ΧΥΤΑ Αιγιαλείας: Άνοιξε με παρέμβαση της αστυνομίας, υπόσχεση των κατοίκων πως θα τον ξανακλείσουν

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας καθώς πελώριοι όγκοι απορριμμάτων συνεχίζουν να κατακλύζουν δρόμους και πλατείες, αφού παραμένει κλειστός ο χώρος υγειονομικής ταφής για σχεδόν επί 100 ημέρες, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιαλείας. Θα πρέπει να τονίσουμε πως μετά από παρέμβαση ο χώρος που είναι υπερκορεσμένος καθώς επί σειρά ετών δεχόταν απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας, άνοιξε κατόπιν επέμβασης της αστυνομίας, όμως οι κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν πως θα επιστρέψουν.

Ο

συγκεκριμένος ΧΥΤΑ κατασκευάσθηκε εσπευσμένα και άρχισε να λειτουργεί, με σοβαρές ελλείψεις, τον Νοέμβριο του 2006 για να καλύψει τις ανάγκες μόνο των πρώην Δήμων Ακράτας – Αιγείρας – Διακοπτού και στην συνέχεια, όταν το 2011 δημιουργήθηκε ο Καλλικρατικός Δήμος Αιγιαλείας, με Πρωτεύουσα το Αίγιο, άρχισε να δέχεται απορρίμματα από όλες τις περιοχές του διευρυμένου Δήμου, με αποτέλεσμα σταδιακά να υπερκορεσθεί και να καταστραφεί, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον την Ανατολικής Αιγιαλείας.

Είναι άλλωστε αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με οποία σε δείγμα καφέ- κίτρινου συσσωρευμένου υγρού που συνέλεξαν οι κάτοικοι σε χαμηλότερο υψόμετρο, 200 μέτρα βορειοανατολικά του ΧΥΤΑ και το έστειλαν για ανάλυση, ανιχνεύθηκαν σε υψηλή συγκέντρωση οργανικές ενώσεις (π.χ. αιθανόλη, φαινόλη, ναφθαλένιο, ακεναφθένιο, ακετόνη, ανθρακένιο, χλωροφόρμιο κ.α.) που «ανιχνεύονται σε στραγγίδια ΧΥΤΑ σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία». Επιπλέον στην έρευνα του Πανεπιστημίου αναφέρεται ότι «πολλές από τις ενώσεις ή στοιχεία που ανιχνεύθηκαν είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, τερατογόνες. Επομένως οι κίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία, σε περίπτωση ρύπανσης των επιφανειακών ή υπογείων υδάτων από την ανεξέλεγκτη, όπως φαίνεται, διαφυγή στραγγιδίων είναι προφανείς».

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι για την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας έχουν ήδη επιβληθεί δύο βαρύτατα πρόστιμα στον Δήμο Αιγιαλείας από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ένα πρόστιμο από την Ανεξάρτητη Αρχή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να επιβληθεί, μέχρι σήμερα, από την Περιφέρεια η οριστική διακοπή της λειτουργείας του, παρά το γεγονός ότι η κανονική άδεια λειτουργίας του έληξε ήδη από το 2014 και η παράταση της αδείας του έληξε τον Φεβρουάριο του 2018.


Είναι γνωστό ότι ενώ ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ έχει προγραμματισθεί να δέχεται 7.500 τόνους απορριμμάτων τον χρόνο από τους πρώην Δήμους Ακράτας – Αιγείρας – Διακοπτού, κατέληξε να δέχεται αρχικά 32.500 τόνους απορριμμάτων από τον ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας, που πρόσφατα, λόγω κρίσης, μειώθηκαν σε 26.000 τόνους τον χρόνο, χωρίς βέβαια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του υπερκορεσμού. Επίσης, ενώ είχε προγραμματισθεί να εξυπηρετεί 10.000 κατοίκους κατέληξε να εξυπηρετεί 50.000 κατοίκους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, μάλιστα, είναι αστικοί πληθυσμοί που παράγουν μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων από τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών.

Σήμερα πλέον η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας είναι εκτός ελέγχου και οι κίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία εξαιρετικά μεγάλοι, αφού τα απορρίμματα παραμένουν εκτεθειμένα σε δρόμους και πλατείες επί 100 ημέρες καθώς ο κατά τα τελευταία χρόνια, δεν φρόντισαν να βρουν λύση στο σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πριν από δύο βδομάδες περίπου, στις 7 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε υπό βροχή στο Αίγιο δυναμικό συλλαλητήριο με πρωτοβουλία πολλών επιστημονικών, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων της Αιγιαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα