσουμε τις προσωπικές σας συζητήσεις».

Αλλά το Messenger μπορεί – και το κάνει. Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το Facebook Messenger, πρέπει πραγματικά να αλλάξετε.

Δείτε ακόμη

Ελ-Εριάν: Γιατί η «ανταρσία του Reddit» ήταν μόνο η αρχή

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Αύξηση των ωρών εργασίας για σχεδόν 4 στους 10 εργαζόμενους στην πανδημία

«Δώρο» η επιδότηση για πάγιες δαπάνες – Τα 4 κριτήρια και οι δικαιούχοι

Keywords
Τυχαία Θέματα