Χρυσόγονος: Σκληρή αυτοκριτική και ράπισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 14 θέσεις

Σε πλήρη αποδόμηση του κειμένου θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε σκληρή αυτοκριτική προχωρά ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Χρυσόγονος σε ένα άρθρο του με 14 σημεία.

Ο κ. Χρυσόγονος, μεταξύ άλλων, στο κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα χαρακτηρίζει «υπεραπλουστευτική» τη θέση για «έντιμο συμβιβασμό» που αναφέρεται στο κείμενο γράφοντας ότι «είναι φανερό πως ο έντιμος συμβιβασμός αποτελούσε κεντρική

προεκλογική υπόσχεση και στρατηγική επιλογή μόνο για την ηγεσία και όχι για το σύνολο του κόμματος και της κυβέρνησης».

Παράλληλα καταρρίπτει και το αφήγημα ότι «οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 θα μείνουν στην ιστορία καθώς αποτελούν την πρώτη νίκη της ριζοσπαστικής Αριστεράς τον 21ο αιώνα» υπενθυμίζοντας την επικράτηση του ΑΚΕΛ το 2008.

Προχωρώντας δε άλλο ένα βήμα αποδομεί και το αφήγημα της δεύτερης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 γράφοντας ότι «η ελληνική εκλογική ιστορία αποδεικνύει ότι, οποτεδήποτε διεξάχθηκαν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε διάστημα ενός έτους, το πρώτο κόμμα όχι μόνο επανέλαβε την αρχική επιτυχία του αλλά και τη διεύρυνε, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα ανατροπής των εκλογικών συσχετισμών σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο».

Στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Χρυσόγονος κάνει λόγο για «ένα σύντομο ευχολόγιο» όσον αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη παραθέτοντας τη φράση «αναστροφή της υφεσιακής πορείας με όσο το δυνατό υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας».

Χαρακτηρίζει, επίσης, ως «αυταπάτη» την πολιτική επιλογή των πολιτικών συμμαχιών ως μοναδική μεθόδου για έξοδο από τα Μνημόνια γράφοντας χαρακτηριστικά: «Είναι όμως αυταπάτη αν νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε τελικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία με αποκλειστικά ή κυρίως πολιτική διαπραγμάτευση. Ο απεγκλωβισμός θα επιτευχθεί μόνο εφόσον κατορθώσουμε να επανέλθουμε στις κεφαλαιαγορές με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018». Προβλέπει, δε, ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, μετά το τρίτο Μνημόνιο «ενδέχεται να μας περιμένουν τα χειρότερα (δηλ. η ασύντακτη χρεοκοπία και το Grexit)».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνει» επίσης πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης σε σχέση με την αντίληψη για την εφαρμογή της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. «Αποτελεί ερωτηματικό το πώς συμβιβάζεται αυτό με το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καν υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και συνεπώς, ως πρόσωπα, δεν ήταν αιρετοί και δεν συμμετείχαν στο κορυφαίο συλλογικό όργανο της λαϊκής κυριαρχίας, δηλ. τη Βουλή (αρκετοί από αυτούς τοποθετήθηκαν βέβαια εκ των υστέρων στις λίστες του Σεπτεμβρίου του 2015 και μάλιστα σε προνομιακές θέσεις, με αποτέλεσμα να καταλάβουν βουλευτικές έδρες). Συνεχίσθηκε έτσι η παράδοση των «δοτών» υπουργών που είχε καθιερωθεί από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας (ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία) στις κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών» γράφει ο κ. Χρυσόγονος.

Και καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «η πίστωση χρόνου που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ ο ελληνικός λαός υπάρχει ακόμα, αλλά δεν είναι απεριόριστη».

Αναλυτικότερα, τι σημειώνει ο κ. Χρυσόγονος στα 14 σημεία κριτικής του στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα