Χρήστος Λαμπρίδης: Παραχωρούνται, δεν πωλούνται τα 10 λιμόνια του ΤΑΙΠΕΔ

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε πωλήσεις αλλά σε παραχωρήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων των λιμανιών. Αυτό ξεκαθαρίζει ο Χρήστος Λαμπρίδης Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων αναφερόμενος στα 10 λιμάνια που βρίσκονται υπό την διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ.

«Προσανατολισμός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι, σύμφωνα και με την συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς, να προβεί σε παραχωρήσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του κάθε λιμένα σε επενδυτές μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων

με γνώμονα ένα πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους των επενδυτών, της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και της οικονομίας της χώρας» υπογράμμισε ο γγ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Όπως επεσήμανε στόχος είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις με σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και σε υποδομές των εν λόγω λιμανιών που παραμένουν αναξιοποίητες.

«Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση της Τρίτης 09-01-2018 η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε μελέτη, την οποία υλοποίησε, για τις δυνατότητες των λιμανιών, τα πιθανά προβλήματα τους, τους τομείς που χρήζουν ενίσχυσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησής τους καθώς και για το κατ΄ αρχήν επενδυτικό ενδιαφέρον» τόνισε ο γγ.

Στη συνέχεια ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου από το 2000 διαθέτει υποδομές, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης να στερείται σημαντικών εσόδων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η νέα διοίκηση του Οργανισμού έχει καταβάλει εργώδεις προσπάθειες με αξιόλογα αποτελέσματα. Δεδομένου ότι έχει υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εμφανίζει μια σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και η περαιτέρω ανάπτυξή του είναι πάγιο αίτημα τόσο του Οργανισμού όσο και του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, καθώς θα προσφέρει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και επιπλέον θέσεις εργασίας. Στόχος είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου για την ανάδειξη και ανάπτυξη του λιμανιού μέσω παραχωρήσεων.

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας την εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων στο Πέραμα, η οποία είναι μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων της τάξης των 55 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται στην Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου για την ναυπηγοεπισκευή.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε τις άμεσες διαδικασίες τόσο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότηση εγκατάστασης της δεξαμενής.

«Πολλά χρόνια ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής παρουσιάζει φθίνουσα πορεία με κύρια αιτία την έλλειψη υποδομών. Συγκεκριμένα, πλοία μεγάλου μεγέθους δεν μπορούσαν να έρθουν για εργασίες δεξαμενισμού στη περιοχή λόγω της μη χρήσης των δεξαμενών του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλες τις συναφείς με την ναυπηγοεπισκευή δραστηριότητες» δήλωσε και προσέθεσε:

«Η εν λόγω επένδυση προσδίδει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέες αγορές και να αυξηθούν σημαντικά οι εργασίες στη Ναηπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Η επένδυση αυτή, η οποία όπως είπαμε προβλέφθηκε στη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής προσπάθειας του ΟΛΠ και της καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τα συναρμόδια Υπουργεία και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Μαρτίου του 2018.»

Keywords
Τυχαία Θέματα