Δασικοί Χάρτες: Ολόκληρα νησιά εμφανίζονται ως δάση και δασικές εκτάσεις

Της Μαριάννας Τζάννε

Άρον-άρον τρέχει να νομοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των δασικών χαρτών στο νησιωτικό χώρο. Η μεγάλη μεταρρύθμιση που προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς καθώς έχει αναρτηθεί το 52% της χώρας, αρχίζει να αποκαλύπτει και την άλλη πλευρά του …φεγγαριού. Τον κίνδυνο δηλαδή να χαρακτηριστούν δημόσια περιουσία ιδιωτικές εκτάσεις σε πολλά νησιά, λόγω της ανάρτησης των δασικών χαρτών και των ερμηνειών του νόμου.

Ήδη, σε πολλά νησιά οι δασικές χάρτες κινδυνεύουν να μετατρέψουν σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, αγροτικές και χορτολιβαδικές

πολύ μεγάλες εκτάσεις. Για παράδειγμα στην Πάτμο, όπως καταγγέλλουν τοπικοί φορείς, το 80% της επιφάνειας του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως δασικό, χορτολιβαδικό ή μικτής μορφής. Στην Ανάφη, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 75% της νησιωτικής επιφάνειας και στη Σύμη το 60% του νησιού. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να έχει καταθέσει μαζικές αγωγές το τελευταίο διάστημα εναντίον ιδιωτών για αυτούς ακριβός τους λόγους.

Την ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες που θα βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά, παραδέχτηκε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος. Ο υπουργός, συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα τους Δασικούς Χάρτες, παρουσία 18 δημάρχων. Δεσμεύτηκε μάλιστα στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, που θα αναλάβει ειδική επιτροπή.

Η Επιτροπή αυτή, στην οποία θα συμμετέχει, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τρία μέλη, ένα πολιτικό πρόσωπο, ένα μηχανικό και έναν νομικό, θα εκπονήσει την τελική πρόταση που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή με την μορφή τροπολογίας εντός διμήνου.

Ο Αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το ΥΠΕΝ και «αφορούν την υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες, τη δυνατότητα μεταβιβάσεων σε μεικτές εκτάσεις που έχουν αγροτική, χορτολιβαδική ή δασική χρήση, όπου εκκρεμούν πράξεις μεταβίβασης, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων περί φρυγανικής βλάστησης σε εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου».

Ο κ. Φάμελλος εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός από τους 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προ ημερών, με ανακοίνωσή τους επισήμαιναν ότι «ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί (για τους δασικούς χάρτες) από τους εν λόγω παράγοντες (σ.σ βουλευτές και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της ΝΔ), το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι η ανεύθυνη και ανέξοδη πολιτική εκμετάλλευση ενός θέματος ευαίσθητου για τους πολίτες, ενός θέματος που επί δεκαετίες δεν τόλμησαν να αγγίξουν για να διαιωνίζονται οι πελατειακές σχέσεις και οι λύσεις κατόπιν ενεργειών μας».

Κατά την διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης αναδείχθηκαν όλες σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει στα νησιά η εφαρμογή του ΠΔ 32/2016 (καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίζεται μια έκταση δάσος ή δασική) και ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου , με τρόπο που δεν θα απαξιώνει την ιδιωτική περιουσία στα νησιά των οποίων οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη, αλλά και θα θεραπεύει τις τεράστιες αδικίες στα νησιά, για τα οποία οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ήδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα