ΔΕΔΑ: Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε 18 πόλεις της χώρας

Της Μαριάννας Τζάννε

Στην προκήρυξη έργων συνολικού ύψους 172 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη 1.130 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου, προχωρεί η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Η θυγατρική της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τη νέα διοίκηση, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη δικτύων σε 18 πόλεις τριών περιφερειών

της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη). ενώ ήδη προωθούνται πιλοτικά έργα, τα οποία αφορούν σε 1.200 συνδέσεις σε συγκεκριμένες πόλεις (Κομοτηνή, Ξάνθη, Λαμία, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Θήβα, Κιλκίς, Δράμα). Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο ειδικά από την πόλη των Σερρών. Οι σχετικοί διαγωνισμοί προβλέπεται να προκηρυχθούν άμεσα με στόχο να προκύψουν ανάδοχοι μέχρι το καλοκαίρι.

Στόχος της εταιρείας να καλύψει 30.800 συνδέσεις, μέχρι το 2023. Η ΔΕΔΑ, έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του δικτύου ώστε στην συνέχεια οι καταναλωτές να μπορούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο από τις εταιρείες εμπορίας (π.χ ΕΠΑ Αττικής, ΖενίΘ, τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κ.α).

Όπως αναφέρθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου της ΔΕΔΑ, για τις 18 πόλεις, το επενδυτικό πρόγραμμα καλύπτει και επιδότηση των τελών σύνδεσης ενώ σε δεύτερη φάση θα υλοποιηθεί και πρόγραμμα για επιδότηση των εργασιών εσωτερικής εγκατάστασης του φυσικού αερίου.

Στις 18 πόλεις περιλαμβάνονται το Καρπενήσι, η Λαμία, η Χαλκίδα, η 'Αμφισσα, η Βέροια, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τα Γιαννιτσά, η Κατερίνη, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ορεστιάδα, η Καβάλα, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Δράμα και η Ξάνθη. Στο δεύτερο στάδιο επενδύσεων, οι υποδομές φυσικού αερίου (σ.σ κάποιες περιοχές, όπως το Καρπενήσι, δεν θα συνδεθούν με το δίκτυο κορμού αλλά θα μεταφέρεται συμπιεσμένο φυσικό αέριο – CNG – το οποίο θα αποσυμπιέζεται και θα διανέμεται μέσω των τοπικών δικτύων διανομής) θα επεκταθούν σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο.

Υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθούν δίκτυα 850 χιλιομέτρων, με κόστος περίπου 109 εκ. ευρώ ώστε να συνδεθούν 15.000 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, πάλι με επιδότηση των τελών σύνδεσης.

Η ΔΕΔΑ στοχεύει μέσα στην επόμενη 20ετία η διείσδυση του φυσικού αερίου να καλύπτει το 60% των νοικοκυριών στην Περιφέρεια και ήδη έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στις πόλεις της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα